In het Euromastpark in Rotterdam vindt Bevrijdingsfestival Zuid-Holland voor de 27ste keer in 2019 plaats. Op de twee grote podia vallen er veel toffe acts te ontdekken. Op 5 mei was het weer wat kouder en met af en toe een heel klein beetje regen en af en toe een zonnetje. Met grote namen op het hoofdpodium en op het Sena podium Rotterdams talent. Met de Grote Prijs van Rotterdam winnaars. Wij focussen ons op de Rotterdamse acts

Bourbon Avenue

Grote Prijs van Rotterdam winnaar in de categorie Bands in 2018 is Bourbon Avenue. Een van de dingen die je wint is een optreden op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in het volgende jaar.

Ditmaal is Bourbon Avenue met blazers naar het Euromastpark gekomen. 'Big Spender' is een van de fijnste nummers van de band. Het is een swingend rock'n'roll nummer. 'Nightlife' swingt ook en bevat een geweldige uithaal van Marlon. Beide nummers worden tegenwoordig net iets anders gespeeld als de manier zoals het op debuutalbum Livin' & Lovin' staat. 

Als Bourbon Avenue later op de avond  zou spelen, zou het veel meer mensen trekken. Nu hebben ze geopend, omdat drummer / zanger Marlon Pichel graag contact met het publiek en dus vooraan op het podium staat. 

Deze band kan je zo op een groot podium zetten. Vernieuwend is het niet, maar Bourbon Avenue heeft genoeg toffe nummers, charisma en speelervaring om een goede show te geven. De band is overduidelijk ingespeeld na de Popronde 2018.

Hierna gaan ze het rustig aan doen om te schrijven aan nieuw materiaal. Vestingpop (doorstart Wallenpop) in Hellevoetsluis is het eerste grote optreden op 3 augustus. 

Los Paja Brava

Los Paja Brava heeft al een feest gebouwd op Lowlands (maar echt!). De band heeft als motto: “If no one destroys their shoes on the dance-floor we don’t consider it a successful show”. Het is normaal moeilijk om stil te blijven staan op de dansbare mix van cumbia, surf, ska en rock.

Toch lukt het vandaag minder om het publiek mee te krijgen. Dat heeft waarschijnlijk met het vroege tijdstip(14:15 uur als tweede act op de Sena Stage) en het koude weer te maken. Veel mensen lijken de band voor het eerst op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland te zien. Er wordt na een aantal nummers voorzichtig mee gedanst op de band. Zeker bij single 'Naiden'. Ook zorgt de meegebrachte zanger voor meer vernieuwde energie. Het is jammer dat 'Xtrawisky' niet word gespeeld. Daar gaat meestal het vuur echt aan in het publiek

De vraag blijft waarom de band zo vroeg speelt en tegelijk met Arp Frique. Beide bands hebben het wereldmuziek element in zich. Voor beide acts zou het fijn zijn als de fans van de één ook even bij de ander had gekeken.

Als ze als om 16:00 uur of later zou spelen, zouden ze waarschijnlijk het hele veld mee krijgen! 

Arp Frique & Family

Complimenten voor het neerzetten van een Rotterdamse band als Arp Frique op het hoofdpodium! De band heeft al op Eurosonic Noorderslag gespeeld. Op Lowlands noteert 3voor12: 'De funky muziek klinkt vol en leunt aanzienlijk op de zwaar aangezette percussie en bas, maar blijft altijd kleurrijk. Als Arp Frique speelt, is het alsof de wereldbol een flinke slinger heeft gekregen. De muziek trekt langs afrobeat, disco, swing, pakt wat psychedelica mee en als Nieuborg ook nog op een fluitje blaast, dringen beelden van een Braziliaans carnaval zich op. Arp Frique heeft het frivole in zich, het feestelijke waar elk Bevrijdingsfestival van opleeft, maar is tegelijk bij momenten dwars met jazzy loopjes en spacy keyboardspel van Nieuborg zelf.'

Het is feestelijk en vooraan staan ook een groep van zo'n tien mensen fijn te dansen. Toch is ook hier het vroege tijdstip een element waardoor het festival niet volledig opleeft. Dat heeft niks te maken met de set van Arp Frique, want die is fijn. 

Het anthem van Arp Frique is jaren geleden gemaakt. Het gaat over alle mooie, magische momenten in het leven. 'Los Magia' met de fijne stem va de in Rotterdam woonachtige America Brito (hier bij VPRO Vrije Geluiden). Wat een prachtige stem heeft deze man. Na het horen van z'n stem zou je spontaan het hele ouvre opzoeken. 

Uiteraard zorgt Niels Nieuborg (Arp Frique, oprichter Rec. Festival) voor gefreak bij de afrobeat met Carabische en Kaapverdische invloeden met pulserende disco. Samen met de elektronische invloeden maakt dit een spannende act die vrolijk stemt. 

Kid Harlequin

Kid Harlequin heeft net z'n nieuwe EP APOCA_POLITICS uitgebracht op een uitverkocht V11 met een eigen bier. Lees hier het verslag 'Kid Harlequin blaast met hun EP release de mast van uitverkocht V11 af'.

De band bewijst voor de zoveelste keer dat ze sterke songs schrijven. Van de nieuwe EP blijft single APOCA_POLITCS goed hangen. Met de nieuwe nummers laat de band een steviger geluid horen. Een fijne toevoeging voor het live gevoel is de live gespeelde elektronische muziek van David van Dorsten. De eigen versie van 'I'm Afraid of Americans' (David Bowie) van Kid Harlequin zorgt dat het publiek echt los komt. Hoe kan het ook anders met zo'n dwingend ritme

De band kampt wel wat met wegwaaiend geluid waardoor de intensiteit van een rockshow minder over komt, terwijl dat op de V11 en in Baroeg goed merkbaar was. Goed om te zien dat de band genoeg sterke songs heeft om indruk te maken op een toegankelijk festival als Bevrijdingsfestival. De komende tijd staan er nog genoeg shows om ze live te zien. I

De presentator hint na het optreden weer op een Harlequin Fest. Daar verheugen we ons op. Lees hier het verslag van de editie van 2019 met Raketkanon, Fleddy Melculy, Kid Harlequin, My Propane, Boskat en Venhill.

Shireen

Shireen heeft al 2 miljoen views op de video voor single UMAI. Bovendien hebben ze op spotify ook bijna 250.000 streams op UMAI. Ook bij de nieuwe clip voor 'So Human of You' blijken de outfits van zangeres / designer Annicke Shireen prachtig.

Shireen heeft al veel vaker op Castlefest gespeeld. Het festival past perfect in het straatje van Shireen. Op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland merk je al de vooruitgang met het afscheid van de akoestische gitaar en de komst van de elektrische gitaar. Toch komt het niet helemaal uit de verf en haken er mensen af bij de bijzondere sound.

Dat is nou juist de reden dat er ruimte is voor een band als Shireen. Dit is een unieke sound. Het heeft een hoog genoeg pop gehalte om in potentie genoeg mensen te overtuigen. Shireen maakt een mix van folk, pop en rock met electronische samples en de bijzondere vocalen en teksten van Annicke Shireen. Het geheel zorgt voor een moderne sound. Met invloeden van Björk, Kate Bush, Apocalyptica en Tool.

De nummers komen goed over op plaat, maar live kan het sterker. De hoop is dat de drummer van Shireen het ritme echt gaat bepalen in plaats van achter de andere bandleden aan te spelen. Hopelijk komen er nog meer sterke nummers naast 'UMAI' en 'So Human Of You'. Ze kunnen nog veel meer winnen op de beleving. Dat is het grootste wapen in het genre. Betrek het publiek meer bij de show of misschien kan er iets gedaan worden met bijzondere aankleding op het podium.

De vocalen van Annicke en de keelzang van Shireen's drummer Marijn zullen komend jaar tevens te horen zijn bij de de live shows van Heilung. Daarmee spelen ze op de grootste festivals. Op Roadburn 2019 is er zoveel interesse dat de grote zaal van 013 (3.000 man) vol staat. 

Anemone

Xander van Dijck boekt met Cloudhead De Likt, Hallo Venray, Cenobites( die het 25 jarig bestaan vieren in Baroeg op 18 mei) en nog meer bands. Nadat The Afterveins zijn gestopt, is hij Anemone begonnen. Inmiddels is er een goede band gevormd met Ricardo Jupijn(gitaar), Annicka Boxhoorn(bass / backing vocals) en drummer Roemer Vermeulen.

Gewapend met debuut album Silver Star. zijn ze tijdens de Popronde 2018 ingespeeld geraakt. De psychedelische britpop ligt prettig in het gehoor en door de wat meer punk stem van Xander krijgt het meer een bite. De zangstem is trouwens flink vooruit gegaan. 

'Kom nog wat dichterbij. Knus tegen elkaar dansen.' Eindelijk een band die probeert om het publiek te bewegen en snapt dat het fris is als publiek. Het lukt ook nog goed. De band heeft het publiek in z'n macht in de uitgesponnen psychedelische jams.en nummers als 'Best Friend.' Laten we hopen dat daar meer uit komt. Nog meer gefreak of pop nummers die zich in je hoofd nestelen.

Lone Wolf

Lone Wolf bestaat uit leden van Accelerators en The Bat Bites. Ox organiseert ook geregeld (pop) punk concerten op de V11 met de Rotterdam Riot.

Lone Wolf is bezig met het tweede album. Na het Bevrijdingsfestival gaan ze op tour in Canada. Bovendien speelt deze band veel op (pop) punk festivals in Europa. Dat komt door de connecties van het boeken van bands. Het zou ook kunnen komen doordat het debuutalbum net een ander geluid laat horen. Er zit meer dynamiek in de nummers met meer indie invloeden in.

'Get Along' is de single en een voorbeeld van een nummer dat net even wat anders klint. 'Like This Again' is een van de nummers die er tussen uit springt.

'Hoe gaat het?' Het publiek reageert met 'Lekker'. Waarop Ox zegt: 'Ja Toch.' 'Vrijheid betekend ook bier drinken op een zondag.' De band wint het publiek voor zich. Het is dit keer niet zoals bij Drunken Dolly dat het publiek er op los crowdsurfd of dat er een massale moshpit ontstaat. Er wordt voorzichtig meegezongen en meegedanst. Uiteindelijk zorgt een enthousiaste bezoeker zelf voor mensen die hem opvangen als hij wil crowdsurfen. Thuis kan je prima nog een keer het debuutalbum Lone Wolf beluisteren