Diversiteit troef bij eerste voorronde Kunstbende Zuid-Holland Diversiteit troef bij eerste voorronde Kunstbende Zuid-Holland

Gitaarduo Atlas & the Fox winnen in categorie Muziek

, Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Megin Zondervan

Diversiteit troef bij eerste voorronde Kunstbende Zuid-Holland

Gitaarduo Atlas & the Fox winnen in categorie Muziek

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Megin Zondervan ,

Metalcore op plaats drie, een vrouwelijke singer-songwriter op plaats twee en een gitaarduo op plaats één. Afgelopen zondag vond de eerste voorronde van de Kunstbende Zuid-Holland plaats in Theater Zuidplein.

Perfect Payback

Als enige provincie in Nederland zijn er in Zuid-Holland twee voorrondes voor de grootste Kunstwedstrijd van het land in de leeftijdscategorie 12 tot 18. Eén van de opvallende juryleden is de gitarist van Chef'Special Guido Joseph. De presentatie is in handen van de vermakelijke Oscar Kocken en aimabele Evita de Roode.

The Tambles

Maar liefst 60 acts laten vandaag het beste van zichzelf zien. Als 3voor12 is het logisch dat onze aandacht uitgaat naar de categorieën Muziek en in mindere mate DJ. Het is dan ook een druk programma en een wirwar aan bijzonder uitgedoste deelnemers in Theater Zuidplein. In de mooie Grote Zaal met goed geluid en licht vinden de meeste muikale acts plaats. Zo mag de jeugdige metalcore act Perfect Payback de zaal openen. Alsof het niks is weten ze onmiddellijk de aandacht te vatten. Is het niet de zanger met zijn grunts dan zorgt de stevige muziek wel voor wat gefrons en met name de nodige buzz. Dik verdiend kapen ze de derde plek. Het viertal The Tambles krijgt ook een vermelding vanwege hun vintage gitaarrock in de stijl van the Stones en CCR. Origineel is het niet maar het samenspel en de rollende gitaarlicks zorgen voor twee fijne nummers die zelfs op 3FM te horen zijn geweest.

Lisanne Helwig

De meeste acts spelen twee songs, toch wordt enkel het tweede nummer beoordeeld. Dit nummer blijkt bij de meeste deelnemers dan ook het sterkst. Zo weet rockend meidenduo
Sailing overtuigender voor de dag te komen en blijkt de overstap van singer-songwriter
Annika van Opstal van Engels naar Nederlands in haar tweede liedje een betere keuze. Zij is één van de vier deelnemers in het tweede blokje Muziek dat plaats vindt in de Kleine
Zaal. Deze 'mini wedstrijd' onder singer-songwriters wordt uiteindelijk gewonnen door de
zelfverzekerde Lisanne Helwig. Ze weet het thema van deze Kunstbende editie Wordt Vervolgd als beste te verwerken in een paar fijne, korte liedjes. Met haar optreden sleept ze de tweede plaats in de wacht.

Atlas & The Fox

Na een indrukwekkende en leerzame theatervoorstelling van Young Stage in samenwerking met SKVR (Stichting Kunstzinnige Vormgeving Rotterdam) is het tijd voor het derde blokje muziek. Opnieuw in de Grote Zaal, baart Atlas & the Fox veel opzien door hun fijne samenzang en akoestisch gitaarspel. Het duo speelt sinds eind vorig jaar samen, maar op het podium ontstaat er iets moois. Eén van de twee wijt het aan het goede geluid. Dat kan wel zijn maar het is door hun uitvoering dat met name liedje 'Clouds' de diepgang opzoekt. Letterlijk en figuurlijk dankzij de zware stem van Felix Bruyn en een prima gitaarsolo. Bovendien weten ook zij het thema goed te verwoorden. Verdiend wint het tweetal de gouden spotlight. Ze volgen hiermee the Cannonball Johnsons op die later vandaag een optreden mogen verzorgen. Dankzij de Kunstbende hebben ze net hun eerste EP af en stonden ze vorig jaar op Bevrijdingsfestival. Hiphopact Jowflow & Flexx en pianisten Yasmin Maas en Stijn Loeve schieten dit jaar te kort. De jury heeft al meerdere keren laten weten dat het niveau dit jaar erg hoog ligt.

DJ Revise

Dit geldt eveneens voor de 16 deelnemende DJ's. Volgens de driekoppige jury onder leiding van DJ Okkie zijn er geen slechte acts bij, maar moeten er uiteindelijk drie winnaars gekozen worden. REVISE lijkt volgens de jury al klaar voor de clubs en verzilvert zijn deelname met de eerste plaats. Producer en DJ Jurrit Ligteringen en Sven Forte met de meest opvallende platenkennis eindigen respectievelijk als tweede en derde. REVISE zal wel moeten kiezen aangezien hij op drie mei nog een DJ-finale heeft. Voor hem en de andere winnaars vindt in de Melkweg de finale van de Kunstbende plaats. Zes april is er eerst nog een tweede voorronde voor Zuid-Holland in het Paard van Troje te Den Haag.

The Cannonball Johnsons

The Cannonball Johnsons zijn de winnaars van vorig jaar in de categorie muziek.

The Cannonball Johnsons zijn de winnaars van vorig jaar in de categorie muziek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam