V11, voor uw vuige rock 'n roll op vrijdagavond

Dead Ghosts en JC Thomaz in de nieuwe undergroundparel

Robin van Essel ,

D66 mag de Rotterdamse partij zijn die zich uitspreekt voor een groot poppodium, maar de SP is de partij die in zijn programma aandacht vraagt voor de rijke underground in de stad. Niet toevallig stond op nummer 18 van de SP-lijst voor afgelopen verkiezingen ene Leen Meijer. Buiten de politiek beter bekend als Leen Steen. Met zijn Stichting Tocado programmeert hij sinds eind vorig jaar in Vessel Eleven in Wijnhaven, onder restaurant Tinto. Na Vibes weer een creatief gevonden, vruchtbare locatie voor de underground uit binnen- en buitenland? Het lijkt erop. De subsidieaanvraag bij DKC is ingediend, een daadwerkelijk podium(pje) staat op de planning en het programma is goed gevuld. 3voor12 ging kijken bij een vrijdagavond met local heroes JC Thomaz & The Missing Slippers en het Canadese Dead Ghosts. We troffen een stampvol feest aan, gezellig als de laatste avond in de derde klas in het ruim van de Titanic.

JC Thomaz mist niet alleen zijn slippers, vandaag op V11. De band, eind vorig jaar al eens op dezelfde plek op een Stag Nation avond, soundcheckt af en aan voor ruim anderhalf uur. In eerste instantie lijkt dat aan de gare conditie van het materiaal in het ruim van de blusboot te liggen. Maar als de band start met spelen en er om de haverklap een ander kanaal wegvalt, begint te dagen dat euvel zit in het doolhof aan verbindingen tussen de zelf in elkaar geschroefde pedalen. Zelfs anderhalf van de twee aanwezige mics, die niet toevallig ook door een vervormer worden verstuurd, moeten eraan geloven.

Dat wil overigens niet zeggen dat JC er geen feestje van maakt. De band speelt fijne rammelende swampy garagerock 'n roll en alle songs zitten goed in elkaar. Dat er geen kruimel energie wordt gespaard, maakt dat JC Thomaz erg fijn is om naar te kijken.

De band speelde al eens in de Popronde en op Metropolis, maar is desondanks de stad nooit echt ontstegen. Wellicht is JC Thomaz daar iets te laisse-faire voor - zie het geklooi met de techniek - of zal het de leden gewoon aan hun reet roesten. Wat de reden ook is, deze band is prima op zijn plek in de fijne underground die V11 is.

Dead Ghosts uit Vancouver heeft dat probleem met techniek niet. Zodra het viertal begint te spelen, wordt meteen duidelijk wat een zooitje hun support ervan maakte - alles klinkt kraakhelder. We hebben het hier dan ook wel over een band van ander kaliber. Dead Ghosts speelde al tweehonderd shows, waaronder vorige maand nog op het prestigieuze SXSW en is getekend door Burger Records, het Californische label dat zo'n beetje alles uitbrengt dat rammelend vintage klinkt en vreselijk hip is.

Omdat de band ruim anderhalf uur later dan gepland begint, hebben de vier duidelijk de tijd gedood aan de bar van V11. Maar het mag geen naam hebben: de ritmesectie van Dead Ghosts is zo strak als een bos uien en de band speelt op oorverdovend en toch bijzonder goed verstaanbaar volume. 

Wel bereikte de band op het vorig jaar uitgebrachte en goed ontvangen 'Can't Get No' een niveau dat helaas niet in de oudere songs doorklinkt. De psychedelische garage van Dead Ghosts is op beste momenten geënt met country, blues, punk en surf, op de slechte momenten klinken de songs inwisselbaar.

Verder valt er verdomd weinig op te merken aan een band van zo'n kaliber op een vrijdagavond in het ruim van een boot annex restaurant in Wijnhaven. De superkleine setting en het enthousiaste publiek zorgt voor veel interactie en een puinhoop die je gewoon wil bij zulke bands. V11 en Tocado, voor de vuige rock 'n roll op uw vrijdagavond. En de SP zag dat het goed was.