DIY droomconcert

Column Jan Stroomer

Jan Stroomer ,

Toen ik op de middelbare school zat tekende ik graag podia met veel instrumenten erop en een grote vleugel in het midden, uitbundige zaalaankleding en opera-achtige muziekgebouwen. Om later zelf in op te treden uiteraard. Na een flink aantal jaren ploeteren op allerlei verschillende soorten en maten podia had ik er echter zelden eentje bespeeld zoals ik voorheen tekende. Hoe krijg je nu de omstandigheden waarin je een concert geeft precies zoals je in gedachten had? Juist, u raadt het waarschijnlijk al: organiseer het zelf.

Ik organiseer op zaterdag 10 januari aanstaande een concert. En dit is niet de eerste keer, ik probeer jaarlijks twee á drie zelf-georganiseerde evenementen neer te zetten. Echter, door constant nieuwe creatieve uitdagingen te zoeken voelt het wel telkens opnieuw als een eerste keer. Ditmaal is het concert het directe vervolg op het 'Art Nouveau' release-concert wat eind augustus werd gehouden. “Een herhaling van zetten?” zult u zeggen. Mooi niet dus! Het release-concert was een unieke ervaring, met uitgebreide band, elf muzikanten en een prachtige zaal. Uitbundige aankleding, theatrale omlijsting, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Redenen genoeg om zoiets nogmaals te willen doen uiteraard, maar een album releasen kan natuurlijk slechts één keer. Dus er moest wel iets nieuws bedacht worden. 

De reacties van alle participerende muzikanten waren dusdanig positief dat al snel het idee geboren werd om ditmaal het podium niet voor The Stream alleen te houden. Sommige van de deelnemende artiesten hebben namelijk ook andere ensembles waarin ze spelen, en waarom zouden we die niet ook een podium bieden in die wonderbaarlijke entourage? Dit idee viel in goede aarde en er ontkiemde al snel een zeer verrassende line-up. 

De orkestrale progressieve muziek van 'Art Nouveau' vereist een bepaald niveau van de muzikanten. Het komt er in het kort op neer dat vrijwel de gehele band uit professionele musici bestaat. Dat klinkt natuurlijk heel stoer, maar het brengt ook een praktisch probleem met zich mee. Het betekent namelijk ook dat de muziek in levensonderhoud moet voorzien. Bij de albumrelease was de deelname nog belangeloos en daarvoor is mijn dank uiteraard onmetelijk groot. Maar nog groter werd mijn ambitie om de muzikanten deze editie een vergoeding te kunnen geven. Gelukkig zijn er fondsen die bij willen dragen, want het is niet moeilijk om voor te stellen dat de kosten van tientallen muzikanten, licht, geluid en technici fors zijn.

Het financiële plaatje, de fondsaanvragen, vergunningen en al het papierwerk, dat zijn stoffige zaken waar ik u (het publiek) niet te veel mee zal vervelen. Welke artiesten er op de poster staan, dat is wat er uiteindelijk toe doet. Laat ik een aantal namen noemen: Red Cherry, Freddy and the Gardeneers en Songs by Suzie. De meeste spelen die avond ook mee in The Stream, met uitzondering van Suzanne Burdorf van Songs by Suzie. Tegen haar liep ik afgelopen zomer tweemaal aan. De eerste keer tijdens het Cultuurfestival Picknick in het van der Werfpark, spelend onder toeziend oog van de oud-burgermeester maakte ze erg leuke liedjes met een scherpe tong. Toen ik haar vervolgens bij Unplugged zag, en wederom onder de indruk was, dacht ik “zij moet ook komen spelen”. Het concert heet “The Stream & Friends”, dus de enige voorwaarde was dat ze wel even vriendschap moest willen sluiten met mij. Dat bleek gelukkig geen obstakel. 

Wat dus leuk is om te merken is hoeveel mensen je samen kunt krijgen als je iets speciaals neerzet en samenwerkt. The Stream is bij menig optreden een driemansformatie en soms zelfs een solo-act van alleen ondergetekende. Tijdens de concertavond spelen er ruim twintig muzikanten en daaromheen lopen nog vele andere artistieke personen rond of zijn hun werken zichtbaar. Die uitzonderlijke combinatie, daar zit natuurlijk enerzijds die enorme voorbereiding in, maar anderzijds geeft dat het unieke karakter aan de avond. Een avond vol muziek, kunst, gedichten, theater en laten we ook nog op de valreep het ambachtelijk gebrouwen speciaalbier Pronck noemen.

Morgen ga ik nog even met de dames van het theater rond de tafel en volgende week nemen we de techniek door. En dan het begint het zo langzamerhand echt tijd te worden voor de promotie. Laat dit daarvan de aftrap zijn.

Zaterdag 10 januari 2015 vanaf 20.00 uur, Theaterzaal Nieuwplaatz, Rijnsburgerweg 124 te Leiden: The Stream & Friends! Ga naar Bandcamp voor de tickets én een gratis download van 'Art Nouveau'.

Jan Stroomer is de grote man achter de melodische pop-rock band The Stream. Vanuit zijn hoofdkwartier in Leiden laat Jan zijn door artiesten uit de jaren '70 en '80 geïnspireerde muziek los op de wereld.