Project MMXV

Column Jan Stroomer

Jan Stroomer ,

Het is december, de tijd van terugblikken en van plannen maken. Het afgelopen jaar stond voor mij in het teken van de release van het album 'Art Nouveau', maar ondanks alle bijbehorende commotie en hectiek heb ik aan veel nieuw materiaal kunnen werken. Toen ik de balans opmaakte hoeveel er inmiddels geschreven was, kwam ik tot de conclusie dat het reeds ruimschoots het wenselijke aantal van een bovengemiddeld album voorbij geschoten was. Een huiveringwekkend idee, want het moordende proces van het vorige album lag nog erg vers in het geheugen…

Ik had duidelijk geen zin om hetzelfde traject weer in te gaan. Het componeren en opnemen van 'Art Nouveau' had vrij lang geduurd en was zeker niet zonder slag of stoot gegaan. Veel aspecten waren toen nog nieuw voor mij, zoals bijvoorbeeld het arrangeren en opnemen van een strijkkwartet. Maar deden we de opnames ook op veel verschillende locaties. Drums in een sporthal, piano in mijn huiskamer, gitaar op de benedenverdieping in Capelle aan den IJssel, enzovoorts.

Vorig jaar stond ook in het teken van de ingebruikname van mijn nieuwe studio. De luxe situatie die daaruit voortkwam was dat alles voortaan op één plek opgenomen kon worden. De snelheid waarmee ik nu m'n creaties van de schrijftafel naar de studio kon verplaatsen nam enorm toe en dit wilde ik graag vertalen naar hoe ik het werk zou publiceren. Niet maandenlang bezig zijn met één song, maar flink de vaart erin houden. Niet meer poetsen, polijsten, gummen en opnieuw beginnen, maar gewoon simpelweg achter elkaar door liedjes uitpoepen. Ik bedacht een stevige stok achter de deur, een keiharde self-imposed deadline: iedere maand één nieuw liedje uitbrengen, een jaar lang.

Ok, het hoge woord is eruit. We hebben het gezegd. Nu kunnen we niet meer terug. We geven dus volgend jaar elke maand een nieuw liedje uit. “Wow, even laten bezinken... en jeetje, wat wordt dat een enorme onderneming.” Het project gaat 'MMXV' heten en zal logischerwijs heel 2015 in beslag nemen.

Natuurlijk werken we nu alvast vooruit. Ik wil bijvoorbeeld dat ‘januari’ klaar is voordat het nieuwe jaar aanbreekt, en eigenlijk geldt dat ook voor de elf daarna. Het liedje moet af zijn voordat de maand begint, anders is het praktisch onmogelijk om ze op het juiste moment te releasen. Deze week hebben we de backing vocals opgenomen en daarmee zijn de opnames van het eerste nummer klaar. Dat lijkt ontspannen, maar het betekent feitelijk dat we nu nog maar vier weken hebben om te mixen en te masteren. En morgen ga ik dan weer met de drummer aan de slag om de volgende tracks in te spelen, want dat gaat dus ook gewoon door. Stiekem heb ik het nummer van februari in grove lijnen wel al klaar, gelukkig. Je gaat hierdoor dus wel echt ver vooruit plannen.

Elke release moet natuurlijk op een mooie locatie plaatsvinden. Januari, de aftrap, doen we extra groot: op de 10e in Leiden en de 15e op Altersonic in Groningen. Februari doen we zelfs in Parijs, want dat past goed bij het liedje. En over Maart zijn we op dit moment nog in onderhandeling. April en Mei zijn ook al in kannen en kruiken, en voor je het weet ben je alweer halverwege het nieuwe jaar. Een absurd gevoel geeft dat. Daar ga ik nu maar even een liedje over schrijven, maar dat horen jullie waarschijnlijk pas ergens in 2016.

Jan Stroomer is de grote man achter de melodische pop-rock band The Stream. Vanuit zijn hoofdkwartier in Leiden laat Jan zijn door artiesten uit de jaren '70 en '80 geïnspireerde muziek los op de wereld.