Puggy laat ook in Nederland zien wat ze in huis hebben Puggy laat ook in Nederland zien wat ze in huis hebben

Velvet Music Night presents Puggy

, Jet Hoogerwaard | Foto's: Marc de Jong

Puggy laat ook in Nederland zien wat ze in huis hebben

Velvet Music Night presents Puggy

Jet Hoogerwaard | Foto's: Marc de Jong ,

Het is een drukte van belang bij het Energiehuis. Bløf treedt onder andere op in de Main Stage, maar daar komen wij niet voor. We zijn er om de Velvet Music Night met indierockband Puggy bij te wonen.

Platenwinkel Velvet Music is al jaren een begrip onder Dordtse muziekliefhebbers. Zeker niet mainstream en hun tijd vooruit. Wil je iets weten over een nieuwe band of over een onbekende singer/songwriter die op het punt van doorbreken staat? Dan klop je aan bij een van de vakidioten van Velvet.

Bij Bibelot kennen ze de reputatie van de winkel en dus was snel na de opening van het Energiehuis een unieke samenwerking geboren: de Velvet Music Night, een avond waarbij de kenners van de platenzaak een act uitnodigen die in hun ogen veelbelovend is. In januari vond er al een Music Night plaats: toen trad- met groot succes - de Zweeds/ Japanse singer/songwriter Sumie op.

Peter Paul van Velvet, een bekend gezich tvoor veel Dordtenaren, is één van de drijvende krachten achter het evenement en heeft veel ervaring op dit gebied. Zo was hij ooit programmeur bij Bibelot en is hij boeker bij Bobby Kinghe, een stichting die als doel heeft inwoners van de regio Drechtsteden kennis te laten maken met kunst in de breedste zin van het woord. Met dit allemaal in het achterhoofd denk je: die Velvet Music Night, dat moet wel heel wat zijn. Maar is het ook in staat om te concurreren met de Zeeuwse toppers in de Main Stage?

Ongegronde angst, zo blijkt wanneer we de Power Stage binnenstappen. Het is druk met een gevarieerd publiek: jong en oud wacht op de komst van Puggy. De indierockbandis niet erg bekend in Nederland, maar wel bij onze zuiderburen en in Frankrijk. Daar verkopen zij met gemak grotere zalen uit. In juli van dit jaar maken zij hun opwachting op Rock Werchter.

De mannen van Puggy zijn met veel plezier ingegaan op de uitnodiging van de mannen van Velvet, zodat zij ook in Nederland kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Puggy noemt zichzelf Belgisch, maar behalve dat zij elkaar op een Brusselse muziekschool hebben leren kennen, is er eigenlijk niets Belgisch aan: het is een divers gezelschap, met een Franse bassist, een Zweedse drummer en een Engelse zanger.

De sfeer zit er deze avond al snel goed in, mede door Tryacrobatics, een veelbelovende Amsterdamse formatie die met aanstekelijke gitaarliedjes in het voorprogramma iedereen opwarmt.

Maar ook Puggy-frontman Matthew Irons laat vanachter een keyboard bij het eerste nummer al zien en horen wat hij kan: met gemak haalt hij hoge noten en zijn uithalen doen wat denken aan de zanger van Muse. Zijn uiterlijk overigens ook. Met gemak houdt hij de aandacht van het publiek vast. Er gebeurt van alles op het podium en in het publiek blijken toch zeker wel ‘Puggy-kenners’ aanwezig te zijn: er wordt veel meegezongen, geklapt en gedanst. Maar ook de toeschouwers die de band eigenlijk nog niet kenden, zijn danig onder de indruk van wat zich op het podium afspeelt. De mannen houden de vaart erin, spelen met enthousiasme en zwepen het publiek op om mee te doen of mee te springen. Veel van de nummers hebben ook in Nederland hitpotentie. Hoogtepunten zijn er eigenlijk niet, want het gehele optreden is één groot hoogtepunt en blijft boeien.

Tja, de mannen van Velvet weten natuurlijk wel wat ze naar Bibelot halen. Na decennia ervaring in de muziek weet je wat aanslaat bij het publiek. Alleen al om die reden raden we je dan ook aan de site van Bibelot in de gaten te houden voor de datum van de volgende Velvet Music Night.

En voor hen die Puggy nog niet kennen: het is absoluut de moeite waard om je in deze band te verdiepen. We zullen zeker nog meer van hen gaan horen. En als je interesse hebt in hun nieuwe album To Win the World: bij Velvet Music Store in Dordrecht kunnen ze je vast wel verder helpen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam