#RSD14: Het feest voor en door vinylofielen #RSD14: Het feest voor en door vinylofielen

Met o.a. The Kik, Taymir, Happy Camper, Revere, De Staat

, Tekst: Nick Aberson, Foto's: Christel de Wolff

#RSD14: Het feest voor en door vinylofielen

Met o.a. The Kik, Taymir, Happy Camper, Revere, De Staat

Tekst: Nick Aberson, Foto's: Christel de Wolff ,

Al heel vroeg zijn de platenzaken door het hele land open. Het is Record Store Day 2014. Veel mensen staan te zoeken in de platenbakken voor die ene speciale release die vandaag exclusief uitkomt. Van rereleases van oude helden tot debuutplaten van nieuw talent. Daarnaast staan er in elke platenzaak verschillende bandjes om de platenzaken een hart onder de riem te steken.

Op de Nieuwe Binnenweg voor de Plaatboef wordt de dag ingeluid door de vrolijke Nederlandstalige klanken van The Kik. Het is nog bewolkt, maar er staan al behoorlijk wat mensen op de stoep. Een strakke setlist is er niet en er wordt veel tussen de frontman en gitarist gebakkeleid, wat grappige momenten oplevert. Een leuk en luchtig begin van wat een mooie dag zal worden.

De zon breekt door en terwijl Laura and the Vipertones aan hun laatste nummer beginnen in de Velvet Music Store Rotterdam komt de tourbus van Taymir aangereden. Er komt een stel jonge knapen uit de bus die een half uur later een hele strakke set weggeven. Ook Taymir laat de setlist komen zoals het komt. Het is nog niet heel druk in de Velvet, maar aan het eind van het optreden staan er toch aardig wat mensen te kijken.

Op naar Velvet Dordrecht waar de Belgische band Mintzkov wat verlaat is. In een bomvolle winkel speelt de band een korte, maar fijne set waar invloeden van Deus goed terug te horen zijn.

Terug in Rotterdam, de dag is inmiddels zonovergoten en er zijn veel mensen op de been op de Oude- en Nieuwe binnenweg. De Schotse band The Little Kicks staat in Velvet met hun dansbare indiepop. Wat jammer dat ze niet buiten mogen spelen, lekker in de zon tussen de terrasjes.

Iets verderop voor de Plaatboef speelt Happy Camper, soms ingetogen vioolmuziek, dan weer vrolijke vaudeville muziek. Zij staan wel buiten en er is een grote groep mensen blijven staan om naar de band te luisteren.

Het beste optreden van de dag komt van het Britse Revere. Terwijl de meeste nummers rustig beginnen zit er vaak een postrock-achtige opbouw in de muziek en gaat het dak eraf bij Velvet Rotterdam. Niet alleen het dak, de stampende frontman laat de vloer letterlijk schudden op zijn grondvesten. Het publiek doet enthousiast mee. De band bedankt de verschillende mensen die ze in Nederland bekendheid hebben bezorgd, het voelt voor hen als thuiskomen en dat is in alles merkbaar tijdens dit optreden.

De laatste band van de dag is De Staat in Velvet Dordrecht. De band is al begonnen omdat het programma in Rotterdam uitliep. Het is net als eerder afgeladen vol in de winkel en zelfs buiten staan veel mensen op hun tenen te luisteren, proberend een glimp van de band op te vangen. Het publiek is erg enthousiast, vooral als de band de bekendere nummers speelt.

Inmiddels is de zon bijna onder, een geslaagde dag vol met leuke bandjes, enthousiast publiek en interessante vinylreleases. Hulde aan het personeel van de platenzaken: Plaatboef Rotterdam en Velvet Dordrecht en Rotterdam voor hun enthousiasme en opgewektheid. 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam