Rotown voor één avond een echte garage

Afterpartees en traumahelikopter in Rotown Rotterdam

Tekst: Dylan Degeling Foto's: Felix den Adel ,

Garagerockers uit het Zuidelijke Limburg en uit het Noordelijke Groningen laten zien dat het verschil tussen poppodium en garage niet erg groot is. Een krachtige show van de nieuw-komer Afterpartees, gevolgd door een spektakel van de in Nederland onderhand al zeer befaamde traumahelikopter.

Op het podium wordt eerst plaats gemaakt voor Afterpartees. Deze nog jonge jongens uit Horst zijn de veelbesproken nieuwkomer op de podia van Nederland. Het optreden wordt voornamelijk ge-dragen door de heftig dansende zanger van de band. Ze spelen beide nummers van de kortgeleden uitgebrachte single First/Last achter elkaar door. Ze zeggen zelf dat het vanaf dat moment alleen nog maar beter gaat worden.

Door een technische storing is er wat mis met de bas. Om het publiek niet te vervelen besluiten ze om met zijn vieren verder te gaan. Ze spelen een cover van Black Lips die voor de laatste tien seconden toch nog wordt ondersteund door de basgitarist. Na nog een aantal 70’s garagepop klinken de nummers te spelen verlaat het vijftal het podium.
 

traumahelikopter komt op en er wordt al heftig geklapt en gefloten voordat de Groningers de kans krijgen om een woord te zeggen. Het drietal bestaande uit twee gitaristen en een drummer die een medaille verdient voor zijn uithoudingsvermogen begint direct met spelen. De energie en het zelf-vertrouwen waarmee deze band op het podium staat is overweldigend. Deze avond is het podium hun garage. Veel nummers van het nieuwe album I Don’t Understand Them At All komen voorbij. Het nummer Last Night I Dreamed I Killed Myself wordt gespeeld en laat horen dat de band qua zang sinds het eerste album veel progressie heeft gemaakt.

Shirts gaan uit, mensen klimmen op het podium, er ontstaan mosh pits in het kleine Rotown en er wordt hevig op de muziek losgegaan. traumahelikopter vindt het fantastisch om te zien en moedigt het publiek aan. Meer dan eens springt de gitarist de moshpit in om al spelend mee te duwen, trek-ken en springen. Hier en daar speelt traumahelikopter een cover tussen al het eigen materiaal door. Tussen de nummers wordt af en toe iets in de microfoon gezegd dat vrijwel onverstaanbaar is voor de mensen in de zaal. Dit duldt de pret niet en traumahelikopter speelt in een hoog tempo bijna zon-der pauzes nummer na nummer.

Er wordt een gitaar tegen één van de twee trommels van het drumstel gegooid. Diezelfde trommel wordt vervolgens omgeschopt door de drummer die het hele optreden staand heeft gedrumd. De zanger bedankt het publiek en de band verdwijnt backstage.

traumahelikopter komt dan voor de laatste keer van deze avond het podium op voor een toegift. Ze knallen nog even hard met een nummer van hun eerste album. Vervolgens verdwijnt het drietal weer backstage en stroomt Rotown langzaam leeg na een leuke al dan niet beetje zweterige avond.