"Ik haat kerstmis!"

Column Lou DeScorpio

Lou DeScorpio ,

Elk jaar weer krijg ik in de eerste week van december ongeveer vijf of zes uitnodigingen om kerstmis te komen vieren bij mensen die mij zielig vinden, zonder dat ze in de gaten te hebben dat zij juist de reden zijn dat ik me zielig voel! “Hey Lou, ik weet dat je geen kerst viert, maar ik wil je niet alleen laten zitten met de feestdagen. Kom je lekker bij ons eten?” Ik zeg altijd ja, omdat ik het onbeleefd vind om hun uitnodiging af te slaan. Vervolgens zit ik op eerste kerstdag te brunchen, lunchen en gourmetten bij mensen die denken dat ze me aan het redden zijn en moet ik m’n uiterste best doen om niet in tirades uit te barsten over waarom Sinterklaas veel beter is dan kerstmis en dat kerstmis vieren iets is wat alleen Christenen zouden moeten doen…

Als ik er eindelijk vanaf ben en met een vies, vet en misbruikt gevoel in m’n bed lig dan realiseer ik het me: morgen is het tweede kerstdag en zit ik wéér de hele dag te vreten met m’n nepglimlach. Vervolgens zweer ik ieder jaar weer op 27 december dat ik het volgende jaar geen kerst ga vieren. Natuurlijk heb ik het niet over de digitale kerstkaarten die ik elk jaar uit naam van m’n band verstuur, en waar ik steeds weer iets naakter op probeer te staan. Dat is juist mijn manier om me af te zetten tegen alle cliché’s en verwachtingen in deze tijd van het jaar.

Iedereen heeft straks een kerstboom staan en ze halen allemaal het gourmetstel van de zolder. De meeste mensen hebben cadeautjes onder de boom liggen en rijden heen en weer naar de H&M om een spuuglelijke trui te halen. Moeders en schoondochters doen net of ze elkaar aardig vinden en de radio spuugt alleen nog maar fantasieloze bagger uit, geschreven om heel veel geld op te brengen en elk jaar opnieuw grijs gedraaid te worden. Zo zal in dit weekend ook het nummer ‘This christmas’ van DeScorpio & The Cheez uitkomen, waarin we proberen te laten zien dat je ook mag lachen om al die belachelijke tradities en schijtlollige modeverschijnselen, zoals de ineens populaire kersttrui. Mode of geen mode, het blijft gewoon een stomme trui.

Los van het feit dat het een liedje met een thema is, vind ik ‘This christmas’ wel een gaaf nummer geworden. ‘The making of’ wordt misschien nog wel leuker dan de bijbehorende videoclip zelf, want we hebben een hoop gelachen en er is flink wat mis gegaan tijdens de opnamen. Uiteindelijk kan alles leuk zijn, ook de dingen waar je al die tijd een hekel aan hebt gehad, zelfs kerst. Ik wil wel even benadrukken dat wij dit nummer niet hebben geschreven om er poen aan te verdienen en om het jaarlijks grijs te laten draaien. We weten zelf ook heus wel dat het gaat floppen en natuurlijk mogen jullie het allemaal gratis dowloaden. Wij doen het alleen voor de liefde voor muziek en de welgemeende complimentjes van de mensen die voor ons belangrijk zijn.

Dit jaar beloof ik wel dat ik het anders ga doen en dat ik alle uitnodigingen zal afwijzen. Niet alleen omdat ik een botte, ongevoelige en egocentrische zakkenwasser ben, maar ook omdat ik heb besloten mijn leven te beteren. Niet meer sikkeneurig zijn op iemand anders feestje, maar vrolijk en gelukkig zijn. En dan beloof ik ook dat ik accepteer en respecteer dat er mensen zijn die anders zijn en anders denken dan ik.

Doen jullie met me mee? 

Shagging Ponies zanger Lou DeScorpio vertelt over zijn ervaringen, al dan niet rock ’n roll gerelateerd. Een dagboek van een uit de klei getrokken parttime rockster met een gezonde dosis zelfspot.