Lekker eten en als toetje Mieke van Veen

Mieke viert haar verjaardag en release debuutalbum met publiek

Chantal van den Berg ,

Afgelopen zondag 30 november was er weer een Breakfast Club in BIRD. Er kon eerst lekker gebruncht worden waarna het publiek heerlijk relaxt kon blijven bank- of barhangen voor het aansluitende optreden. Ditmaal verzorgd door singer-songwriter Mieke van Veen. Absoluut geen verkeerde manier om een weekend mee af te sluiten.

In de gezellige huiskamersfeer zijn de aanwezigen, een gemêleerd publiek van kids tot senioren, nog wat aan het natafelen wanneer jarige jet Mieke van Veen het podium betreedt. Naar eigen zeggen viert ze haar verjaardag liever niet en ze vindt het daarom heerlijk om op te kunnen treden deze dag. Daarnaast is het voor de zangeres een feestje dat ze haar gecrowdfunde debuutalbum ‘Between These Walls’ vandaag kan presenteren in BIRD Rotterdam.  

Jammer genoeg is haar vaste sessie-cellist Jonas Pap ziek, maar door wat snelle verschuivingen in de setlist zal dat de pret niet drukken. Het publiek gaat gewoon een heerlijk avondje tegemoet dankzij de inzet van zangeres en gitarist Mieke, gitarist en banjospeler Rolf Verbaant, (contra-)bassist Carlos Lake en drummer Jornt Jan Bras. Klein en bedeesd zet Mieke de eerste noten van ‘Traffic jam’ in op haar gitaar. Onder speelse begeleiding van Bras op percussie en de slide-gitaar van Verbaant zingt ze ons door de verlichte straten van The Big Apple heen, met een kleine ‘country twang’ in haar stem.
 

De vrolijke dame babbelt haar songs gezellig aan elkaar vast, iets wat ze voorheen niet deed. Vroeger vond Mieke het niet nodig om te vertelen waar haar nummers over gingen, liet ze de teksten voor zich zelf spreken of liet mensen horen wat ze er maar in wilde horen. Maar deze middag laat ze hier en daar doorschemeren wat haar inspiratie is.  

Zo is er het gevoel van echte eerste liefde in de uptempo folk pop song ‘Constant tone’. Dit nummer die ze pas kon afschrijven nadat ze zelf die ene had gevonden. Luisteraars leven mee en hunkeren zelf ook naar de persoon die hun hart sneller doet slaan. Maar ook trieste gebeurtenissen zoals het verlies, door het uiteengroeien, van trouwe vrienden in ‘Sweet precious’ weet Mieke krachtig te verwoorden. Muzikaal wordt er hier ook ook een stuk vuiger gespeeld. Met straffer elektrisch gitaarwerk van Rolf en een rauw randje in Mieke’s anders heldere stemgeluid. Ook het persoonlijke oorlogsverhaal van haar grootouders vindt zijn stem in het lied ‘Riverside’, ooit genomineerd voor de International Singer-Songwriters Competition 2011. 

Het album en optreden helt eigenlijk ook meer naar de donkere en pijnlijke kant van het gevoelsspectrum. Verlies van geliefden (‘Riverside’), vrienden (‘Sweet precious’, ‘Guus’) en zelfs de dood van stamgast ‘Jack’ zijn thema’s die deze avond voorbij komen. Gelukkig allemaal wel verpakt in zacht zoete intro’s met lieflijk gefluit of krachtige gitaar, contrabas en drumpartijen. Gevoelens dus, puur en eerlijk. 

Maar gelukkig worden we aan het eind van de middag niet bedroefd de kou in gestuurd, want Mieke sluit solo af met de op haar album verstopte Nederlandstalige track ‘Lege handen’. Voor wat, hoort wat natuurlijk. En dus wordt het intieme en gezellige optreden deze avond afgesloten met een spontaan door de aanwezigen gezongen ‘Happy birthday’ voor de jarige.