De ruige chaos van drie jonge muzikale Rotterdammers

Release party The Afterveins in Rotown

Tekst: Dylan Degeling Foto's: Florian Pak ,

Ontblote bovenlichamen, afgezakte broeken, een drumstel dat uit elkaar valt, nieuwe nummers, een losgaand publiek, crowd surfs, stage dives het komt alle-maal voorbij tijdens de release party van het debuutalbum van The Afterveins in Rotown.

De support van The Afterveins op deze donderdagavond wordt verzorgd door The Sweet Release Of Death. Er wordt begonnen met een golf van geluid waar de oren wel even aan moeten wennen voordat ze het echt kunnen waarderen. Maar het wennen duurt niet lang. Je kan merken dat deze nog jonge band echt op het podium thuishoort want de energie is tot ver achterin Rotown te voelen. De interactie met het publiek tussen de nummers door gaat nog wat stroef en komt ietwat ongemakkelijk over. Maar hier hebben zelfs meer ervaren artiesten nog moeite mee kan zo’n jonge band dus niet kwalijk genomen worden. Het laatste nummer dat The Sweet Release Of Death speelt deze avond laat zien dat de zangeres echt in staat is om haar stem goed te gebruiken, de gitarist helemaal opgaat in zijn muziek en de drummer van wanten weet. Het is dus een goede keus geweest om The Sweet Release Of Death het publiek op te laten warmen.

Dan komen The Afterveins het podium op met vol vertrouwen. Voordat de show begint gaat er al een shirt uit bij één van de bandleden. Vrienden, familie, fans en mensen die misschien nog nooit van The Afterveins gehoord hebben ontvangen het eerste nummer dat wordt gespeeld met een enthousiast applaus.

Na drie á vier nummers blijken de rustigere nummers van The Afterveins op te zijn. Ze gaan over op de meer psychedelische kant van hun repertoire. De stem van de zanger wordt schorder en luider naarmate het optreden vordert. De kracht die achter deze stem zit zorgt ervoor dat de voorste rijen van het publiek beginnen te springen.

Tot op halverwege de show hebben The Afterveins netjes de volgorde van hun debuutalbum aangehouden. Opeens wordt er aangekondigd dat ze een nieuw nummer gaan spelen. Ook dit nieuwe nummer is energiek, krachtig, lekker om aan te horen en sluit perfect aan bij de rest van het psychedelische spel.

Vanaf dit moment hebben twee van de drie jongens hun shirt niet meer aan, is de drummer zo hard aan het slaan dat de bouten van zijn drumstel losgaan en vliegen de wilde haren door de lucht. The Afterveins vragen wat vrienden op het podium. Dit zorgt ervoor dat het al ruige en chaotische sfeertje dat overheerste tijdens dit optreden nog beter tot zijn recht komt tijdens de laatste paar nummers.

Ondanks dat alle nummers van het debuutalbum nu gespeeld zijn is het optreden gelukkig nog niet voorbij. Er worden nog twee nummers gespeeld waarop de voorste rijen van het publiek het laatste beetje energie wat ze nog overhebben na zo’n heftig optreden gebruiken om te dansen, te stagediven en te crowdsurfen. Een goede afsluiting van een geslaagde release party. Dit is een band waarop we trots mogen zijn dat die uit Rotterdam komt.