Sebas Joosten was één van de eerste redactieleden van 3voor12 Delft. Hij is dé jazz expert, maar ook voor goede elektronische muziek is hij zeker te porren. Met zijn band Wakki geeft hij 21 februari een release feestje voor hun tweede album en alsof dat niet genoeg is: hij speelt ook nog in 5 andere bands. Het werd hoog tijd om hem eens het vuur aan de schenen te leggen. Wat neemt hij mee naar een onbewoond eiland?

Naam:
Sebastiaan Theodoor Joosten

Geboortedatum:
3 april 1992

Delftenaar of Delvenaar?
Delftenaar, ik ben geboren in Eindhoven

Studie:
BioMechanical Design aan de TU Delft

Speel je zelf muziek?
Percussionist/drummer bij Wakki, Flow, CRISP, HAEX Trio, Brasszzinga en Klik

 

Sport je ook?
Ik probeer 1x in de week te boulderen, maar dat gaat nog niet echt steady haha.

Op welke plekken in Delft kom je graag?
De oefenruimte in de Schiehallen of op X. Thuis op mijn eigen slaapkamer omdat ik daar met synthesizers kan spelen en de Bebop om muziek te luisteren en bier te drinken. Mooie Nel IPA vind ik erg lekker. 

Wat is jouw favoriete Delftse band?
Heemels Trio

Uit welke muziek haal je inspiratie?
Veelal Afrikaanse muziek tegenwoordig, zoals Fela Kuti, Mahmoud Guinia, en Bassekou KouyateSnarky Puppy luister ik graag naar en elektronische acts als Moderat of FJAAK probeer ik te vertalen naar slagwerk.

Wat is je favoriete film?
Een echte favoriete film heb ik niet. Ik heb steeds wel een film die ik heel goed vind, maar die wordt dan snel weer vervangen. Afgelopen jaar waren dat Requiem for A Dream, Interstellar en Joker.

Wat 'binge' je op dit moment?
Ik ben toch maar aan How I Met Your Mother begonnen. Maar ook zeker Abstract een docuserie op Netflix. Elke aflevering duurt een uur waarbij een persoon uit de designwereld centraal staat. De aflevering met Es Devlin - zij is stagedesigner bij grote concerten - is een aanrader voor iedereen die met muziek bezig is. 

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
Heb ik stroom? Nee? Oké dan m'n 2 conga's, dan kan ik in ieder geval nog wat trommelen. 

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken? 
Een goede rode port en het album Sylva van Snarky Puppy

Welke superkracht zou je willen hebben?
Vliegen, dan vlieg ik naar Hong-Kong voor de lekkerste streetfood.

'Een fles rode port en het album Sylva van Snarky Puppy, daar kun je me 's nachts voor wakker maken'

Voor we de platenkast van Sebas doornemen, laat ik hem de Jamie xx Remix van On Hold -The xx horen en vraag hem wat hij ervan vindt.

Ja tof! Ik heb The xx gezien op Lowlands, mijn zusje sleurde me mee. Was echt heel tof! Deze remix pompt wat meer dan het origineel, dat is nice. De melodie klinkt soms iets te veel als een xylofoon haha. Ik vind vooral de baslijn en drums/percussie nice!

Wat is je favoriete plaat aller tijden?
Favoriete aller tijden is wel lastig, als ik er één moet kiezen, wat bijna onmogelijk is. Maar als ik die de rest van mn leven zou moeten luisteren dan zou dat ook Sylva zijn van Snarky Puppy. Maar dan doe ik wel heel veel concessies.

Wat luister je op dit moment veel?
In 2019 heb ik elk dag een nieuw album proberen te luisteren, dus er was niet echt iets wat ik heel veel geluisterd heb. Laatste week weer veel Moderat, want nu mag ik weer andere dingen luisteren. Dat is wel fijn moet ik zeggen.

Welke plaat draai je als je verliefd bent?
D'Angelo van David August. Qua sound design hele sexy plaat. Je kan er helemaal in op gaan net als een goede verliefdheid.

Welke plaat moeten ze draaien op je begrafenis?
1 nummer van die plaat van Sylva, the Curtain. Die duurt ook 15 min dus dan heb je even pauze als bezoeker zijnde. Heel mooi nummer en er zit ook een steviger stuk in. Daar zitten gewoon veel elementen in die ik zelf tof vind. Westers meets Afrikaans. Een samenvatting van wat ik leuk vind.

Wat was je eerste plaat?
Op de eerste date met m’n huidige vriendin, dat is inmiddels 11 jaar geleden, kreeg ik mn eerste cd. Een compilatie cd, een soort hitzone maar dan een dance collectie van 2008. Man with the Red Face van Mark Knight draai ik daar nog veel van.

'In 2019 heb ik geprobeerd om elke dag een nieuw album te luisteren'

Welke plaat is je het meest dierbaar?
Ik heb een tijdje singles van Muse gespaard, niet heel fanatiek maar ik struinde wel eBay af voor exemplaartjes die ik niet had. Ik zou er niet één van kunnen noemen maar er zijn een paar van Origin of Symmetry waar hele vette artwork bij zit. 

Plaat met de mooiste cover? 
Drones van Muse ook. Ik vind dat album eigenlijk helemaal niet zo goed, maar ik vind de symboliek van de coverart erg tof gedaan. Je ziet een drone-operator die bezig is een drone te besturen met de joystick (en daarbij waarschijnlijk mensen gaat doden). Maar eigenlijk is hij er niet rechtstreeks verantwoordelijk voor, want je ziet dat ook hij bestuurd wordt door een hand in een net pak. Mooie symboliek voor de huidige wereldpolitiek vind ik.

Welke plaat zou je ooit nog willen hebben?
Zoveel, ik heb geen platenspeler maar zodra ik die heb wil ik de tofste platen die ik ken kopen. Een van de eerste zou dan wel The Resistance van Muse zijn. 

Welke plaat draai je bij verdriet?
Zet ik niet op als ik verdrietig ben, maar Blue Planet Soundtrack van Hans Zimmer maakt me wel melancholisch. Sing to the Moon van Laura Mvula en Snarky Puppy zet ik ook vaak op als ik verdrietig ben.

Nu je verdrietig bent, welke plaat maakt je weer vrolijk?
Als ik opgepept moet worden zet ik altijd Outer Edges van Noisia op, daar word ik niet per se vrolijk van maar pept me wel lekker op. Drum n bass is ook mijn go to muziek als ik een avond door moet halen.

Wat is de plaat van dit moment voor jou?
In 2019 was dat Currents van Tame Impala. Let It Happen is denk ik ook het nummer dat ik het meest gedraaid heb afgelopen jaar. 

Wat is je guilty pleasure?
Bruno Mars, 24k magic. Maar daar schaam ik me absoluut niet voor.

Waar koop jij je platen in Delft?
Sounds, want dat is dichts bij m'n huis. Al vind ik het ook wel verreweg het gezelligst qua inrichting en personeel.

'24k Magic van Bruno Mars is mijn guilty pleasure, maar daar schaam ik me totaal niet voor'

Doorgeefvraag van Mathijs Verstegen: Welke artiest zou je terughalen uit de dood?
Ik zit een beetje te twijfelen tussen Kurt Cobain en Mac Miller. Dan toch Mac Miller. Ik luisterde hem helemaal niet zo veel, maar hoe hij zijn stem gebruikte met gevoel, dat zie je niet vaak bij rap. Dus ik was wel benieuwd geweest hoe dat zich verder had ontwikkeld. Ik vond ook dat hij hele toffe samenwerkingen altijd had met Thundercat en Tom Misch.

Doorgeefvraag van Sebas aan Dieuwert Mul:
Wat is het beste, goede geproduceerde, nummer dat je nog steeds tof vindt?

Welke plaat wil je aan je opvolger laten luisteren?
Benjamin Herman's Bughouse.Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag heeft Benjamin - een van de top jazz saxofonisten van Nederland - een punk-jazz plaat opgenomen. Met Reinier Baas (jazzgitarist), Peter Peskens (bassist van Jungle by Night) en Olav van den Berg (een oude punkdrummer geloof ik). Hele album is tof, maar dit nummer geeft een goed idee: