Derde editie PopUp 010, derde keer uitverkocht

Akoestisch met Scarlet Mae en Horses on Fire

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Leonie Poot ,

De Fruitvis, vlakbij het Marconiplein aan de Merwehaven, fungeerde vrijdag 28 maart als prima locatie voor de derde editie van PopUp 010. Het initiatief van vier Rotterdamse muziekliefhebbers zet op een boeiende manier een minder bekend deel van Rotterdam in beeld, een stad die bruist van het muzikale talent. Eén van hen is Scarlet Mae, die de avond opent met haar soulvolle liedjes.

Ondanks de goede bereikbaarheid lijkt een groot deel van het publiek moeite te hebben De Fruitvis te vinden. De optredens laten dus even op zich wachten, maar Ilja Edwards vermaakt het reeds aanwezige publiek in de tussentijd goed met fijne plaatjes. De zaal lijkt op een groot atelier met in het midden een soort amfitheater: de grond is het podium terwijl de bezoekers plaatsnemen op de tribunes rondom.

Zangeres Marije van Rijn van Scarlet Mae neemt plaats achter haar keyboard en zegt iedereen even gedag. Voorheen trad ze solo op onder haar artiestennaam, maar sinds een half jaar heeft ze gezelschap van een driekoppige band. Vanavond speelt zelfs voor het eerst een violist mee. De meeste songs komen van haar titelloze debuut uit 2013; stuk voor stuk lieve liedjes met het lekkere tempo van de contrabas, het jazzy drumspel en een gitaar die niet vies is van een portie psychedelica. Het samenspel is sterk en wordt overgoten met de frêle stem van Marije. Ondanks dat ze tussen de nummers door het publiek weet te animeren, oogt het allemaal een beetje statisch, een beetje onwennig. Daar komt verandering in als ieder in de zaal een dierenmasker krijgt voor de videoclip van de nieuwe single 'Staring at Rhinos'. Met uitzondering van Marije zet de band zelf ook een masker op. Deze interactie tussen band en publiek zorgt ervoor dat de laatste drie liedjes met veel enthousiasme worden ontvangen. Eerste single 'Direction South' zorgt voor een fijn slot van een van de vele Rotterdamse opkomende acts die we moeten koesteren.
 

Na de fraaie melodieën is het tijd voor een portie stevige rock ’n roll van Horses on Fire, een Belgisch viertal dat binnenkort in het voorprogramma van Deep Purple speelt. De Gentenaren houden het speciaal voor vanavond semi-akoestisch, maar je ziet dat ze liever willen vlammen met hun gitaren. Zanger Michélé De Feudis spreekt zijn zorgen uit om het te verknallen omdat veel nummers voor het eerst akoestisch worden gespeeld. Toch past hun nieuwe album Any Kind of Storm met materiaal als 'Red Fire' en 'Looking Up To the Trees' goed bij de unplugged modus van vanavond. Maar ook ouder werk als 'Raw Meat' en 'Wolfman in Disguise' klinkt erg goed. Het openingsnummer van het nieuwe album 'Supersonic Libertine' weet de boel zelfs op te zwepen. Desondanks loopt het geheel niet op rolletjes en blijven de heren aan knopjes van de versterkers draaien of stemmen kort hun instrumenten.

Michélé waagt zich, met zijn vuige stem vol emotie, aan een sololiedje, zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar. Het publiek kijkt aandachtig toe. Net als Alessandro, de jongere broer van Michélé, vanachter zijn drumkit. Bassist Anthony Statius lijkt zich met zijn grote aanstekelijke glimlach het minste zorgen te maken over de afloop. Gitarist Thijs de Cloedt heeft vooral oog voor zijn waanzinnige gouden gitaar, al drumt hij ook een partijtje mee. Naarmate de set vordert komt er meer schwung in het spel. De frontman weet met zijn Vlaamse accent de aandacht van het publiek goed vast te houden. Mensen klappen en enkelen besluiten een dansje te wagen. De zanger voegt zich bij hen, om mee te delen in de feestvreugde. Daar is dan ook alle ruimte voor in De Fruitvis, een uitermate geschikte locatie voor concerten in deze opzet.

Op 30 mei vindt de vierde editie plaats van PopUp 010. In samenwerking met architectuurfestival ZigZagCity programmeert PopUp 010 dan diverse (semi-) akoestische acts in Het Laurenskwartier, het gebied in hartje Rotterdam waar ZigZagCity plaatsvindt. Binnenkort volgen de eerste naam en de exacte locatie. We houden je op de hoogte!