Misschien ken je de Popronde Dordrecht nog wel van de zes eerdere edities die al zijn geweest. Het infostandje op het Scheffersplein, zweten in het Stadscafé en namen op het programma die je nog nooit eerder hebt gezien. Hierom willen we je wat beter wegwijs maken, in onze officiële 3voor12 Dordrecht Popronde-voorbeschouwing.

Een van de voordelen van de Popronde is dat je overal gratis naar bandjes mag kijken. Er zijn dit jaar ook wat nieuwe locaties bijgekomen, waardoor er echt letterlijk overal in de stad wat te zien is. Er zijn twaalf locaties en het programma begint om 13:00 met een preview bij Daantje, Het Magazijn en de Kunst- en Antiekmarkt. Vervolgens zal het programma doorgaan in Merz, The Movies, DJS, Visser’s Poffertjes, Stadscafé Rijke, Bibliotheek Aan Zet (hiphop stage), De Vrienden, Otto e Mezzo en Dolhuis. Daar vindt ook een afterparty plaats met BAPTIST.

Tips:

Thaïti – Het Magazijn (22:00)

Deze super dansbare Nijmeegse band wordt beïnvloed door worldbeat, R&B, post-punk en 80’s disco. Eigenlijk een perfecte combinatie om op te dansen tot het zweet uit je naat gutst. Ze nemen nogal een uitrusting mee, dus het pas gerenoveerde Magazijn mag na afloop controleren of het dak er nog wel goed op zit.

Yip Roc - Dolhuis (20:00)

Zelfs nachtburgemeester Juno kan nog iets leren van de mafheid van deze band. Yip Roc maakt alternatieve rock met garage en punk, uitgevoerd door mensen die zelfs van een begrafenis nog een leuk feestje kunnen maken. Past dus ook perfect in het Dolhuis, dat van 1572 tot 1723 dienst deed als tehuis voor geesteszieken en/of krankzinnigen.

Anemone – Otto e Mezzo (21:45)

Otto e Mezzo staat bekend om twee dingen. Één om de grandioze fenomenale pizza’s, twee om de fantastische line-ups die ze altijd weer voor elkaar krijgen. Een van de acts die je daar zeker moet bekijken is Anemone. Zanger Xander, ook wel de Xander de Buisonjé van Rotterdam genoemd, en leden van o.a. The Afterveins en Moon Tapes, winden iedereen met hun nostalgische indierockliedjes om hun vingers.

Shagga Ranx – Bibliotheek Aan Zet (20:15)

Met slechts één show deze hele Popronde is hij een van de minst geboekte artiesten van het hele festival. En juist daarom zijn de verwachtingen hoog. Dat hij is geselecteerd is één, maar hij is ook halve finalist van de Grote Prijs van Nederland. Daarnaast stond hij al op Woo Hah met Takkie & Ranx en wonnen zij de publieksprijs van de Sena Grote Prijs van Rotterdam. Echt de moeite waard dus.

Switch Bones - Merz (21:15 uur)

De drummer van Switch Bones moet vele Dordtenaren bekend aan doen. Is dat niet de drummer van Sister Fister en coordinator van de Popcentrale, Geert Teekens? Klopt! Switch Bones kunnen we dus voor een derde Dordts noemen. Logisch dus dat ze bij de Popronde Dordrecht een van de releaseshows organiseren van het nieuwe album And In Darkness I Found.. Het album is uit op White Russian Records.

'Muzikaal gaat het van Bad Religion naar de Beatles, van Nirvana tot Neurosis en van Pink Floyd tot Nine Inch Nails, muziek met een jaren 90-vibe, maar een gemoedsgesteldheid en gezichtspunt van 2018.' And In Darkness I Found "is eigenlijk een break-up plaat .' 'De nummers zijn heel persoonlijk maar ik denk ook aardig herkenbaar. Seks, liefde, drugs, alcohol, klootzakken, de klootzak zijn, rock and roll, in en uit liefde vallen, naar beneden vallen en opstaan.' 'Al het vrolijke spul!' aldus songwriter Erik van Haaren. 

The Tambles - Visser’s Poffertjes (17:30) en Kunst- en Antiekmarkt (14:00)

Wel veel geboekt is The Tambles. Deze Popronde hebben ze al zeven shows achter de rug, en hebben ze nog een stuk of twintig shows te gaan. Sterker nog, in Dordrecht alleen al spelen ze twee shows. Zoals ze omschreven op de eigen Popronde pagina staan “Ze grijpen je bij de strot en knijpen tot de tranen je in de ogen staan. Maar van geluk dan, hè! Want sinds het midden van de jaren ’60 heb je geen band meer gehoord, die die maximum rhythm & blues zo fris en fruitig rockt als dit kwartet!”