Ze hebben al een hele tijd niet opgetreden en hun laatste album stamt alweer uit 2018. Hoog tijd dus voor The Cool Quest om weer van zich te laten horen! Dit deden ze uiteraard in hun eigen Zwolle. Op 23 februari stonden ze in een uitverkochte kleine zaal van Hedon.

Dit carnavalsweekend hoor je normaalgesproken vooral de Snollebollekes, Lamme Frans en de Gebroeders Ko langs komen. Maar dit weekend dus ook The Cool Quest. Op weg naar Hedon kom je een boel verklede mensen tegen die naar het centrum van Zwolle gaan. Hedon zelf is een oase van ‘goede’ muziek en er is niemand verkleed.

Na een lange tijd buiten de radar is The Cool Quest weer terug. Maar na een tijd niet optreden moet je er wel weer inkomen. Ze noemen deze show dan ook een try-out. Ze proberen nieuwe nummers uit en een hele nieuwe show. Je merkt dat de show eigenlijk niet gemaakt is voor een kleine zaal, het is allemaal groots! De muziek, het licht, het geluid.

De show begint wel rustig met een nummer over ‘punishment’. Maar dan komt er een dikke wobble bass bij. ‘Ik hoop dat jullie het dope vinden!’ zegt frontman Vincent Bergsma. ‘Deze track komt volgende maand uit met een hele clip en shit!’

De band maakt nog steeds vette en strakke hiphop. Maar op het eerste album waren er nog blazers te horen. Deze zijn op dit album bijna allemaal vervangen door synthesizers. Sommige nummers klinken erg 80’s qua synths en af en toe hoor je zelfs een Nile Rodgers gitaartje. ‘It all falls down’ heeft een erg lekker huppeltje in de muziek. Het doet zelfs denken aan het nummer ‘Elephants’ van Tame Impala. Ook horen we deze avond een Michael Jackson sample voorbij komen in de nieuwe muziek.

The Cool Quest

The Cool Quest

The Cool Quest

The Cool Quest

The Cool Quest

‘We zijn hier om onze hele show te oefenen. Dus een paar gouwe ouwe kunnen niet ontbreken!’ vertelt Vincent. Ondertussen horen we al de eerste klanken van hun hit ‘Runnin’.

De muziek van The Cool Quest blijft erg dansbaar. Maar de laatste paar nummers van de set zijn hard. ‘Ik weet dat het erg vol is, maar ik verwacht van jullie wel een moshpit! Desnoods een kleine!’ roept Vincent. Het laatste nummer (voor de toegift) is haast vervreemdend en heeft zo veel bas dat je het meer voelt dan hoort. Een titanische synth-uitbarsting! Na een set van precies een uur (en dus perfect voor de festivals) gaat de band het podium af.

De band heeft er zichtbaar plezier in, je ziet dat ze het optreden hebben gemist. Voor het publiek is het altijd wat lastig, een show met veel nieuw materiaal. Je zou het wel mee willen zingen, of je doet een poging, maar je kent de nummers nog niet. The Cool Quest heeft vanavond een prima balans van oude hits en nieuw materiaal.

Voorlopig zijn er alleen tourdata in Oostenrijk en Duitsland bekend. Daar gaan ze dus ook erg lekker!
Wij van 3voor12 Overijssel kijken erg uit naar het album en de volgende shows bij ons in de provincie!