Punk is nog lang niet dood! Dat bewezen LONE WOLF en The Windowsill afgelopen zaterdag in een goedbezocht DOOR. Samen vormden ze de tweede editie dit jaar van BibelotxDOOR, een samenwerking die upcoming bands een podium biedt. Elke eerste zaterdag van de maand kun je je gratis en voor niets laten verrassen door onbekende artiesten. Deze keer was het dus één en al punk!

Samenwerking

Om kleinere bands uit binnen- en buitenland een breder draagvlak te kunnen bieden in de stad, ontstond de samenwerking BibelotxDOOR. Elke maand halen zij een aantal toffe bands naar Dordrecht om van te proeven. En dat werkt, want waar een groot podium vaak leeg en te groot voelt als er een minder bekend bandje op staat, is het oude kantoorgebouw van DOOR juist perfect. De zaal staat lekker vol en de sfeer is gezellig. 

The Windowsill

De avond wordt afgetrapt door The Windowsill. Deze Rotterdamse officerockband laat zich inspireren door een breed scala aan artiesten, waaronder Thin Lizzy, Weezer en Fountains of Wayne. Zeker de poppunk-kant hiervan hoor je goed in hun nummers terug. Ondanks dat ze de laatste tijd niet veel meer optreden, weten ze zeker een leuk showtje weg te geven. Afgelopen november hebben ze wel nog een split-album gereleased in samenwerking met punkrockband Jagger Holly. Het publiek geniet van de nummers en de sfeer begint al gezellig te worden. Echt harde punk zit er niet tussen, maar er wordt gedanst en hier en daar meegezongen. De band weet met hun show een toffe sfeer neer te zetten, en ze klinken goed ook!

LONE WOLF

Vervolgens is het podium van LONE WOLF. Dit is de laatste show in de promotour van hun nieuwe album ‘Together Alone’, dat ze in oktober uitbrachten. Al dik drie jaar timmert deze band aan de weg naar de top en dat doen ze goed! Zo heel onbekend is deze band niet meer, al eerder deelden ze het podium met de legendarische Decendents. Dit jaar staan ze tussen bands als Lagwagon, The Menzingers en Good Riddance. Grote namen dus! Hun nummer zijn enorm catchy, echte meezingers. Ze worden stuk voor stuk onthaald met een dik applaus. Binnenkort zullen ze vast een plek als DOOR ontgroeien, maar ze lijken het zelf ook prima te vinden op dit kleine podium. LONE WOLF is een semi female-fronted band, dat is toch wel even het vermelden waard. Je hoort dat zanger Ox, ook wel bekend van ACCELERATORS, een tikkie meer ervaring heeft, maar zangeres Merel staat als een echte pro vooraan.

Nieuwe muziek

De bezoekers zijn prima tevreden over de bands. Natuurlijk is niet alles bekend of wordt luid meegezongen, maar dat is precies waar deze avond voor is: mensen die genieten van muziek die ze nog niet kennen. Het hele jaar kan dat dus elke eerste zaterdag van de maand in DOOR. In januari was de eerste editie van dit jaar met sludgepop- en garagerockbands Paterzonen en PEUK (BE).

Deze eerste twee edities zijn een voorbode van een vette reeks concerten:

Zaterdag 7 maart: Carbon Killer + We Are Magonia

darksynth|elektro|hardrock


Twee mysterieuze Franse bands op het programma volgende maand:
Carbon Killer zet een indrukwekkende performance neer vol synthwave, darksynth, retrowave, electro en hardrock. 
Video: The Last Stand

We Are Magonia combineert wat vreemde smaken tot een eigen sound: Johann Sebastian Bach, Shadow Of Intent, John Carpenter, Overwerk, Fleshgod Apocalypse en Vitalic. En dat tijdens een gemaskerde show vol synthesizers, oui!
Album: The Living Will Envy The Dead

Klik hier voor het Facebookevent

Zaterdag 4 april: The Irrational Library + the ft.

rock

The Irrational Library (NL)
Deze Haarlemse rockband stond eerder op o.a. Bevrijdingspop (in eigen stad) en deed een tour door Europa na de release van hun album ‘Everything at All Times en All Things at Once’. Deze band laat rock ’n roll, funk, poëzie en een beetje opstandigheid samenkomen.
Video: Liberate Yourself (Haarlemtown)

the ft. 
Bij deze band moet je al je verwachtingen loslaten, want the ft. is opgericht om te kunnen jammen in vrijheid. Dat doen ze al improviserende maar ook georganiseerd, waardoor een interessante muzieksfeer ontstaat waarbij echt van alles voorbij kan komen. 

Klik hier voor het Facebookevent

Zaterdag 2 mei: Onmens + Mindrays

rave|punk|techno

Onmens (BE)
"Een onvergetelijke ervaring", "de soundtrack van de nacht" en "de wederopstanding van de Belgische rave-scene" zijn zomaar wat quotes die we over Onmens tegenkwamen. Menig verlaten pand werd door hun mix van hardcore, techno, noise en punk omgetoverd tot dikke rave. DOOR, you're next...
Video: Take A Life

Mind Rays (BE)
Deze Gentse punkband is berucht om zijn gestoorde liveshows. Na hun debuutalbum 'Nerve Endings' tourden ze met Pangea door Europa. Eind 2019 kwamen ze met opvolger 'Course Of Action', dat ze opnamen met Pieter-Paul Devos (Raketkanon, Kapitan Korsakov). Kortom: Mind Rays is een punksensatie waar je niet zonder kleerscheuren vanaf komt! 
Video: Maker's Remorse

Klik hier voor het Facebookevent

Zaterdag 6 juni: HEISA + BUG

(punk)rock

HEISA (BE)
Dit trio laat zich inspireren door o.a. Tool, Bon Iver, Nirvana en Raketkanon. Ja dat is nogal wat inderdaad, met een verrassend resultaat. HEISA weet al deze invloeden om te buigen naar een intrigerende mix van bezeten gitaren, atmosferische toetsen en strak opgebouwde spanning. Het is indie, maar niet het soort dat je kent, want HEISA laat je gedesoriënteerd en toch betoverd achter. 
Video nieuwe single: Let Go

BUG (NL) 
Deze Amsterdamse gasten maken alternatieve rock die doet denken aan Husker Dü en Nirvana. Dat doen ze pas sinds 2016, maar ze deden vorig jaar al mee aan de Popronde. BUG combineert rauwe punkrock met experimentele melodische pop.
Video: Tongue

Zaterdag 4 juli: The Cold Vein + Elefant

noiserock

The Cold Vein (NL)
Dit Nederlandse noiserock-viertal is ontstaan uit voormalige bands Udarnik en Lawine. Na het horen van hun instrumentale demo besluit Patrick Tilon (Rudeboy van Urband Dance Squad) zich bij de band te voegen als frontman: The Cold Vein is compleet. Hun snoeiharde noiserock gooide al hoge ogen op o.a. dB’s, Mañana Mañana en Valkhof Festival, dus kom ze nog even bekijken voor ze de studio induiken!
Recensie: Valkhof Festival

Elefant (BE)
Het naar eigen zeggen "geniaal gestoorde" Elefant is een trio uit Gent. De leden kun je kennen van onder andere The Van Jets en Future Old People Are Wizards. Elefant's tweede album 'Bejahung' is net uit en staat vol waanzinnige uitspattingen maar ook veelzijdige liedjes. Een band die je écht live wil zien want je weet maar nooit met deze gasten! 
Album: Bejahung

Klik hier voor het Facebookevent

Komt dat zien

Dus, samenvattend: 
Elke eerste zaterdag van de maand ontdek je in DOOR een paar hele vette onbekende bands uit binnen- en buitenland. Door deze shows kunnen zij hun naamsbekendheid vergroten en natuurlijk gewoon lekker spelen. Daarbij is de entree gratis, dus wij vinden dit initiatief van BibelotxDOOR zeker de moeite waard om te checken!