Een kijkje in de keuken bij Lorrainville 2.0

Albumopnamen in Stadsgehoorzaal Kampen: "Het voelt als een werkvakantie"

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Tineke Klamer ,

In de Stadsgehoorzaal Kampen werkt een groep enthousiaste muzikanten momenteel hard aan het tweede album van Lorrainville. Voor Desire The Reckless worden in twee weken tijd zestien songs opgenomen, die de band aansluitend op zondag 13 juli voor publiek speelt. 3voor12 Overijssel keek een dagje mee achter de schermen.

Een uniek project op een unieke locatie. Hoe komt Lorrainville hier zo terecht? Toetsenist Gertjan van der Weerd woont in Kampen en kent de directeur van de Stadsgehoorzaal. “Van hem mogen we twee weken lang gebruikmaken van het gebouw, inclusief keuken en kantine.” Ondertussen is er ook een verbouwing aan de gang. Gelukkig overheersen de boorgeluiden niet. “Maar de kerkklokken van hiernaast zijn straks waarschijnlijk wel op de plaat te horen”, lacht Gertjan.

De sfeervolle theaterzaal met balkons en rood pluche fungeert deze twee weken als tijdelijke opnamestudio. Op de derde dag wordt alweer aan het vierde nummer gewerkt en daarmee loopt alles nog op schema.

Eén take
Even het geheugen opfrissen. Lorrainville is een muzikaal project dat in 2011 voortvloeide uit een Facebook-spel en onverwacht een Edison kreeg. De ‘harde kern’ en het publiek wilden graag een vervolg en daaraan wordt nu gewerkt. Voor het tweede album selecteerde producer Guido Aalbers uit ruim 100 inzendingen zestien liedjes van bekende en minder bekende songschrijvers.

Bij de eerste plaat was Guido maandenlang druk met individuele studio-afspraken. Lorrainville 2.0 kent een andere werkwijze: alle bandleden tegelijk op dezelfde plek, zodat de basispartijen in één take kunnen worden opgenomen. Iedereen heeft van tevoren de demo’s beluisterd, het arrangeren gebeurt ter plekke. “Sommige demo’s zijn heel klein opgenomen met een iPhone. Gisteravond hebben we zo’n liedje helemaal uitgewerkt tot een Calexico-achtig geheel”, vertelt drummer Otto de Jong.

Werkvakantie
De projectmatige opzet is goed voor de teambuilding. “Je werkt twee weken intensief samen met mensen met wie je dat normaal gesproken niet doet. Heel anders dan met je eigen band”, aldus bassist Peter Slager. Het doet denken aan een vakantie- of trainingskamp. “Het voelt ook als een werkvakantie”, zegt Casper Adrien. Anneke van Giersbergen voegt toe: “Er wordt keihard gewerkt, maar de werksfeer zoals in een studio ervaar je hier veel minder.”

Het monumentale pand is van alle gemakken voorzien. Vrijwilligers verzorgen het avondeten. Bandleden die van ver komen overnachten in de plaatselijke B&B en ’s morgens hardlopen langs de IJssel is nu al een favoriete bezigheid. In het weekend liggen de opnamen even stil, veel muzikanten treden dan op met hun eigen band.

Eigen identiteit
De meeste bandleden waren ook te horen op het eerste album van Lorrainville. Anneke van Giersbergen, Casper Adrien en Erik Neimeijer vormen weer de vaste zangkern. Voor gitaristen Angelo de Rijke en Bertolf Lentink zijn waardige opvolgers gevonden in Reinier Scheffer en Bernard Gepken. De werkwijze van Lorrainville 2.0 spreekt Bernard erg aan: “In de studio wordt alles laag voor laag opgebouwd. Hier zijn de lijntjes veel korter. Liedjes krijgen zo veel eerder een eigen identiteit.”

In de grote zaal wordt vanmiddag ‘Home’ opgenomen. Drums en contrabas zorgen voor een opzwepend ritme, de stemmen van Erik en Anneke brengen rust. Guido bewaakt samen met Nick Habermehl het geluid. Er wordt veel overlegd: “Kunnen we daar de tokkel door laten gaan?” “Kunnen we nog even terughalen wat er net was?” Het lied krijgt tijdens het spelen inderdaad steeds meer vorm en gaat zo steeds meer leven.

Ei leggen
Tijdens de lunch is ook De Stentor aanwezig. In een informele setting wordt gepraat over Lorrainville. Onder het avondeten is dit unieke project weer hoofdonderwerp van gesprek en het is duidelijk dat het ook ‘na werktijd’ niet ophoudt. Veelgehoorde uitspraken: ‘we doen het samen’ en ‘iedereen staat open voor elkaars ideeën’.

Overeenstemming wordt meestal vlot bereikt, vertellen Peter en Guido. “Als iemand zijn idee heel graag uitgevoerd wil hebben, dan is dat met een goede reden”, zegt Peter. Hij ziet het proces als een grote blender. Ook Guido legt het beeldend uit: “Iedereen kan zijn ei leggen. De ene keer wordt jouw ei uit het nest gewerkt, een andere keer wordt het opgeleukt. Aan het eind van de dag kan er gezamenlijk iets zijn ontstaan waar ’s morgens nog niemand aan had gedacht.”

Live-preview
Desire The Reckless komt in het najaar uit. De ambitie om met deze songs het podium op te gaan is er zeker, maar de praktische uitvoering is vooral afhankelijk van ieders eigen agenda. Het blijft tenslotte een gelegenheidsproject.

Eén optreden komt er in ieder geval. Op zondag 13 juli om 16.00 uur speelt Lorrainville in de Stadsgehoorzaal alle liedjes voor publiek. Je krijgt een live-preview van het album met achtergrondverhalen bij de songs. Er zijn nog kaarten! Na afloop kun je blijven voor de WK-finale op groot scherm. Meer informatie vind je op www.lorrainville.nl en op www.stadsgehoorzaalkampen.nl.