Jebroer in de schoolkantine

Hem maak je niet gek; hij zijn publiek wel?

Tekst: Jet Hoogerwaard ,

Een schoolconcert, weer eens wat anders en wat een topidee. Bibelot organiseerde vrijdag 21 maart voor de derde keer een schoolconcert: Jebroer mag Dordtse scholieren tijdens de middag warm maken voor een bezoekje aan de poptempel. En dan verwelkomt hij ze graag nog dezelfde avond, wanneer hij in de Powerstage staat.

Jebroer, wie kent hem inmiddels niet? Hij timmert in sneltreinvaart aan de weg, werkt samen met verschillende gevestigde namen op het gebied van rap en bracht onlangs zijn debuutalbum Gouden Tranen uit. Op de eerste lentedag van het jaar - een regenachtige dag - maakt hij zijn opwachting in Dordrecht om zijn album te promoten. Eerst op het Daltoncollege in Dordrecht, om de scholieren tijdens hun pauze een voorproefje te geven voor wat Dordrecht die avond in Bibelot te wachten staat. Een klein opwarmertje, zeg maar. Stepherd en Skinto, die ’s avonds in Bibelot het voorprogramma verzorgen, doen gezellig met Jebroer mee.

Het valt niet mee om zonder licht en verdere entourage binnen vier nummers een zaal op de kop te zetten, maar Jebroer werkt hard. Het loont, de leerlingen van de onderbouw gaan uiteindelijk helemaal los. De leerlingen van de bovenbouw, die daarna door Jebroer getrakteerd worden op een paar nummers, zijn wat moeilijker los te krijgen, maar hey: het is vrijdagmiddag, ze zijn moe en aan het weekend toe. Lastig dus! Dat maakt voor Jebroer niet uit, want zoals hij op zijn website meldt: hij is vastberaden om te blijven. Hij bijt zich erin vast, wordt wat melig en maakt er gewoon wat stevige grappen over. Daarmee laat hij zien: mij maak je niet gek. “Beste publiek ever”, dolt hij, en na afloop: “Het was gruwelijk”. Na een kort fotomoment met een aantal scholieren verdwijnt hij uit de kantine met zijn gevolg. Warmgedraaid voor de avond?

De Powerstage in Bibelot is die avond bijna uitverkocht. Als Jebroer daar net zo hard zijn best doet als in de kantine, wordt het geheid een feestje. Hij dwingt zijn publiek bijna tot meedoen en hij heeft daarvoor zelfs een krachtig instrument verzonnen: zijn vlogs. Van zijn optredens maakt hij een competitie: het publiek moet strijden tegen het publiek van de avond daarna of daarvoor en het al dan niet feestende publiek legt hij vast in een vlog. Daarmee heeft hij een manier te pakken die ervoor zorgt dat zijn publiek het er niet bij zal laten zitten. We zullen zien hoe Dordrecht het ’s avonds doet. Beter dan de tegenstanders in Hoorn?

Wil je zien hoe het is geworden? Houd de site van Jebroer, www.jebroermusic.com, in de gaten, en zie of het hem gelukt is om de Bibelotbezoekers gek te maken. En intussen kijken wij uit naar het volgende schoolconcert dat Bibelot organiseert.