Tegenwoordig wordt er veel muziek geproduceerd op een laptop. Waar vroeger een hele opnamestudio bij kwam kijken, is nu alles compact te vinden in programma’s zoals Ableton. Toch is er ook een tegenreactie: de liefde voor retro en analoog keert terug in het tijdsbeeld. In deze ommekeer speelt de Logue CL-1 een perfecte rol: een MIDI-controller met Twentse DNA.

Voor velen is dit alleen maar handig, een digitaal muziek maken op je laptop. Financieel gezien, maar ook fysiek, is het heel praktisch dat niet elk instrument meer handmatig aangeschaft hoeft te worden om muziek te kunnen maken. Toch zijn er steeds meer mensen die vinyls draaien en de charme van elektronische live-sets met echte instrumenten is populair.

Logue speelt hier op in. Het jonge audiobedrijf bestaat uit drie jongens uit Twente: Robbert-Jan Berkenbos, Bram van Driel en Lars Wintermans. Robbert-Jan en Bram bedachten in 2019 de Logue CL-1 controller. Lars ondersteunt het team in de marketing.

Geen muis maar knoppen

De Logue CL-1 is een MIDI-controller die fysieke knoppen geeft aan software instrumenten en effecten. Zo hoeft er bij muziekproductie niet meer geklooid te worden met een muis, maar voelt het door de knoppen meer als een instrument.  “Zo heb je de flexibiliteit van je computersoftware, maar kan je de intuïtie gebruiken zoals bij een instrument. Hierdoor komt er veel meer expressie kijken en kan er meer gepingeld worden met de instrumenten. De controller zorgt ervoor dat muziek maken veel meer voelt als een proces met creative workflow,” vertelt Robbert-Jan.

De Logue CL-1 is een unieke controller volgens Bram, “er zijn al controllers op de markt. Maar wat de Logue CL-1 uniek maakt zijn de kleine schermpjes bij elke knop. Die knoppen geven aan wat je bedient binnen de software, hierdoor hoef je niet op je scherm te kijken en blijf je veel meer in de flow van het muziek maken. De controller slaat ook de mapping-opties op, hierdoor hoeft hij niet constant opnieuw ingesteld te worden wanneer je muziek wil maken”. Twentse muzikanten hebben de controller al uitgeprobeerd, de feedback van deze muzikanten is terug te zien in de onderstaande video. 

Logue heeft een kickstarter opgezet zodat de CL-1 helemaal uitontwikkeld kan worden en op de markt gebracht kan worden. “Het is een hoog bedrag, we vragen namelijk 150.000 euro. Dit hebben wij nodig om de elektronica volledig te ontwikkelen, tot nu toe hebben wij alles zelf geprogrammeerd maar de verdere ontwikkeling kunnen wij niet zelf en we moeten hiervoor professionele hulp inschakelen. Dit is gewoon heel duur, maar zorgt er wel voor dat wij dit kunnen ontwikkelen zonder te hoeven inleveren op kwaliteit,” vertelt Bram.

Geinteresseerd in het steunen van de Kickstarter of op zoek naar meer informatie? Dat is allemaal te vinden via deze link: https://www.kickstarter.com/projects/logue/logue-cl-1-no-more-midi-mapping