Teun Otten komt uit Zwolle, is 17 jaar oud en is misschien wel hét nieuwe Nederlandse DJ-talent. Hij maakt muziek onder de naam Elliot Kings en hij heeft nu al fans als Lucas & Steve en Afrojack. Hij studeert op de Herman Brood Academie en heeft net samen met Arlow zijn nieuwste single Frozen in Time uitgebracht. Wij van 3voor12 Overijssel zijn met Teun in gesprek gegaan over zijn muziek, dromen en ambities. 

Teun, afgelopen vrijdag is je nieuwe single Frozen in Time uitgekomen. Wat voor een nummer is het?

Het nummer is gericht op festivals, dus het is erg jammer dat het daar nog niet gedraaid kan worden. Wel is het gedraaid in de radioprogramma’s van Afrojack, Mike Williams en ook door Lucas & Steve. Dus dat is heel goed!

Hoe kwam je erachter dat je nummer in hun radioshow is gedraaid? Zat je te luisteren?

Op Apple Music zagen we dat het nummer erg vaak werd geshazamd. We vroegen ons af hoe dat kwam. Onze manager kon kijken in welk radioprogramma het nummer al was gedraaid. Toen schrokken we ons natuurlijk rot. Dat je nummer op de radio wordt gedraaid is al vet, maar zeker wanneer het door Afrojack wordt gedraaid, dat is een dik compliment!

Waar gaat het nummer over?

We zijn geïnspireerd door deze tijd. Het nummer heet Frozen in Time. Het gaat over onvergetelijke momenten die je voor altijd vast zou willen houden; momenten waarvan je hoopt dat ze eeuwig kunnen duren. Op dit moment zijn er door corona natuurlijk weinig van die momenten. We hopen dat dit nummer mensen inspireert om straks weer onvergetelijke momenten na te jagen en dat dit nummer dan de soundtrack kan worden van die nieuwe onvergetelijke momenten die er als het goed is allemaal weer aan komen.

De muziek die je nu maakt is best wel poppy en radiovriendelijk. Is dat ook de kant waar je heen wil?

Ja, ik wil wel de poppy kant op! Na deze single, Frozen in Time, wil ik nog meer de popkant op gaan. Maar ik zou ook wel houseversies en EDM-versies van mijn nummers willen. Met wat ruigere versies kan je beter een feest neerzetten op een festival.  

Je bent al sinds je twaalfde bezig met het produceren van muziek, hoe is dat tot stand gekomen?

Ik was toen veel aan het luitsteren naar Martin Garrix. In een filmpje zag ik hem een of ander computerprogramma gebruiken. Mijn broer wist wat dat was en heeft daarvan de demoversie op mijn laptop geïnstalleerd. Zo ben ik een beetje gaan kloten, nu sta ik hier; aan het begin van mijn carrière en nu ga ik echt muziek uitbrengen. 

Je grote voorbeeld is dus Martin Garrix. Nu doe je dezelfde opleiding en heb je net een contract getekend bij hetzelfde platenlabel: het legendarische Spinnin’. Probeer je echt in zijn voetsporen te treden?

Vijf jaar geleden zat ik te kijken naar Martin Garrix die bij Spinnin’ Records zijn muziek uitbrengt en nu komt mijn eigen single daar ook gewoon uit. Dat voelt wel goed! Ik heb ook wel andere voorbeelden hoor, maar Garrix is wel het voorbeeld voor mij wat bepaalt welke richting ik op wil en welke keuzes ik maak. Hij heeft het voor elkaar gekregen om echt een mainstreamartiest te worden vanuit de DJ scene. Daar kijk ik erg naar op. Meer pop-tracks uitbrengen in combinatie met EDM, live-instrumenten en live-vocals lijkt mij dus ook heel cool.

Wat zijn je volgende stappen? Heb je de hoop om op een festival te kunnen draaien deze zomer? Ben je daar al ready voor?

Ik zou graag een eigen fanbase willen krijgen om zo veel mogelijk mensen te inspireren van mijn leeftijd, maar ook anderen, om achter je dromen aan te gaan en de vetste momenten op te zoeken.

Het is heel zuur dat ik niet live kan optreden. Op school oefenen we wel met performances en krijg ik feedback van docenten. Ik weet dus wel dat ik helemaal ready ben om straks op te treden en festivals te pakken. Dat is ook wel echt het plan! Ik wil mijn naam gaan vestigen in de DJ-scene.

Beluister 'Frozen In Time' van Elliot Kings hier op Spotify

Elliot Kings