Rotterdams trots speelt thuis

Albumrelease The Kik in Rotown

Anoek Menten ,

De bekendste nederbiet band van het land, maar vooral: Rotterdams trots. Debuutalbum Springlevend bezorgde The Kik al een plekje als huisband bij De Wereld Draait Door, waar de meeste mensen ze van zullen kennen. De tweede plaat, toepasselijk genaamd 2, krijgt een feestelijk ontvangst.

Even leek het erop dat The Kik hun tweede album in, jawel, Amsterdam zou presenteren. Ondenkbaar natuurlijk voor een band van echte Rotterdammers (en een enkele Tilburger). Daarom werd er last-minute een show ingelast in Rotown, het tweede thuis van de band. Er is geen kaartverkoop vooraf, dus als om 22 uur de deuren openen staat er al een aardige rij te wachten. Terwijl de rest van het land barst van de Koningsnacht-evenementen wordt hier nog een ander feestje gevierd.

Als er één ding is waar Dave von Raven en de mannen van The Kik goed in zijn dan is dat een gezellige avond verzorgen. Altijd van top tot teen in jaren zestig stijl spelen ze hun strakke nederbiet met een gezonde dosis humor. Geen band maakt zo creatief gebruik van de Nederlandse taal die, laten we eerlijk wezen, niet bij uitstek muzikaal in de oren klinkt. Nummers van het nieuwe album kennen naast de vertrouwde liefdesperikelen interessante onderwerpen als gitaar spelende katten en rondzweven in de ruimte.

Wat opvalt is dat ondanks het feit dat het album nog geen dag uit is, het publiek uit volle borst meezingt met nieuwe nummers zoals Ruimtetuin en Cupido. Mogelijk is dit te wijten aan de Luisterpaal, waar het album al een paar dagen te beluisteren was. De hits van plaat nummer één Springlevend worden niet vergeten. Tijdens zomerhit Simone staat er zelfs een heuse Simone op het podium te dansen na de nodige overtuiging en mannen met snorren die roepen naamgenoot te zijn.

Hoewel Dave von Raven een sterke frontman is laat hij de rest van de band niet op de achtergrond. Hij stapt graag opzij om gitarist Arjan Spies de ruimte te geven, die laat horen dat hij meer in zich heeft dan een goede tweede stem. Nadat hij een keer of zes is voorgesteld zal niemand de naam van toetsenist Paul Zoontjes ooit nog vergeten. Ieder bandlid krijgt zijn spotlight en welverdiend ook, want het zijn stuk voor stuk topmuzikanten.

Terwijl album 2 wordt losgelaten de wijde wereld in staat geen mens nog stil op de dansbare nederbiet. Een snaar breekt, een orgel lijkt het te begeven (het nadeel van stijlvast bij jaren zestig instrumenten blijven) maar niets houdt ze tegen vanavond. Dit is gezelligheid voor en door Rotterdam zoals alleen The Kik dat kan.