Voorbereiden op Popronde 2014 met Tenfold

“Ik drink maximaal twee alcoholische versnaperingen van tevoren, ha”

door: Liv Krake. ,

Optreden op de Popronde is een goede ingang naar meer. Helemaal wanneer je meer dan één optreden hebt staan tijdens dit reizende evenement. Tenfold staat deze Popronde vooralsnog op maar liefst twaalf plekken in Nederland. Ze is ook nog steeds te boeken. “Ik hoop uiteindelijk op Eurosonic Noorderslag te mogen optreden.”

Tenfold is het singer-songwriterproject van Tineke Hussaarts. De Emmeloordse is net afgestudeerd aan de Popacademie in Enschede en is er klaar voor om Nederland te veroveren met haar folky songs van haar handgemaakte (!) debuut-ep. Tijdens de Popronde staat ze maar liefst op twaalf plekken, waaronder in Nijmegen, Almere en Groningen. Hoewel Tineke al een hele tijd optreedt, is elk optreden weer anders.

“Ik schrijf liedjes sinds mijn vijftiende. Vroeger heb ik zes jaar lang blokfluitles gehad, gevolgd door twee jaar klarinet en daarna was ik toe aan wat anders. Mijn broer speelde gitaar en heeft mij toen wat akkoorden leren spelen. Dat beviel me heel goed, dus ik heb mezelf wat liedjes aangeleerd. Daarna ging het eigenlijk heel snel; ik ben per toeval wat gaan schrijven en vanaf mijn 15e jaar ben ik daar niet meer mee gestopt.” De singer-songwriter is zichzelf daarna gaan ontwikkelen en is lokaal op gaan treden. “Op de middelbare school en de muziekschool reageerden mensen positief. Daarnaast kwam ik erachter dat ik liedjes schrijven te gek vond, dus die combinatie was perfect”.

Popronde
“Dit jaar mag ik op meerdere plekken optreden tijdens de Popronde. Ik weet van het bestaan van de organisatie af via mijn vriendengroep uit Emmeloord. Een gedeelte daarvan zat in het bandje Daily Bread (gestopt sinds februari - red.) en zij hebben destijds meegedaan en hebben door de Popronde een mooie stap gemaakt in de muziekwereld. Daarnaast is er op de popacademie ook over gesproken en van wat ik weet kan het weer een stapje verder betekenen voor een beginnend ambitieus project.”

“Voor elke show probeer ik me altijd minimaal een week van tevoren voor te bereiden, zo ook voor de shows tijdens de Popronde. Dat betekent dagelijks repeteren en gitaar en zang los van elkaar oefenen, om vervolgens weer samen te brengen. Op de dag zelf doe ik meestal stem- en zangoefeningen, speel ik een beetje in en vind ik het fijn om ruim op tijd aanwezig te zijn om goed te kunnen soundchecken. Het lijkt misschien vrij simpel: enkel een akoestische gitaar en zang, maar als een van de twee elementen niet goed klinkt, dan valt er een heleboel weg. Oh, en ik drink altijd maximaal twee alcoholische versnaperingen van tevoren, ha.”

Intieme setting
Tineke speelt tijdens de Popronde voornamelijk op bijzondere plekken, zoals een overdekte tuin, een bibliotheek of een kerk. “Afgelopen donderdag stond ik in Nijmegen in een café en dat was ook wel weer te gek. Toch vind ik bijzondere plekken weer heel goed passen bij mijn luistermuziek. Maar eigenlijk kun je me overal wel kwijt, ik probeer hoe dan ook de afstand tussen artiest en publiek weg te nemen.”

“Ik vind het heel bijzonder om tijdens de Popronde te mogen spelen. Er zijn ook nog genoeg andere acts die ik zelf graag wil zien. Afgelopen donderdag zag ik overdag een preview van IX en ik wil hem graag ergens in de avond nog eens zien. Als het kan support ik DIFF overal waar ik kan. We zijn bevriend met elkaar en elke show is echt te gek! Wat ik verder graag nog wil zien zijn onder andere Cosmic U, Sväva, CHARRLES, Yuko Yuko, Indian Askin en CUT_. Over CUT_ wordt de laatste tijd vaak gesproken, dus ik ben heel erg benieuwd. Als het kon, zou ik eigenlijk alles wel willen zien.”

Toekomst
“De komende tijd ben ik heel druk met optreden. Stiekem hoop ik dat iedereen een keer bij een optreden kan komen kijken. Verder ben ik nog een beetje aan het brainstormen over de periode daarna, maar ik wil hoe dan ook zoveel mogelijk blijven spelen. Als dit binnenkort in het buitenland zou kunnen, dan zou ik dat zwaar oké vinden. Ik zie er ook erg naar uit om weer nieuw werk te maken, maar aangezien mijn ep net uit is, kan ik daar op een rustige manier mee startten. Oh, en zet me maar op Eurosonic Noorderslag volgend jaar. Daar zou ik absoluut geen problemen mee hebben.”

Tenfold is met haar prachtige luisterliedjes de komende weken nog op verschillende plekken in het land te zien tijdens de Popronde. Check haar site voor meer informatie.