Iedereen wint bij concert Nielson

Thuiswedstrijd in Bibelot voor Dordtse muzikant

Laurens Andeweg | Foto's: Cindy de Bruijn ,

In een stampvol Bibelot speelde Nielson zaterdag 20 december voor een zaal vol vrienden, bekenden en fans. Vooroordelen werden weggevaagd en harten werden geraakt door deze onderschatte muzikant, die waarschijnlijk nog veel meer in zijn mars heeft dan wat hij tot nu toe liet zien. Bekend van de radio, maar live zoveel beter. Het voorprogramma werd verzorgd door rijzende ster PollyAnna, geplugd door Giel Beelen en in het diepe gegooid voor de rest van Nederland.

Wanneer 3voor12 Zuid-Holland het Energiehuis binnenloopt valt, zoals altijd eigenlijk, op hoe goed het hier geregeld is. Bibelot heeft kundig personeel en dat straalt het ook uit. In de kleine zaal vindt ´RequestFest´ plaats, een door jonge knapen in elkaar gedraaid feest met harde muziek voor een goed doel. Wij geven de heren een hand bij de garderobe maar kunnen helaas niet mee feesten, want Nielson wacht op ons. Eenmaal de trappen opgelopen merken we dat we één van de laatsten zijn die zich in de grote zaal aansluiten bij het Nielson-publiek. Het is daarom dringen om een beetje goed te kunnen zien, maar tegen de tijd dat PollyAnna het podium betreedt hebben wij een prima plekje veroverd. 

De in De Wereld Draait Door genoemde zangeres Britt Pols maakt leuke, toegankelijke muziek die eigenlijk prima te behappen is. Misschien vooral voor de mensen die het nog nooit hebben gehoord. De onervarenheid straalt van de band af en eigenlijk steekt de bassist met kop en schouders boven de rest uit. Hij geniet zichtbaar van de muziek en het publiek, en maakt er zijn eigen feestje van. De rest van de band stelt enigszins teleur maar dat hindert niet, want zangeres Britt is de blikvanger en de drijvende kracht achter de band, en zij is een plaatje. Ze ziet er goed uit, speelt gitaar en zingt haar vrolijke liedjes met een glimlach. Wij geloven meteen dat we nog veel meer van deze zangeres gaan horen, want de liedjes die we horen hebben hitpotentie. Het publiek is echter gefocust op Nielson en verzuimt helaas mee te zingen. Zelfs haar eerste single ‘Sing’ krijgt wat weinig bijval. Over een jaar en met wat podiumervaring erbij zal het vast anders zijn. 

Het ombouwen duurt vandaag niet lang en we zijn verrast en tevreden wanneer de drummer, bassist, gitarist en toetsenist van Nielsons band het podium op komen lopen. De trommelvliezen worden niet gespaard, want om ons heen staan enkele dames ongegeneerd te gillen van opwinding. Nielson zelf begint te zingen en hoewel we zijn stem horen, zien we hem nog niet. Het liedje wat we horen lijkt speciaal voor het Dordtse publiek in Bibelot te zijn geschreven en blijkt een goed doordachte intro te zijn voor wat komen gaat. 

Tijdens het eerste nummer trakteren Niels, zijn gitarist en bassist ons op een komisch maar goed gechoreografeerd dansje, dat even doet denken aan ZZ Top of Poison, bands waar de gemiddelde Nielson fan nooit van gehoord zal hebben. De vrolijke Nederlandstalige muziek wordt door bijna iedereen in het publiek meegezongen en de professionaliteit van elk bandlid spat er van af. Het is wel duidelijk dat er een hoop ervaring op het podium staat en dat men niet lijdt aan plankenkoorts. De liedjes die steeds op de radio te horen zijn doen geen recht aan Nielson en zijn fantastische livesound. Zijn stem klinkt te gek en je zou kunnen denken dat er een opname meedraait, maar dat blijkt later gewoon een harmonie-effect te zijn. 

Hit na hit wordt ten gehore gebracht, met tussendoor steeds een charmant en ludiek praatje van Niels zelf. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de zaal vol staat met mensen die de Dordrechtse muzikant kennen van school of gewoon uit de buurt. Aangevuld met de gemiddelde Q-music luisteraar zorgt dit voor een huiselijke, feestelijke sfeer. Wanneer de band het podium verlaat en Nielson even wat liedjes speelt op zijn spiksplinternieuwe gitaar, horen we een kerstliedje en een tranentrekker. Hij vertelt dat hij de gitaar twee jaar geleden niet had kunnen kopen en dat het dure instrument eigenlijk mogelijk is gemaakt door Guus Meeuwis, in wiens voorprogramma hij dit jaar heeft gespeeld. De ironie druipt er vanaf, want elke muzikant in de zaal heeft in de gaten dat als het op muziek maken aan komt Guus nog niet eens de veters zou mogen strikken van de ster die nu op het podium staat. 

En dan gebeurt het: Miss Montreal komt het podium op en het tweetal maakt de show compleet. De onderlinge humor is overduidelijk en beide muzikanten bewijzen dat ze een hoop talent, ervaring en muzikaliteit in zich hebben. De timing is perfect wanneer de band weer terugkomt op het podium en het feest weer los barst. Iedereen die vanavond naar Bibelot is om de liedjes van de radio te horen, is getrakteerd op een lesje goede muziek luisteren. Zelfs het handjevol mensen dat vooraf wat sceptisch was over Nielson zal de volgende dag ongetwijfeld zijn album hebben besteld.