Het is goed dat bands zelf initiatief pakken om iets te organiseren. Zeker als er een goede gedachte zit en het aantal speelplekken lijkt af te nemen. Kid Harlequin organiseert Harlequin Fest in Baroeg. Samen met zes andere bands die wat te zeggen hebben / waar wat mee aan de hand is. Met o.a. de Sena Grote Prijs van Rotterdam en 3voor12 Rotterdam Album van het jaar 2016 winnaar Order of the Emperor en Life’s Electric (3FM Talent na een Dumpert hit). We spreken met Kid Harlequin's Julien Graute.

Begin:

Songwriter en een van de twee drijvende krachten achter Harlequin Fest is Julien Graute. Hij organiseert dit feest samen met manager Rosalie.

Julien zit nu 10 jaar in de muziek, hij is nu vier jaar bezig met Kid Harlequin. Hij heeft The Muff opgericht en heeft in de band die nu Stillmode heet gespeeld. Hij ziet een trend dat bands voor zichzelf bezig zijn en weinig samen delen. Nederlandse bands doen weinig dingen zelf en lijken wat luier. Veel wordt gedaan door boekers en managers. Het is nu belangrijker om het met een Do It Yourself-mentaliteit te doen.

Een tijd geleden zijn ze bezig geweest om een clip te schieten voor Kid Harlequin. Toen zijn ze gaan kijken in de Ferro Dome in Rotterdam. In die tijd zou de dit misschien een podium worden. Julien ziet er een festival voor zich. Alleen is de Ferro Dome of Annel nog te hoog gegrepen. Veel van de andere zalen in Rotterdam zijn ook afgevallen doordat ze niet zo snel zes á zeven bands neer konden zetten. Baroeg gelooft in het idee en heeft actief meegedacht. Zondag 1 oktober is het zover.

Order of the Emperor

2016 is het jaar van Order of the Emperor. Allereerst worden ze door Baroeg gekozen om op Baroeg Open Air te spelen. Daarna releasen ze in een uitverkochte V11 de debuutplaat ‘Behold’. Vervolgens winnen ze de publieks en juryprijs van de Sena Grote Prijs van Rotterdam en vervolgens ook de 3voor12 Rotterdam Album van het Jaar 2016 verkiezing(Zie: De winnaar Album van het jaar 2016! ). Op Scumbash 2017 mogen ze openen. Op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland spelen ze als een van de laatste bands. Waar wij ze het hoogtepunt van de dag noemen. Zie: De 25e editie van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland . De band speelt klassieke Hard Rock met een moderne twist met goede riffs waarmee ze kunnen opbouwen en een zanger met een sterke stem die het kan laten exploderen. Voor fans van Black Sabbath, Thin Lizzy en Judas Priest

Het idee

Vanaf het begin wilden Julien en Rosalie  6 a 7 bands bij elkaar brengen. Met verschillende soorten muziek. Zodat iedereen z’n eigen fans mee neemt en zodat ze andere bands toffe bands ontdekken. Met 3 bands kan je al zorgen voor wat reuring. Met 7 bands hopen ze op een festival-vibe. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: de band Dool kan dat natuurlijk in z’n eentje.

Het lijkt ze tof om al die scènes samen te brengen. Hopelijk staan de bezoekers open voor andere muziek. Dat vind Julien bijvoorbeeld zo tof aan Metropolis. Daar zie je veel verschillende muziekliefhebbers samen komen. Of op Baroeg Open Air waar het dan gecentreerd is op Rock, Punk, Metal en Harde Elektronische muziek. DeWolf fest heeft de ogen geopend dat het kan. DeWollf is natuurlijk verder en bekender, dus die hebben de Tivoli kunnen regelen. Met  toffe extra's als een jamsessie die gelijk op vinyl word gedrukt. Dat lijkt Julien ook wel wat

Tijdschema

Tijdschema

Tijdschema

Kid Harlequin

Een mooie eerste kennismaking is de Pre-party van het Eendracht Festival in Rotown. Met Iguana Death Cult en Order of the Emperor. Kid Harlequin mag afsluiten en zorgt voor een knallende afsluiting met een crowdsurfende Julien in kilt. Inmiddels is de band 2 albums verder en heeft de band zo’n beetje alle zalen in Rotterdam gezien. Hebben ze de aftershow gedaan van Alter Bridge en Placebo. Op de nieuwe plaat is de band minder Industrial en heeft het meer invloeden uit de alternatieve Rock als Deftones . In de zomer hebben ze als Nine Inch Nails in Rotown gespeeld.(link: Kid Harlequin komt dichterbij Nine Inch Nails in Rotown)  Sterke hooks en refreinen zitten er altijd in.

2017

Het overlijden van Bidi van Dongelen is een gemis. Een van de liefhebbers van Hardere muziek die als hij er in geloofd bands echt verder kan helpen(denk aan Vanderbuyst en The Devil’s Blood). De boeker van Kid Harlequin was een belangrijke aanwinst. Daarnaast wordt er afscheid genomen van de gitarist en bassist , omdat ze uit elkaar groeien. Wat voor een emotioneel afscheid zorgt in de Winston in Amsterdam. Juliën barst al van de ideeën voor volgend jaar. Met de band willen ze gaan touren en als Harlequin Fest een succes wordt, zien ze daar ook mogelijkheden.

Life's Electric

Een show van de zanger van Life’s Electric met zijn coverband op een trouwerij zorgt voor een contact waardoor ze de aftershow mogen spelen bij Muse. Dat vind 3fm DJ Domien zo’n tof gegeven dat hij de band belt en een stukje van Caterpillar laat horen. Daarop komen zoveel goede reacties dat de band mag komen voor een sessie bij 3fm. Die sessie word opgepikt door Dumpert en word veel bekeken. Waarna 3fm ze uit roept tot 3FM Talent.

De band tourt nu door Nederland met de Popronde. Life’s Electric maakt gepolijste Amerikaanse Rock

Toekomst

Als Harlequin Fest een succes is, willen ze volgend jaar kijken wat er dan mogelijk is. Bijvoorbeeld een kleine zaal in Paradiso afhuren. Waarmee ze denken dat het ook interessant is voor een zaal omdat iedere band 20-50 man mee neemt. Zodat je samen voor een volle zaal speelt. Ze hopen dat toffe bands er willen spelen. Omdat ze merken dat het nu moeilijker is voor (beginnende) bands. Je krijgt veel meer nee’s, omdat zalen het risico niet kunnen of willen nemen als er straks niemand staat. Er lijkt minder te worden geëxperimenteerd en meer naar cijfers te worden gekeken. Hoeveel likes heb je op facebook, hoeveel plays op youtube en spotify. Waar is het geloof in toffe bands gebleven? Als je als band je niche vind, zou het je moeten kunnen lukken. Anders word het lastig. Het blijft lastig hoe je je doelgroep vindt en een langdurige relatie aan te gaan met je fans. Er lijken steeds meer bands afscheid te nemen. Alleen weet je echt niet over een jaar hoe het muzieklandschap er dan uit ziet. Welke bands hebben dan wat te zeggen? Er is genoeg stof om over na te denken. Hopelijk brengt Harlequin Fest( zondag 1 oktober in Baroeg) de scenes bij elkaar en komt het terug.

Golden Caves

De Prog Pop van Golden Caves wordt goed ontvangen in de Prog hoek. De band brengt goede hooks en refreinen mee naar de Prog muziek.

In 2017 heeft Golden Caves ‘Collision’ gereleased in De Kroepoekfabriek met toffe visuals