Chrome speelt in Rotterdam!

Geen Gossie Wat Heb Ik Jou Lang Niet Gezien Fest

Joris Telgen | Foto's: Brian van Rensen ,

Voor het eerst in Nederland: Chrome uit San Francisco. Met hun rauwe mix van primitieve punk, sci-fi, kraut en industrial rock heeft de band in de jaren ’80 een cult status verworven. Chrome is één van de grondleggers van de industrial, een genre dat later opblaast in de mainstream met acts als Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Rammstein en Ministry. Recent bracht Chrome Feel It Like A Scientist (2014) uit. Een album dat bewees dat Chrome nog lang niet is afgeschreven. De verwachtingen voor de show in Rotterdam zijn dan ook hoog.

Chrome kent een lange historie. De band werd oorspronkelijk in 1976 opgericht door Damon Edge maar toen gitarist Helios Creed zich bij de band voegde, braken ze door. Het duo Edge/Creed was goed voor het beste werk van de band. Albums als Alien Soundtracks (1977) en Half Machine Lip Moves (1979) zijn klassiekers. Na de dood van Edge in 1995 is Helios Creed verder gegaan met Chrome. Feel It Like A Scientist is het vijfde album met Creed als bandleider.

Met een dergelijke act op het affiche verwacht je een hoge opkomst en het is vanavond dan ook druk in Vibes. Fans van het eerste uur zijn masaal op komen dagen voor deze band. Het resultaat is een zaal vol shag rokende vijftigers. Gelukkig word het geen Gossie Wat Heb Ik Jou Lang Niet Gezien Fest. Daar is Chrome veel te goed voor. Vanaf het moment dat Chrome het podium opstapt, vullen de zware drones, dreunende bassen, snijdende synths, compleet vervormde gitaren en die karakteristieke tergend langzaam opkomende flanger de zaal. De nummers hebben een repetitieve maar zeer aanstekelijke groove. De huidige incarnatie van Chrome heeft het experimentele karakter wat laten varen en focust zich op zo hard, zo zwaar en zo spaced out mogelijk. Tussen de nummers door creëren ze een muur van feedback en noise. Het is erg goed vandaag, het publiek vind het geweldig en de mannen van Chrome vertrekken geen spier. Ze spelen moeiteloos, als standbeelden, hun onweerstaanbare riffs op oorverdovend volume.

Na het optreden heeft de band wat moeilijkheden om de backstage te bereiken. Na tevergeefs een verdwaald rondje door de zaal te lopen, worden ze uiteindelijk door de portier naar achteren begeleid. Hoewel de rest van de band nog wel een moppie wil spelen, is het Helios Creed’s ego allemaal te veel. Ondanks het enthousiasme van het publiek; geen toegift. Dit doet overigens niets af aan het optreden want Creed heeft met Chrome, in huidige bezetting, een ongelofelijke live band en ze spelen een denderende show vanavond. Wie hier niet was, heeft iets gemist!