Rats On Rafts duikt op met nieuw materiaal!

De release van Powder Monkey in V11

Joris Telgen | Foto's: Brian van Rensen ,

We hadden alweer een tijdje niks gehoord van Rats On Rafts. Na de single Emma-Sofia, uit september 2012, brengt de Rotterdamse band nu Powder Monkey uit op 7”, inclusief videoclip. De releaseparty vindt plaats in V11, het schip in de Leuvehaven dat zich tegenwoordig vaker leent voor optredens van de lokale punk en rock ‘n roll scene. Achterban komt Rats On Rafts in Rotterdam niet te kort. Er hangt een goede sfeer aan boord en het is uitverkocht.

De avond wordt geopend met een debuutoptreden van Jigsaw & The Caterpillars. Deze band, met de charmante Shelley en Shalita aan het roer (no pun intended), maken de weg vrij voor de hoofdact van de avond met een aantal lekkere, krakende poppunk liedjes. Na een korte set volgt de presentatie van de nieuwe videoclip. Geheel in stijl van de band is het een humoristische, lo-fi clip die recht doet aan Powder Monkey, een felle punktrack die al langer onderdeel is van het live repertoire van Rats On Rafts maar nu eindelijk daadwerkelijk is uitgebracht op vinyl.

Na een korte pauze, start het optreden van Rats On Rafts. Het is meteen duidelijk dat de band wederom progressie heeft gemaakt. Er is meer gelaagdheid, variatie tussen rustige en drukke stukken. Dit wil niet zeggen dat Rats On Rafts soft is geworden. Sterker nog, ze klinken rauwer en explosiever dan ooit. Er wordt voornamelijk nieuw materiaal gespeeld. Er is slechts ruimte voor één nummer van The Moon Is Big en dat is Jazz. Dit is de song die de band live eigenlijk altijd speelt. Toch is het nooit hetzelfde. Ook vandaag is het nummer nog groter, langer en intenser. Het is het bewijs dat Rats On Rafts zich keer op keer weet te overtreffen. Het is het hoogtepunt van de set. Uiteindelijk wordt het optreden afgesloten met The Moneyman, de bekende cover van de Rotterdamse punkband KIEM uit de jaren ’80.

De grote hoeveelheid, nieuw, eigen materiaal is opvallend voor Rats On Rafts. Een band die in het verleden toch selectief heeft opgesteld ten opzichte van wat ze naar buiten brengen. Het lijkt erop dat het eindelijk tijd is voor de stap naar het volgende album. En terecht want het is een ongelofelijk goede set. Rats On Rafts toont zich messcherp. Het is vaker gezegd, en elke keer is het waar, dit was de beste show die ze tot nu toe gespeeld hebben.