De discopop van Dr. Justice & The Smooth Operators zorgt ook in deze gekke tijden voor een dansfeestje, gewoon in je huiskamer! Met hun nieuwe release ‘Lockdown’, speciaal gemaakt voor deze pandemieperiode, is er geen excuus om niet even de heupen los te gooien (get out of your seat and stream!). Dat is immers ook hun missie: making you dance.

Dr. Who?

De zwoele synthpopsound van Dr. Justice heb je al kunnen horen op de Dordtse festivals als Wantijpop en Big Rivers. In 2019 deden ze ook mee aan de Popronde. Ze brachten 3 EP’s en een LP uit, en in februari releasten zij hun clip ‘She thinks I’m hot’. We vroegen hen hoe ze deze tijd doorkomen.

De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen

Vertel eens, hoe is het eigenlijk allemaal begonnen voor Dr. Justice?
“Het is allemaal begonnen in 2015 bij Jochem (Dr. Justice). Hij had een liedje gemaakt, genaamd Dr. Justice, en dat ging over een rechter die dealtjes maakte op een niet hele ‘pluize’ manier. Het liedje had trekjes van oldschool disco, maar had ook het nieuwe van synthpop. Al snel had Jochem een band om zich heen verzameld om de muziek tot leven te brengen. We hebben een hoop wissels gehad van bandleden, en ook in de stijl is er best veel veranderd. We hebben nu het gevoel dat we meer weten wie we zijn en wat voor show we willen neerzetten, en daar blijven we aan werken. Sindsdien hebben we op Big Rivers en Wantijpop gestaan en ook in het Dolhuis, Bibelot en de Popcentrale.”

Zijn er veel plannen gewijzigd deze periode en hoe is daardoor nu de sfeer in de band?
“Ja, best wel veel helaas. Er stond een nieuwe song op de planning om te releasen, een partynummer. Die hebben we toch maar even opgeschoven, gezien de niet-party omstandigheden. We hadden shows staan, een fotoshoot en een videoclip. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. We worden eigenlijk best wel productief.

Wat hebben jullie de afgelopen tijd gedaan om verveling te voorkomen?
“We gebruiken de tijd om achter de schermen dingen te fixen, zoals technische dingen voorbereiden voor de nieuwe show. Verder skypen we elke woensdag en we hebben op 11 april een nieuw corona-gerelateerd liedje uitgebracht, Lockdown!”

Vertel eens wat meer over het idee achter dat liedje, hoe is het tot stand gekomen?
"We hadden voor dit alles een partynummer in de planning, maar dat leek ons niet zo gepast. Toen hebben we de hoofden bijeen gestoken om te bedenken wat we nu wél kunnen doen, want we wilden namelijk graag iets uitbrengen. We misten het muziek maken heel erg. Toen kregen we het idee om een nummer te schrijven dat te maken heeft met corona, maar wel met een twist. Jochem oftewel Dr. Justice heeft toen dit nummer gemaakt en naar ons gestuurd. We zijn daarna allemaal individueel thuis gaan opnemen en ook hebben we onszelf gefilmd. De opname die je hoort in het filmpje is ook echt de opname van ons terwijl het aan het inspelen zijn. We waren toen echt aangenaam verrast door het eindresultaat! En daarom hebben we besloten om ook een lange versie uit te brengen en die op Spotify te zetten. Als het allemaal meezit komt deze song op 26 april op Spotify te staan."

Waar kijken jullie het meest naar uit deze zomer (als alles hopelijk doorgaat)?
“We kijken er het meeste naar uit om eindelijk weer te spelen! We hopen dat de festivalzomer doorgaat, en natuurlijk Big Rivers, waar we dit jaar het hoofdpodium gaan afsluiten! We hadden best wel veel gepland staan wat nu allemaal niet door kan gaan, dus er is genoeg om naar uit te kijken als het straks weer mag.”

Deel met ons jullie allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers.
“Er worden zoveel toffe initiatieven uit de grond gestampt, heel tof om te zien hoe creatief iedereen met de situatie omgaat. Het absolute hoogtepunt van dit alles is het corona-lied, gezongen door 100 BN’ers. Die kunnen we je absoluut aanraden.”

Hoe kijken jullie tegen de huidige situatie aan? Lukt het om positief te blijven?
“Ja, en dat zit ‘m vooral in kleine (of juist grote?) dingen. Het herwaarderen van dingen waar je in het normale snelle leven niet zo bij stilstaat. Vrienden, familie, het feit dat je een huis hebt, gezondheid... Het laat je even stilstaan bij hoe bijzonder het eigenlijk is om zoveel vrijheid te hebben, en als het straks weer mag gaan we daar zeker bewuster van genieten.”

Heb je nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“Hou vol. Alcohol ontsmet. Je kan ook liefde verspreiden op afstand, zonder lichaamssappen. We’re all in this together.”

Missen we nog iets?
“11 april hebben we een nieuw liedje uitgebracht met de toepasselijke titel ‘Lockdown’ en we werken achter de schermen hard aan onze liveshow. Na deze corona-gekte.. it’s gonna be party! Gebruik deze tijd om je voor te bereiden op alle feestjes die we met elkaar gaan inhalen.”

De speciaal uitgebrachte song 'Lockdown' kun je hier bekijken, en wil je nog even verder partyen op de muziek van Dr. Justice, dan kan dat hier