In gesprek met Willie Darktrousers over het verhuizen naar Rotterdam en z'n nieuwe nieuwe single 'Eenzame Hoogte'. Dat is een voorproefje van z'n nieuwe gelijknamige EP die op vrijdag 6 maart uit komt. Daarop combineert hij barokmuziek, folk, trap en drill in een zoektocht naar een toekomstige Europese sound. In zijn teksten zoekt hij naar manieren om te kunnen omgaan met zijn zorgen over de toekomst. De muziek die ik nu maak richt zich op het idee dat er een nieuw tijdperk voor de mens aankomt. Het is muziek die je nergens eerder hebt gehoord.

Rotterdam + nieuwe single 'Eenzame Hoogte'

Waarom ben je naar Rotterdam verhuisd?

Ik wou weg uit Friesland, naar een grotere stad, een meer ‘multiculturele’ omgeving, waar meer te doen is en waar ik me verder kon ontwikkelen. 

Als je moet kiezen tussen Den Haag, Amsterdam en Rotterdam is de keuze snel gemaakt. De gebouwen zien er niet zo ouderwets uit en de sfeer is voor mijn gevoel wat eerlijker. 

Je nieuwe muziek omschrijf je als een zoektocht naar de Europese sound van de toekomst. Je combineert trap en drill met oorspronkelijke Europese muziek, zoals middeleeuwse en vroege barokmuziek, folk uit Noordoost-Europa en Keltische muziek. Hoe ben je bij die combinatie van stijlen gekomen?

Eerder speelde ik folk met een gitaar maar de laatste jaren luister ik wat betreft popmuziek eigenlijk alleen nog maar naar hip hop. Toen raakte ik mijn akoestische gitaar kwijt in de trein dit was een goede aanleiding om verder te gaan met muziek maken op mijn laptop.  Ik ben in Europa geboren en opgegroeid en mijn voorouders komen uit verschillende delen van Europa. Daarom voelt het voor mij niet kloppende om Amerikaanse muziek direct na te maken. De natuur en samenhorigheid zijn in mijn muziek essentiële thema’s, deze thema’s zijn veel te vinden in folk. Folk heeft het warme gevoel wat ik in hip hop wil brengen.

Waarover gaat je nieuwe single Eenzame Hoogte?

Het is een beetje dubbelzinnig. Voor mij is deze single aan de ene kant een sarcastisch statement over individualisme en het vervreemdende, bijna surrealistische effect van zelfverering. En aan de andere kant: over de afstand die een artiest kan hebben tot het bestaan. Als je het bestaan gaat spiegelen door afbeeldingen of geluid te maken wordt alles om je heen iets wat je in dat proces kunt gebruiken en daardoor op een bepaalde manier een deel van jezelf. Een beetje vaag misschien, ik vind het zelf ook maar mysterieus eigenlijk.

- tekst gaat verder onder de foto - 

Teksten & meer nieuwe muziek in 2020

Je teksten gaan over manieren zoeken om om te kunnen gaan met zorgen over de toekomst. Waar maak je je zorgen over?

'Ik ben bang dat er de komende jaren enorm veel soorten zullen uitsterven en dat Europa steeds minder gastvrij zal worden naar mensen die moeten vluchten voor de problemen die Europa zelf heeft veroorzaakt. De wereld is enorm aan het veranderen en ik hoop dat de mensheid het op een gemoedelijke manier met elkaar kan regelen. Ik zie om me heen veel woede over het idee dat bepaalde gewoontes niet rendabel of gewoon slecht zijn. Veel industrieel vlees eten, met het vliegtuig gaan en minderheden vernederen. Op een of andere manier willen veel mensen dat allemaal heel graag blijven doen. Vet irritant! Maar volgens mij is de meest krachtige eigenschap van de mens het vermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Er zijn genoeg andere dingen die interessant, en leuk zijn om te doen. Ik zou graag eens de oceaan over zeilen. Het zou toch te gek zijn als dat binnen een paar jaar iets heel normaals wordt om te doen. '

Eerst maakte je met je band Willie Darktrousers & de Splinters je album Glibberburen uit in 2017 (in datzelfde jaar geselecteerd voor de Popronde). Een combinatie van extreem veel autotune, proto-punk en black metal. Wat blijft daarvan over?

Af en toe maak ik schetsen voor nieuwe nummers voor die band. Over een paar jaar komt daar weer nieuwe muziek van uit waarin we een paar stappen verder gaan met de stijl die we op Glibberburen hebben ontwikkeld. Experimenteler en wilder. 

In 2020 komt er meer nieuwe muziek uit. Wat kunnen we verwachten?

'Eerst deze single, dan de gelijknamige EP en vervolgens een boel andere releases. Tracks in genres als ‘Euro tribal hop’ of ‘viking drill’. De muziek die ik nu maak richt zich op het idee dat er een nieuw tijdperk voor de mens aankomt. Ik ben nu met nummer bezig dat ‘Harde wegen’ zal heten. '

Snertmormel Records is het label van Willie Darktrousers en Eenzame Hoogte is de eerste release. De EP Eenzame Hoogte wordt gereleased op vrijdag 6 maart

WebsiteInstagramYoutube en facebook.