Metropolis 14: the Garden Metropolis 14: the Garden

The Garden nog enige openluchtpodium

, Jasper de Jong | Foto's: Marcel van Leeuwen, Christel de Wolff en Marc de Jong

Metropolis 14: the Garden

The Garden nog enige openluchtpodium

Jasper de Jong | Foto's: Marcel van Leeuwen, Christel de Wolff en Marc de Jong ,

The Garden. Niet meer op het welbekende eilandje. Voordeel is dat je niet meer hoeft te dringen en wringen om de brug over te komen. Nadeel is dat hij dusdanig dicht bij de Thinkers staat, dat sommige bands op the Garden overstemt worden door de grotere buurman. The Garden is nog het enige openluchtpodium van Metropolis. Vandaag staat de muzikale speeltuin bomvol Nederlands talent.

Eenmansband Robbing Banks mag dit podium openen vandaag. Bewapend met kruk, gitaar, bass- en snaredrum brengt deze Utrechter zijn rammelende garagerock ten gehore. Helaas zijn er maar een handvol mensen aanwezig op dit vroege tijdstip. Dit maakt dat het optreden wat ongemakkelijk voelt. Als vervolgens HeavyLight op de Thinkers stage de volumeknoppen opendraait, is zijn muziek nog met moeite te horen. Zijn liedjes gaan vrijwel allemaal over moeilijke liefdesrelaties en alle bijkomende problemen. Qua stem en stijl past dit erg goed bij dit thema, alleen jammer dat er niet genoeg publiek is om hem emotioneel te steunen.

Dat is bij de Limburgse band Afterpartees anders. Zij hebben een tijdje terug nog op Pinkpop gestaan en staan later vandaag op De Wereld Draait Buiten. Deze piepjonge mannen timmeren dus aardig aan hun muzikale weg. De ongedwongenheid en het enthousiasme knalt van het podium af. Spraak met een zachte G, maar tomeloze energie met een hele harde G. De poppy punkrock staat als een huis en zweeft ergens tussen the Strokes en the Ramones. Hun muziek werkt aanstekelijk en het veld waarop ze neerkijken raakt steeds voller. Een heerlijk ontwapenende act.

The Vagary uit Amsterdam pakt de energie over. Zanger Thijs komt rechtstreeks uit de jaren '80 Mentos reclame gelopen met bandana en zonnebril. Hun vorige gig was in het van Goghmuseum en daar mochten niet zo hard spelen. Nu mogen ze weer los, zonder de verf van dure schilderijen te spelen. Ze spelen een mengeling van synth, wave, indie en rock. Het klinkt niet heel vernieuwend, maar hun muziek staat als een huis. Het publiek doet leuk mee en als cover Young Turks van Rod Stewart ingezet wordt, reageert het enthousiast en danst mee op de opzwepende beats.

Opzwepend is ook The Benelux, alleen dan met een compleet eigen stijl. Ze worden al een tijdje bewierookt en dat blijkt terecht. Hun muziek is niet in een hokje te proppen. The Benelux is vooral the Benelux. Met hun zeer dansbare, funky discoachtige beats krijgen ze de meute in beweging, Meisjes staan vooraan weg te dromen, starend in de zonnebrilglazen van zanger Jaap Warmenhoven. Met zijn aparte dansbewegingen, zang, rap en laid back uitstraling pakt hij iedereen in. Regen of geen regen, iedereen blijft om een van de uitschieters van dit festival te blijven genieten.

De enige, niet Nederlandse band op dit podium zijn de Australische new wave/krautrockers Blank Realm. Ze gaan al 7 albums mee, maar in Nederland hebben ze nog niet echt voet aan de zompige grond gekregen. Hun laatste album Grassed In is in de pers lovend ontvangen. De mix van synths, drums en schreeuwende gitaren doen terugdenken aan bands als Sonic Youth en the Velvet Underground. Het optreden is hard, maar spettert niet echt, al begint de regen dat wel te doen.

Al snel stroomt de regen uit de lucht en het veld leeg. Slechte timing.
Onder etenstijd speelt Superfood, ware het niet dat het zulk slecht weer was, dat buiten eten onmogelijk was. Veel mensen kiezen ervoor om droog in een tent te blijven staan met fastfood in hun handen. Helaas dat het gezamenlijke eetmoment in het water valt.
 

Al snel na dit optreden, wordt het weer droog en is De likt daar om een thuiswedstrijd spelen. Deze Crooswijkse rapper klopt hard op de deuren van het Nederlandse hiphop firmament. Hij is gekomen om te scoren en dat doet hij met verve. Hij swingt en rapt alsof zijn leven er vanaf hangt. Binnen korte tijd heeft hij het publiek om zijn vinger gewonden. Het is een niet alledaagse artiest met zijn grappige outfit en dito teksten. Soms schiet de Jeugd van Tegenwoordig even door je hoofd, maar dan wel met een dikke toef Rotterdamse ballen.
Het veld is compleet opgehitst door de vette beats en het gaat los. Er wordt zelfs ruimte gemaakt voor wat blessuretijd, waar iedereen gevraagd wordt om te hurken. Als rapper Jordy omhoog komt, staat uiteindelijk het hele veld te springen. Een onvergetelijk goede thuiswedstrijd, waarin vanuit alle hoeken en standen gescoord wordt.
 

Afsluiter is Kuenta i Tambu (KIT). Ze leggen het qua publiek af tegen twenty one pilots op de Thinkers stage, maar er moet gezegd worden dat deze Caribische Amsterdammers qua energie de meeste bands ver achter zich laten. Van begin tot eind kunnen de heupen los en swingt het de pan uit. Ze toveren de zon tevoorschijn met hun warme ritmes en opzwepende beats. Een mix van housebeats, percussie en de warme stem van Diamanta, maken het een heerlijk Caribisch feestje en een welkome afsluiter. Met de zon in het hoofd verlaat het publiek het niet heel verrassende, maar wel geslaagde Metropolis-terrein.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam