Tori Amos in topvorm in De Doelen

Spannend van de eerste tot en met de laatste noot

Amber Zwartbol | Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Om haar nieuwste album Unrepentant Geraldines te promoten toert de Amerikaanse singer-songwriter Tori Amos momenteel door Europa. Het publiek in de bijna uitverkochte Rotterdamse concertzaal De Doelen is minstens net zo divers als het oeuvre van de zangeres. Tussen de trouwe fans die haar al ruim twintig jaar volgen zitten hier en daar wat jongeren van wie dit mogelijk het eerste concert is dat ze van de Amerikaanse bijwonen.

Solo
Al bij opkomst wordt Amos op een daverend applaus getrakteerd door het enthousiaste publiek. Het publiek wordt beloond met het ijzersterke openingsnummer Parasol. Meer dan haar prachtige Bösendorfer-vleugel en afwisselend een keyboard en orgeltje heeft ze niet nodig om het publiek anderhalf uur lang te laten wegdromen.
Haar keuze om zonder band te komen is een goede keuze geweest. Ze gaat terug naar hoe ze ooit lang geleden begonnen is. Eigenlijk mag gerust gezegd worden dat Tori geen band nodig heeft. Haar stem en daarbij alleen de begeleiding op de vleugel is voldoende om de aandacht vast te houden. Haar kenmerkende stem komt het best tot haar recht in de lage, donkere tonen in combinatie met haar vleugel. Kippenvel is regelmatig het resultaat. Tori mag de vijftig intussen gepasseerd zijn, haar stem is nog steeds krachtig en indringend.
Haar eigen repertoire vermengt Tori met een aantal mooie covers. De versies van Silver Springs van Fleetwood Mac. en I´m on Fire van Bruce Springsteen doen niet onder voor de originele nummers zoals ze ooit bedoeld waren.

Contact
De afgelopen tien jaar heb ik menig concert van Tori bezocht. Het optreden van vanavond is echter mijn favoriet. De zangeres is in een opperbest humeur. Er is veel interactie met het publiek en ruimte voor grapjes. Een welgemeende f*ck wanneer Tori haar eigen songtekst niet kan lezen, omdat ze de verkeerde bril op heeft kan op een applaus van het publiek en een lachsalvo rekenen. Haar opperbeste humeur is terug te zien en te horen in haar spel.

Cornflake Girl
Een traditie (tijdens concerten met alleen zitplaatsen) die lang geleden geboren lijkt te zijn is dat het publiek bij de inzet van Cornflake Girl massaal naar voren stormt. Ook nu weer stormen de fans van alle kanten naar voren om de laatste paar nummers van dichtbij mee te maken. De beveiligingsmedewerkers kennen hun plek, na een strenge maar liefdevolle blik van de zangeres laten ze de fans gewoon lekker uit hun dak gaan voor het podium.

Bombastisch einde
De laatste vier nummers worden Tori en haar vleugel ondersteund door een meelopende muziekband met daarop haar band en tweede stem onder de teksten. Ondanks dat het mooi was, hadden ook de laatste nummers net zo ingetogen mogen zijn als de rest van het concert. Desondanks liet het mooie 16 shades of blue, waarmee het concert werd afgesloten, het publiek met een voldaan gevoel naar huis gaan.

Op donderdag 29 mei 2014 speelt Tori Amos in het Concertgebouw in Amsterdam.