Interview met Mark Blomsteel

“Het is fijn om weer even terug te zijn!”

Martin de Kruijter | Foto's: Wouter Stam ,

Knipper met je ogen en hij is weer weg. De van oorspong Rotterdamse country-pop
zanger Mark Blomsteel is eventjes terug in Holland om zijn gloednieuwe album ‘Crank It’ te
presenteren aan het oorspronkelijke thuisfront. 3voor12 Zuid-Holland zocht Mark, letterlijk één
van de grootste zangers van Nederland, op in zijn ouderlijk huis te Ommoord, alwaar wij een openhartig gesprek voerden met hem over zijn wel en wee aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Mark Blomsteel is een reus. Niet alleen vanwege de twee meter die hij de in hoogte schiet vanaf het maaiveld, maar ook doordat hij Neerlands meest succesvolle exponent is in een genre waarin de miljoenen platen nog steeds als warme broodjes over de toonbank gaan. In de Verenigde Staten welteverstaan. “Je gelooft het bijna niet als je het hoort, maar zo’n jongen als Jason Aldean die verkoopt echt complete stadions uit, en grote ook hoor. En weet je wat zo leuk is, die gozer neemt zijn nummers op in dezelfde studio als waar ik dat ook doe. Het enige verschil tussen Jason en mijzelf is dat hij echt is opgegroeid met deze muziek, waar ik een relatieve laatbloeier ben en nog maar net kom kijken, is hij inmiddels een mega-ster. Ik heb daardoor dus nog wel wat terrein goed te maken.” 

De studio waar Mark op doelt staat in Nashville Tennessee, de plek waar hij zich in 2012 permanent gevestigd heeft, en waar onder andere Johnny Cash, Dolly Parton en James Taylor hem voorgingen. “In het begin vloog ik steeds heen en weer, maar op die manier reizen en werken gaat altijd ten koste van iets. Vandaar dat ik besloten heb om mijn hele hebben en houwen op te pakken en me in de VS te vestigen. Nashville wordt niet voor niks ‘Music City’ genoemd, de stad barst uit zijn voegen van de topmuzikanten in alle genres.” Inmiddels heeft hij van de locals de koosnaam ‘Dutch Boy’ gekregen en staat hij daarnaast bekend als een ster in de dop. “Sessie- en begeleidingsmuzikanten die ik voorheen alleen kende van album-liners van de ‘groten’ zoals Garth Brooks, dat zijn inmiddels goede bekenden van me. Hun nummers staan in mijn telefoon en ze belden me bijvoorbeeld op om mij te feliciteren met de geboorte van mijn tweede dochter. Dat is toch leuk, ze hoeven dat niet te doen.” 

Naast goed in het onderhouden van contacten is Mark ook ronduit goed in wat hij voor zijn werk doet: muziek maken. “Ik vind het een hele eer dat veel van de mensen die er toe doen in het genre met mij willen samenwerken. Ook nu ik weer terug ben in Nederland reageert iedereen heel positief als ik vraag of ze de komende tijd willen optreden met mij. Die erkenning, niet alleen van fans maar ook van andere muzikanten, dat is toch mede waarom ik het doe. Maar dat betekent overigens niet dat ik het ‘zo maar even’ zal redden in de VS. Het is een harde wereld en ik moet er dan ook hard voor werken. Inmiddels ben ik heel veel mooie ervaringen rijker hoor!”  

Na zijn recente winst van maar liefst twee Dutch Country Music Awards (in de categorieën Beste Zanger en Meest Veelbelovende Act) weet Mark de spotlights ook in zijn geboorteland op zich gericht. “Ook de erkenning hier is fantastisch. Het werkt bij deze awards een beetje als bij de Oscars, waarbij de leden zelf de nominaties voordragen. Voor mij is ‘t het bewijs dat ik ook in Nederland naam heb gemaakt bij de juiste mensen.” 

Vanwege de eerder genoemde spotlights krijgt Mark op dit moment een hele berg aandacht, met een zeer druk gevuld schema tot gevolg. “Ik ben maar een korte tijd terug, drie weken slechts, en in die periode staat er een hoop moois op de planning. Zo was ik afgelopen zaterdag te horen op Radio Rijnmond en in het Muziek Café dat live op NPO Radio 2 wordt uitgezonden. Gisteren stond ik bij Desray Presents: Music Legends waar ik naast mijn nieuwe single ‘Different just the same’ ook nog twee nummers van Lionel Richie doe. Maar ook daar maak ik mijn eigen versie van hoor!”, voegt hij er nog lachend aan toe.

Vanwege de korte tijd dat hij hier is en het pijlsnel vol lopende schema waren de mogelijkheden voor het plannen van meerdere echte shows uiteraard beperkt. “Ik heb één echt optreden gepland, op 17 december in het Isala Theater te Capelle aan den IJssel. Dat is een mooi theater, vlakbij waar ik opgegroeid ben, vandaar dat we deze show ook het Homecoming Concert hebben genoemd. Het is voor nu de enige mogelijkheid om mij met volle bezetting te zien optreden.”

Alle aandacht is mooi, maar het gaat er natuurlijk uiteindelijk om wat je daarmee doet. “Het is wachten wie me als eerste oppikt, Nederland of de VS!”, lacht Mark. “Nee, even serieus. country-pop is geen genre waar je eenvoudig mee doorbreekt. Niet hier, maar ook niet in Amerika. De grote namen doen het fantastisch, maar je kunt er for no reason ook zomaar in het verdomhoekje terecht gekomen. Dat is zelfs Garth Brooks gebeurd, omdat hij het durfde om een rockalbum uit te brengen. Daar heeft hij nog steeds last van! Vooroordelen, met name in de VS, maar ook hier, zijn helaas nog aan de orde van de dag.” 

Aan de kwaliteit van zijn nieuwe album zal het in ieder geval niet liggen of Mark Blomsteel succes heeft of niet. “Zonder arrogant over te willen komen, want dat ben ik totaal niet, maar het album is wel echt een topproduct geworden. Er zullen vast mensen zijn die het een overgeproduceerd werkje zullen vinden, maar als ze goed luisteren dan kan het niet anders dan dat ze horen dat ze met een kwalitatief hele goede plaat te maken te hebben. Dit is nu eenmaal de manier waarop in Nashville mijn soort muziek geproduceerd wordt.” In tegenstelling tot zijn debuut uit 2012 is ‘Crank It’ volledig samengesteld uit nummers van andere songwriters en een paar covers. “Ik vind dat gewoon leuk om te doen, om een pop- of rocknummer te pakken en daar dan een song met countryfeel van te maken. Zelf heb ik het idee dat dit goed gelukt is op het album, en ik hoop dat de mainstream radiostations dat ook op zullen pikken. Er staan volgens mij genoeg liedjes op die het prima zouden doen op de airwaves.”

Op 12 december zit Mark Blomsteel in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM. Een uitgelezen kans om popminnend Nederland te tonen waartoe hij in staat is. “Ook dat wordt mooi. Het is fijn om weer even terug te zijn!” 

Meer informatie over het Homecoming Concert op 17 december a.s. vind je op de website van Theater Isala.