Oranjebitter's eerste concertavond

Optredens van The Kik, Vive La Fête, Fit, FS Green, Beans & Fatback en De Jeugd Van Tegenwoordig

Tekst en foto's: Felix den Adel ,

Oranjebitter wist de afgelopen jaren een succesvol ééndaags festival neer te zetten. In 2014 bouwen ze dit graag uit met een concertavond. Op het gevarieerde programma staan The Kik, Beans & Fatback, Vive la Fête, FS Green met Fit en De Jeugd Van Tegenwoordig. De jongens van Venour zijn samen met kunstenaar Iwan Smit verantwoordelijk voor de inrichting van het festivalterrein. Het resultaat is hip en alles is tot in detail verzorgd. Een foodcourt vol ambachtelijke tentjes, een kroeg in een paardentrailer, een cocktailbar, een Ri-ra-reuzenrad en overal grote lampenkappen. Maar het zijn toch Iwan Smit's twee metershoge, oranje, rook spuwende leeuwen naast het podium als twee sfinxen bij een piramide die show stelen. Eén van hen siert ook alle shirts van de festivalmedewerkers.

Als The Kik om vijf uur op het podium verschijnt, is er nog weinig publiek. Gelukkig is dat geen probleem voor deze band. Al is hun programma vandaag druk met een ochtendoptreden bij 538 en de release show van hun album 'Twee' later in Rotown, de vrolijke sixties liedjes worden overtuigend gebracht. De humoristische intermezzo's van Dave en Arjan zorgen voor sfeer. Het is knap hoe de heren van The Kik keer op keer schijnbaar moeiteloos een goed optreden weten neer te zetten.

Terwijl er wordt omgebouwd, zorgt het DJ-team met hun booth op wieltjes voor vermaak. Dan is het tijd voor de rhythm and blues van Beans & Fatback. Daar zit ook de nodige soul in. Vooral de frontman, tweede gitarist en de percussionist zijn erg energiek. Waarbij Gerhardt op percussie het vandaag ruim wint. Ze weten met gemak enkele enthousiaste bezoekers aan het dansen te krijgen. Op het veld begint het langzaam wat drukker te worden. Een deel van de bezoekers gaat gezien het tijdstip van de dag liever eerst langs het foodcourt. Het is de kraam met de bio Kapsalon waar de langste rij staat.

Het lijkt erop dat een klein deel van de bezoekers speciaal voor Vive la Fête naar Oranjebitter is gekomen. Hoewel er enkele regendruppels vallen is het voor het podium goed gevuld. Het is een leuke mix van groepjes studenten, modieuze meisjes, hipsters, stelletjes en natuurlijk enkele mensen in het oranje. Els Pynoo vertolkt de electropop theatraal als altijd. Uitbundige dans en grote armgebaren ondersteunen de zang. Danny houdt zich vandaag een beetje op de achtergrond en is bij vlagen een beetje verveeld of baldadig. Welke van de twee het is, valt moeilijk te bepalen. Hij kan het in ieder geval niet laten om met een korte versie van Motörhead's Ace of Spades af te sluiten.

Dan verschijnen direct FS Green en Fit op het podium om het publiek met hun dancemuziek op te warmen voor de afsluiter van de avond. De tropische beats krijgen de menigte in beweging. Mede door de 'neem gratis iemand mee'-actie op vrijdag is het veld goed gevuld. Bij De Jeugd Van Tegenwoordig zit de sfeer er direct in. Zeker als de hit Watskeburt?! al vroeg in de set voorbij komt, kan het feest op de Parklaan losbarsten.

Als Oranjebitter's concertavond net als het festival zelf een snelle groei kan doormaken, is Rotterdam weer een mooie festivaldag rijker.