Os Sambatatas valt goed in de smaak in Rotterdam

Exotisch debuut in BIRD

Lars Nebel | Foto's: Bryan van Putten ,

Als band je optreden beginnen met een handjevol mensen in het publiek en afsluiten met een volle zaal. Het overkwam Os Sambatatas in de avond van woensdag 15 oktober. De gloednieuwe formatie uit Rotterdam gaf deze avond zijn eerste optreden ooit weg in een warm en gemoedelijk BIRD. Ze zetten met hun samba-jazz een heerlijk zwoele set neer, wat een meer dan fijne afsluiter was van een druilerige herfstdag.

De vier leden van Os Sambatatas betreedt ongeveer om kwart over tien het podium. BIRD is op dat moment nog lang niet vol. De circa dertig aanwezigen staan achterin de zaal de week door te nemen en doen dit op z'n Nederlands lekker luidruchtig, ook als de band al aan het spelen is. Slechts een enkeling zit geïnteresseerd te luisteren naar wat de muzikanten ten gehore brengen.

De band overtuigt de aandachtige luisteraar echter direct van zijn kunnen. Met groot gemak, maar ontzettend virtuoos, spelen ze hun Braziliaans georiënteerde jazz standards, maar krijgen maar weinig respons van de toeschouwers. De vier muzikanten lijken er weinig last van te hebben. Gitarist Flávio Silva draait zijn rug gewoon naar de zaal toe en samen met Caspar van Wijk (saxofoon), Matheus Nicolaiewsky (bas) en Luis Mora Matus (drums) maakt hij er een intiem tafereel van, wat dan ook wel weer bij de relaxte bossa nova past. 

Maar bijna ongemerkt is BIRD ineens een stuk voller geworden en het applaus tussen de nummers door wordt een stuk enthousiaster. De aanwezigen bewegen zich meer naar het podium toe en er wordt gedanst. Door sommigen voorzichtig, maar terwijl de band harder en 'funkier' wordt door de toenemende aandacht raken meer en meer mensen vooraan het podium zichtbaar in extase. Het potentieel van jazz wordt nu duidelijk. Os Sambatatas is niet stoffig of saai, maar creëert een broeierige, dansbare sfeer waar het publiek in mee gaat.

De set wordt met de minuut opzwepender en spannender. Muzikaal gezien was er vanaf de eerste minuut al niets aan te merken op de band, maar op het podium is het nu een stuk drukker. Onder de muzikanten lijkt de overtuiging toe te nemen en dat maakt dat het kijken naar de musici een stuk vermakelijker wordt. De solo's van ieder bandlid zijn nu intenser en meer ingeleefd, net als de gezichtsuitdrukkingen van de bandleden. 

Als na ruim een uur spelen het laatste nummer is afgelopen klinkt uit het publiek groot applaus, vergezeld door een (positief) fluitconcert van de nagenoeg volle zaal. Inmiddels heeft zich achter het podium al een groep muzikanten verzameld die zometeen zal losbarsten in een jamsessie waar de woensdagavonden in BIRD inmiddels bekend om zijn, in het kader van de wekelijks terugkerende 'DuvelVibes Sessions', waar elke editie wordt afgetrapt met een show van een opkomende artiest of band.

“Ja, het was leuk”, zegt Matheus. “Dit was onze eerste gig en wat dat betreft hebben we niks te klagen.” Caspar voegt daaraan toe: “We zijn een band met plannen. We hebben nu nog geen eigen composities in ons repertoire, maar standards. Het doel is wel om een eigen set te maken.” “We zijn eigenlijk ook op zoek naar extra blazers. Trompet en Trombone erbij zou het voor ons helemaal afmaken”, vult Flávio nog aan.

Os Sambatatas is een fris jazzbandje dat zeker in de gaten gehouden moeten worden. Maar zoals de gasten van deze avond nu wel weten, kom niet pas halverwege de show binnenvallen, want dan mis je een hoop moois.