‘Your Loss Will Be Remembered’ is de nieuwe plaat van Redeemed. Op 8 oktober kwam dit nieuwe album overal online te staan en dus te beluisteren. Om meer te weten over dit nieuwe project van Redeemed werd hij door redacteur Jessilyn van de Coevering geïnterviewd.

Wat is er te verwachten van het album?

“Tien tracks en het gaat een beetje alle kanten op. Enerzijds is het heel rustig en wat meer ‘meditatiever’, er zit zelfs een volledig instrumentaal nummer op het album. Andere tracks zijn juist weer wat harder en grootser. Ik ben zelf ook wel gek op een climax in muziek. Voor de rest kan je wel redelijk verwachten dat het een band setting is. Ik ben zelf singer-songwriter, maar de muziek die ik schrijf is wel geschikt voor een bandsetting. Ik bedenk niet alleen de tekst en wat akkoorden, maar ook de partijen voor de gitaren, bas, drums en dergelijke. Daar is dus ook over nagedacht. In de live setting zal je dat ook terugzien omdat ik dan speel met een band.”

Waarom een band setting?

“Sowieso omdat ik het eigenlijk wel tof vind om wat meer uit te pakken. Het heeft misschien er ook mee te maken dat ik vroeger zelf altijd in een bandje heb gespeelt. Het is dan ook wat makkelijker omdat het al in je systeem zit om met andere muzikanten te spelen. In die zin gaat het ook vrij natuurlijk. Ik begin met schrijven meestal wel met akoestische gitaar en zang, maar ik hou er ook erg veel van om te kunnen spelen met verschillende sounds en met verschillende melodieën die nog bovenop, bij wijze van spreken, het skelet van de akoestische gitaar werken.”

Zit er een boodschap achter dit album?

“Ik vind het sowieso altijd prettig om niet zozeer een boodschap door iemands strot te duwen zeg maar. Wat ik zelf mee associeer heeft te maken met de titel ‘Your Loss Will Be Remembered’. Waar het namelijk eigenlijk om draait is dat je in het leven soms stil komt te staan door bijvoorbeeld het verlies van andere mensen. Het gaat over hoe die ook op een andere manier op een soort paradoxale wijze wel weer heel erg bevrijdend kunnen zijn. Ik kwam zelf ook te kampen met verlies, of in ieder geval het oog op verlies. En dan even terug naar de titel ‘Your Loss Will Be Remembered’ want wat betekent het eigenlijk? Het is een soort ode aan kunnen kijken naar de moeilijke dingen in de wereld en het feit dat we bijvoorbeeld niet voor eeuwig leven, en dat het ons in staat stelt dat ook als een soort cadeautje te zien. Dat is ook vertaald in ‘fragile box’. Nu klinkt het wel heel duister allemaal, maar er zit dus een mooie take-away in als we leren omgaan met verlies. Dat is in ieder geval wat de plaat voor mij betekend. Wie weet kunnen andere mensen daar ook wat mee.”

Is dit album dan ook geschreven vanuit eigen ervaring?

“Er zit inderdaad wel een persoonlijke ervaring achter. Voor mij was het dat mijn oma op een gegeven moment de diagnose ALS kreeg. Ik weet nog dat het moment dat ik dat hoorde dat ik het zelf kon ervaren. Aan de ene kant ben je super verdrietig en denk je ‘man wat gebeurt er?’. Anderzijds kom je in een later stadium er pas achter ‘maar ik heb ook het mooie mogen ervaren’. Het leven is ook eindig en dat maakt dat ik op een andere manier bijvoorbeeld mijn leven wil inrichten. Het ook wel kunnen genieten van de tijd die ik hier wel heb en het kunnen delen met andere mensen.

Dit album is, in ieder geval tot op het heden, het meest persoonlijke wat ik ooit heb geschreven. Al met al is de plaat voor mij ook een soort uitlaatklep, maar tegelijkertijd krijgt iedereen de gelegenheid om daar zelf ook weer zijn of haar verhaal aan te knopen.”

Heb je bewust nagedacht over de volgorde van de nummers en de opbouw van het album?

“Grappig genoeg merkte ik op een gegeven moment dat er inderdaad qua volgorde en het aantal nummers dat het bijna een beetje twee EP’s waren. Er staan tien nummers op het album en het lijkt ook een beetje op een deel één en een deel twee op de plaat. De eerste acht liedjes zijn heel erg het leren omgaan met ‘the loss’ en met het verdriet et cetera. Dan heb je nog de laatste twee liedjes. Nummer negen ‘Respiratory Failure’, is instrumentaal en vormt een soort brug naar het laatste liedje. Het laatste nummer geeft een soort van antwoord op alles wat daarvoor aan emoties of aan vragen is gesteld. In die zin wilde ik ook wel dat het een soort lange adem was voordat de acceptatie kwam op de plaat. Daarom zijn er eerst acht liedjes echt over deep-diven in je eigen emoties en de gedachtentrein zeg maar, en de laatste twee geven veel meer dat stukje acceptatie weer. Even als een dooddoener geformuleerd maar dat het ook goed komt op het eind.”

Het is ook opvallend dat een aantal nummers langer duren dan de standaard twee/drie minuten die je standaard vaak ziet in de popmuziek van deze tijd. Het nummer ‘Fragile Box’ duurt zelfs vijf en een halve minuut. Waarom die keuze voor langere nummers?

“Enerzijds omdat het gewoon zo gaat, het is ook niet een heel bewuste keuze geweest. Anderzijds denk ik wel dat het te maken heeft met dat ik het leuk vind als een nummer wat langer flowed. Soms heeft het ook wat tijd nodig om alles wat ik aan tekst en emoties zou willen vertalen in een liedje ook te kunnen verwerken. Ik denk daarom ook dat het een beetje spontaan zo ontstaat. Ik denk ook dat het altijd al wel Redeemed eigen is geweest om de iets langere liedjes te hebben. Ik vind het ook echt zonde als je het probeert te proppen in twee minuten. Dat hoeft van mij ook niet. Het hoeft ook niet per se op de radio te komen.”

Je gaat binnenkort ook optreden met dit nieuwe album, wat kunnen mensen verwachten van die live shows?

“Ik denk dat de show zo in elkaar zit dat wanneer mensen binnen komen, ze al in een vrij snel stadium echt het verhaal inkomen. Ik heb er ook voor gezorgd dat er bij de show visuals te zien zijn, dus wat beeldelementen. Die beeldelementen sluiten aan bij het verhaal. Die visuals zijn ook door mij uitgekozen omdat je toch zelf de meeste binding hebt met het verhaal en met de plaat. Voor de rest is het vooral ook heel sferisch en, denk ik, meeslepend. Dus ook zoals de luisterervaring van de plaat is, het best wel dynamische op-en-neer gaan, datzelfde kan je echt wel verwachten van de live shows. Er zullen hele intieme momenten zijn. Maar ook wel momenten dat je, bij wijze van spreken, de kleine zaal van Hedon even helemaal op zijn grondveste staat te schudden zeg maar. Dus het gaat soms ook wat harder. En ik speel niet alleen dus speel ik inderdaad ook met andere muzikanten.”