Het Rotterdamse trio Certain Animals komt na een succesvolle EP-release in Rotown vorig jaar, met haar debuutalbum Songs To Make You Move. Waar het vinyl het levenslicht in het voorjaar van 2020 zal zien, krijgen we deze week de eerste single ‘Strawberry Sunset’ voorgeschoteld. Net als de schaal aardbeien in bijbehorende videoclip met Henny Huisman. Wanneer we Thijs, Niels-Jan en Kees spreken komt het drietal na een lange zomer nét de eigen Deer Sound Studio in de Fruitvis in Rotterdam West uitgerold. Vers getekend bij Amsterdams label This Could Be Your Music Label (TCBYML), zit de stemming er goed in. “Hoewel we elkaar soms bijna in de haren vlogen”, vertelt zanger Thijs.

Over de nieuwe single 'Strawberry Sunset'

Strawberry Sunset is een nummer over het verlangen naar de tijd dat geestverruiming door de ether tot je kwam en uit je transistor radio knalde, geen pillen of poeders nodig. Een nummer met een vette knipoog naar de late jaren ‘60 en vroege jaren ‘70. Een liefdevol eerbetoon aan betoverende psychedelische tracks van The Beatles en The Kinks.Met de klanken van trippy trompetten, zoete zanglijnen en een fruitige fuzzgitaar meegenomen wordt op een zoektocht naar manieren om jezelf in muziek te verliezen.

Tegenwoordig is alles vluchtig, commercieel en heeft zijn charme verloren. Met de komst van social media moet alles snel, hip en cool zijn en de mensen die presenteren moeten mooi en jong zijn. Successen worden gedeeld, over falen wordt niet gesproken. In schril contrast hiermee staat Henny Huisman voor dat gevoel van met het hele gezin genieten van gezellige programma's, en hopen dat je nog even op mag blijven van je ouders om het af te kunnen zien.

Videoclip

Certain Animals brengt met de videoclip van Strawberry Sunset een hommage aan en mét Henny Huisman. In de video zien we eerst een jongedame, die staat voor de hedendaagse televisie: uiterlijk is belangrijker dan inhoud, maar eigenlijk is ze gewoon inwisselbaar.
Vervolgens is daar Henny Huisman, die staat voor de oude, vertrouwde manier van televisie maken. Hij leeft in het moment en geniet van aardbeien zonder daar een social media post over te willen plaatsen. En natuurlijk vergeten we zijn muzikale carrière niet, dus drumt hij ook nog eens lekker alles van zich af

Niels-Jan herinnert zich het proces: 'We waren op zoek naar iemand die voor ons symbool staat voor een ouderwetse, ambachtelijke manier van televisie maken. In het hedendaagse medialandschap zien we namelijk zoveel voorbij komen waar we met onze pet niet bij kunnen. De BN’ers van vandaag zijn voor ons totale vreemden. En ook buiten de landsgrenzen is televisie niet meer wat het geweest is, een thema dat centraal staat op onze plaat. Henny is voor ons alle drie een jeugdheld en we hebben een schitterende dag met hem beleefd toen we de clip opnamen!' 

Opnames Songs To Make You Move

'Bij de opnames van ons album kwam zelfs een blazerssectie, een strijkkwartet en een Indiase slide-gitaar langs', zegt bassist Niels-Jan van Dijk met een grote glimlach op zijn gezicht. 'We zijn niet bang om in de studio te experimenteren. Op de plaat mag alles wel een extra laagje hebben, daar houden we van.' In navolging van The Beatles en andere helden van weleer, zullen we maar zeggen.

Opgenomen in eigen Deer Sound Studio

'In deze twee hokken van de eigen Deer Sound Studio hebben we heel de plaat opgenomen en gemixt', leggen de jongens trots en enthousiast uit. Twee, want het trio bouwde eerder dit jaar een control room bij de studio aan. 'Volgestouwd met ouwe opnameapparatuur en sixties audio-goochelarij', vertelt zanger Thijs van Leeuwen. 'En we nemen hier ook vaak andere bands op!', voegt drummer Kees Braam toe.

Verandering in sound

'Live brengen we tegenwoordig veel meer dynamiek aan in onze set, met daarbij een grote rol voor Beatle-esque harmonieën. Dat wil niet zeggen dat de power verdwenen is, alleen is het meer gedoseerd en komt het daardoor beter binnen bij de luisteraar', vertelt Thijs. 

Primeur op nu.nl + toekomstplannen

De videoclip van ‘Strawberry Sunset’ beleefde deze week op woensdag al haar premiere, exclusief op NU.nl. “Het was voor ons de eerste landelijke premiere bij zo’n groot platform, heel gaaf om mee te maken!”, legt het drietal uit. En daar blijft het wat de muzikanten betreft niet bij. “Dit is natuurlijk pas de eerste single van het album. Er komt nog veel meer moois aan. Houdt ons daarom vooral in de gaten op social media ((instagram)!”

Qua toekomstplannen kan het drietal nog niet al te veel kwijt, wel is zeker dat er vertrouwen is in het album Songs To Make You Move. “Er staan hele gave dingen voor de deur, maar zodra daar meer over bekend is horen de mensen het vanzelf”, sluit Kees af. 

Certain Animals speelt op zaterdag 9 november op Historische Herrie. Een nieuw festival in het mooie Historische Delfshaven in 7 locaties en 21 veelal Rotterdamse bands met onder meer Stöma, Jibber Jabber & The Jams, Eline Mann (Grote Prijs van Rotterdam winnares in de categorie bands), Dr. Meraki, J.C. Thomaz & The Missing Slippers. Lees hier meer