De laatste voorronde van Fanatics

Niet twee, maar drie winnaars!

Terrence Pinas ,

Een drukke, leuke, verassende en een met talent gevulde avond bij Fanatics in The Grounds met maar liefst 14 acts. De acts zijn weer divers zoals gewoonlijk. Rap, r&b, rock maar ook een comedy act en dans acts maken deze avond compleet.

JD (op z'n Nederlands uitgesproken) is de eerste rap act van de avond en maakt een tussenstop bij Fanatics voordat hij zijn reis naar de maan verder voortzet. JD rapt een nummer van zijn aankomende mixtape. Het komt erop neer dat hij gedreven is om de top, "de maan'' te halen. Als rapper moet je een bepaald level van attitude hebben en JD heeft dit. Hij maakt goed gebruik van het podium en hij bounced van links naar rechts. De bewegingen zijn niet altijd even goed getimed maar zijn energie en nummer zijn zeker goed genoeg om mee te willen bouncen.

Zelfverzekerd, goede beat, goede teksten, goede stage presence en ook al wil hij niet hard maar boeiend zijn. In één woord was zijn optreden "keihard''. Een podium lijkt geen onbekend terrein voor Tommie Tobert. Dit laat hij zien tijdens zijn rap optreden waarbij je haast denkt dat hij de eigenaar is van het podium. Zijn bewegingen passen precies bij wat hij aan het rappen is. Je wordt hierin meegenomen en van het één op het andere moment hang je aan ieder woord.

Influenz rapt een Engelstalig nummer, zijn uitspraak is goed en energie komt hij zeker niet tekort. Qua rap heeft Influenz het zeker goed gedaan, er valt nog wel wat te werken aan zijn performance skills om zijn teksten beter over te laten komen. Als je een lied met attitude rapt dan moeten je bewegingen door dezelfde attitude beïnvloed worden, Influenz. Dit zal toekomstige optredens al naar een ander niveau brengen.

One love Entertainment bestaat uit twee rappers. Zij voelen elkaar goed aan, als de één aan het rappen is staat de ander wat meer naar achteren en zo wisselen ze dit af. Ze maken goed gebruik van het podium. Positieve rappers, zij zijn het soort vrienden die op een creatieve manier van niets iets maken, als je af mag gaan van de tekst in hun rap in ieder geval. Een sterk optreden.

Deze achtienjarige dame heeft wel wat weg van Lauryn Hill. Nana zingt een eigen geschreven nummer onder begeleiding van een gitarist. Nana heeft een aangename stem om naar te luisteren, staat zelfverzekerd op het podium en doet haar ding. De gitarist verrast tegen het einde van het nummer door ook mee te zingen. Nana zet een goed optreden neer.

De laatste act van de avond is een rap act van Souvie. Deze twee rappers schetsen in hun nummer een beeld van hoe het leven over 50 jaar zou kunnen zijn. ''Over 50 jaar is het allemaal veranderd. Doodgewoon maar toch een beetje anders''. Ze maken goed gebruik van het podium en zijn duidelijk in hun uitspraak. Een wat rustigere rap, maar zeker niet slecht en het zet je toch wel aan het denken.

Alsof de avond nog niet geslaagd genoeg is, wordt er ook nog een dans act gedaan voordat de jury bekend maakt wie de publieksprijs- en juryprijs winnen. De publieksprijs is gewonnen door Pim, hij heeft al een keer eerder opgetreden bij Fanatics maar werd toen niet gekozen maar dit keer was het wel zijn moment. De juryprijs is gegaan naar de comedyact van ''Oscar Veilinga en die andere twee''. Dit keer is er ook een wildcard weggegeven en wel aan Nana. Op 4 juni vindt de halve finale plaats. Deelnemers hebben dan nog één kans om zich te plaatsen voor de finale in juli.