Zeg je ‘Dordtse feelgood indie’, dan zeg je The Artificial. En laten we nou net wat positiviteit kunnen gebruiken in deze gekke tijden. Deze zonovergoten indiepopband uit Dordrecht laat je dansen en geeft je heimwee naar de zomerse festivals. The Artificial zagen we dan ook al eerder op diverse Dordtse festivals, ze deden de support van Darwin Deez en As Elephants Are, en stonden zelfs in Paradiso. In 2018 brachten ze hun EP ‘Daylight Saving Time’ uit. De EP is gemaakt in samenwerking met producer Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun, Dotan, Rondé en Klangstof) en staat in het teken van de zon en zomertijd. We spraken ze over hun verdere plannen en hoe zij hun tijd vullen tot aan die langverwachte festivalzomer.

3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen


Laten we eerst de geschiedenis van The Artificial induiken, vertel eens?

“We kennen elkaar al sinds de basisschool doordat we, want zo rock & roll zijn we, met elkaar op korfbal zaten en naar de kerk gingen. We zijn samen muziek gaan maken en niet lang daarna hebben we De Lage Waard Awards gewonnen door keiharde covers te spelen. Sindsdien hebben we het wat serieuzer aangepakt en zijn we eigen materiaal gaan schrijven. We hebben veel shows in de omgeving gespeeld, zoals Popgala 2019, Big Rivers, Lepeltje Lepeltje, Palm Parkies, Dolhuis en heel vaak in het Energiehuis (shoutout naar Brandstof, Popcentrale en Bibelot).”

Jullie maken naar eigen zeggen zonovergoten muziek, dus jullie kijken vast uit naar de zomer. Wat willen jullie het liefst gaan doen?

“Veel bands zien, pilsies drinken en knakkies eten tijdens het festivalseizoen. Ook zeker, als de quarantaine er weer opzit, dat we elkaar natuurlijk weer kunnen zien en voelen. Bovenal zal in de zomer onze nieuwe liveshow klaar zijn voor publiek en die willen we heel graag spelen!”

Dat klinkt veelbelovend... zin in! En hoe zit dat op dit moment, moesten jullie veel plannen opschuiven?

“Ja, heel de Europese 2020 tour gaat niet door, dus dat is wel jammer. Gelukkig hebben we verder niet veel hoeven schuiven. We richten ons nu vooral op nieuwe muziek en onze nieuwe liveshow, en daar hebben we nu gelukkig tijd genoeg voor.”

Ja, nu zijn er opeens zeeën van tijd. Waarmee komen jullie de quarantaine-tijd zoal door?

“We hebben het gelukkig druk genoeg. Nieuwe muziek schrijven, stofzuigen, 1.5 meter afstand houden en verder een beetje gamen. Een beetje verveling is goed voor de ziel.”

Heeft die verveelde ziel nog nieuwe inspiratie opgedaan in deze rare tijden?

“Ons nieuwe album gaat vooral over technologie en de invloed daarvan op de maatschappij. De huidige situatie is zeker wel toepasselijk, want technologie heeft een enorme rol in het verspreiden, maar ook in de aanpak en omgang met het virus. Daar willen we zeker nog een nummer aan gaan wijden.”

Tof, maar voorlopig zitten we nog even thuis…Wat is je allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?

"Diepfrieskip."

Hebben jullie nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?

“Iedereen anderhalve meter afstand = minder doden.”

Anders nog iets?

“We komen binnenkort met nieuwe muziek en een nieuwe liveshow, dus als barretjes, podia en festivals weer opengaan willen we graag weer overal geboekt worden! Voor nu, blijf gezond doe voorzichtig en groetjes aan de rest!”

Het gehele oeuvre van The Artificial is hier te beluisteren.