Na vier voorrondes en een spannende halve finale is het aanstaande zaterdag 11 mei zo ver: de finale van De Grote Prijs Van Dordt! Voorheen ging deze prijs door het leven als Band Boost, maar het doel is nog steeds hetzelfde: ambitieuze artiesten de kans geven zichzelf op de kaart te zetten. Dat zal de winnaar waarschijnlijk aardig gaan lukken, want het prijzenpakket bevat onder meer een optreden op Wantijpop en in Bibelot, twee dagen studiotijd, een promopakket en een fotoshoot. Hierbij lichten we de vijf finalisten uit:

Charades

Charades komt uit deels uit ons eigen Dordrecht en deels uit Zeeland. Ze maken 'alternatieve, dromerige muziek met een grungy emo twist'. Dat zorgt voor dynamische en energieke optredens. De band stond eerder al op meerdere shows rondom Eurosonic Noorderslag en in Paradiso.

De band is getekend bij White Russian Records. In 2018 brengen ze een nieuwe single genaamd 'Swoon' uit met een videoclip waarbij de band in de zee (!) speelt. Het drumstel is later nog gevonden door een strandjutter.

In april van dit jaar volgt de tweede EP genaamd Floating met daarop de eerste single 'Spin Around'. Dat levert ze een uitnodiging op van ex- John Coffey zanger David Achter De Molen om op te treden in zijn 3FM show. 

The Beatnik

The Beatnik maakt soulvolle funk, rock en popliedjes met warm stemgeluid. 'Verwacht een energieke show met ervaren muzikanten!' aldus het Popronde 2019 profiel . Dit najaar tourt de band door heel Nederland met de Popronde.

The Beatnik is het project van zanger / gitarist Maik IJpelaar. Na jarenlang optreden met bijvoorbeeld Berget Lewis en Waylon in onder andere Ahoy, Tijdens z'n studie aan Codarts Rotterdam heeft hij een band opgericht met andere Codarts studenten. Met de zanger/drummer van Bourbon Avenue (geselecteerd voor Popronde 2018 en Grote Prijs van Rotterdam 2018 winnaar in de categorie bands) en de live-band van Carmen Forbes

Deze groep muzikanten brengt binnenkort een single uit, wel kun je op Spotify alvast luisteren naar ‘Leaving the Liar’ en ‘Unavailable’. Ook staat de band de komende maanden nog op o.a. Pop op de Kaap en in Bird Rotterdam. Hier vind je alle shows

Lees hier meer over het begin van The Beatnik

Mr Overdrive

Mr Overdrive is een Rotterdamse alternatieve / electro rockband. De band wil je laten headbangen en dansen in één nummer.

De driemans formatie heeft een originele bezetting waarbij de korg(electronische bas synth) de blikvanger is samen met een basgitaar. Je gaat geen gitarist missen met de aanstekelijke toetsen, basgitaar en stevige drums. Daarmee heeft het wel wat weg van De Staat. Zelf geven ze aan ook Soulwax en Royald Blood tof te vinden. Hun energieke electro-rock resulteerde niet alleen in deze finaleplaats, maar ook in de EP A Fox, A Rabbit uit 2018.

Jasper de Groot zullen sommigen kennen van die andere originele Rotterdamse band genaamd MxRCxL. MxRCxL heeft al op Baroeg Open Air gespeeld

Hidden Doors

Hidden Doors released de nieuwe EP Madhouse op de dag voor de finale . De band wint de halve finale van de Grote Prijs van Dordt.

In het verslag van de halve finale noteert 3voor12 Dordrecht:

Hidden Doors doet denken aan de uithalen en passie van Beth Hart, met de bluesrock invloed van Led Zeppelin en met de uitstraling van de krachtige frontvrouw en de modernere bluesrock invloeden van Black Mirrors. (red: Deze Belgische band is op dit moment aan het opkomen in Europa.) De band is pas 1,5 jaar bezig en sinds de voorrondes hebben ze duidelijk stappen gezet. Mede op aanraden van de jury, wat een van de grote pluspunten van de Grote Prijs van Dordt is voor nieuwe bands als ze er naar vragen.

'Blind Color Woman' is het nummer dat nog het meeste bij blijft. Het langzaam opbouwen in 'Madhouse' zorgt er voor dat de set gebroken wordt met een rustig en duister begin. In de halve finale blijven vooral de beleving en de uithalen van zangeres Tracy Tchai bij. Daar voel je al echt dat ze klaar is voor meer. Als de nummers nog een sterk refrein krijgen, met nog krachtigere riffs en de groove nog interessanter wordt, gaan ze flinke stappen zetten.

Vermin

Vermin wint de voorronde Loud. Het is een jonge metal band uit Spijkenisse.

Ze zetten een stevig staaltje doom death groove neer. Een aantal bandleden zit ook in hardrockband The Frontiers, dat vorig jaar op Metropolis nog de ‘Lekker Bezig Bokaal’ won. Dat Vermin zelf ook lekker bezig is, blijkt wel uit hun in april uitgebrachte EP, ‘Pawns’. Verwacht snoeiharde gitaren met een stonersfeertje en kenmerkende zang. Rond de 3 minuut 40 zit in 'Parasite of Light' zelfs een elektronische break. 

Bij de ep-releaseparty van Vermin schrijft 3voor12 Rotterdam:

Ze openen de set met ´Giants, waarbij ik meteen word overdonderd door de stageperformance van de band. Een golf van energie en passie vult de zaal. Gitarist Merijn bediend tegelijk alle effecten die voor hem op een keyboardstandaard verdeeld staan. '

'Het is één grote show van sludge, doom en experimentele metal, aaneen geregen met elektronische loopjes, geluidjes en effecten.'

Meer informatie & prijzenpakket Grote Prijs van Dordt

Lees hier meer over de finale van de Grote Prijs van Dordt

Deuren openen om 20:30 uur. Eerste band: 21:00 uur. 

Tickets voor € 5,- haal je hier

Event 

De winnaar van de Grote Prijs van Dordt (juryprijs) wint onder meer:

- optreden op Wantijpop 2019 (popcentrale podium) op 15 juni

- Een showcase-optreden in Bibelot dat word opgenomen

- Interview met 3voor12 Dordrecht

Tweede prijs wint onder meer:

- Showcase optreden in Bibelot

- Studiotijd

Derde prijs wint:

- optreden in Popcentrale

Publieksprijs wint:

- optreden op Big Rivers van 12 juli tot en met 14 juli 

Goldcard:

- optreden op het Charge festival van Bibelot op het Energieplein met Spidergawd

Goldcard:

- Optreden bij Noordpark Festival, Zwijndrecht op 29 juni