Ze combineren humoristische teksten met funky beats, de jongens van hiphopgroep De Alliantie: Léon Sloothaak, Athomus (Thomas Siemonsma) en Sjowert (Sjoerd Hofstra). Wij van 3voor12 spraken met ze in Hedon, de plek waar het album is opgenomen en waar 17 februari de albumrelease is van 'Mooi toch'.

Zaterdag is het zover, de releaseparty van jullie debuutalbum. Spannend?
“Ja, we hebben twee jaar gewerkt aan deze plaat, in een soort cocon. Niemand heeft iets gehoord van de plaat. We zelf staan helemaal achter deze plaat, dus het is toch alsof ze je beoordelen op je volle kunnen. Het is echt ons kindje geworden.
We hadden van tevoren een beeld van hoe het zou moeten klinken. We hebben zelfs het gevoel dat we dit zijn overstegen. Het is ons eerste volwaardige album. 3 jaar terug hebben we een EP uitgebracht, 'Voor de kids'. Hier hebben we lang op kunnen teren, veel optredens mee gehad, voorprogramma’s van Typhoon en Kraantje Pappie. Maar het begon toch weer te kriebelen om iets nieuws te gaan maken.”

Waar is de inspiratie vandaan gehaald?
“De meeste teksten zijn gebaseerd op ons eigen leven. Maar soms natuurlijk wel enorm overdreven. We proberen in onze nummers een antibeeld op te roepen. Dingen anders behandelen dan dat ze normaalgesproken behandeld worden in de muziek.
Papa Was Een Ambtenaar is bijvoorbeeld gebaseerd op het nummer Papa Was A Rolling Stone. Het nummer Gazelle gaat over onze fiets, andere rappers hebben het over hun dure auto’s. Ons beeld is wel een stuk realistischer.”

Niet over drank, drugs en bitches.
“Nou ja, ook wel. Als wij dat doen gaan we in extremen. Dat iemand denkt, ‘Dat kan helemaal niet wat ze nu zeggen!’. Rappers zeggen dat ze miljoenen op de bank hebben, wij kopen gewoon hele landen.
Sommige onderwerpen zijn een stuk makkelijker om over te rappen. Wij proberen standaard onderwerpen wel te vermijden.”

Dat kan je wel zeggen, ik ken geen enkel nummer over camembert. Over Camembert gesproken, het nummer deed mij denken aan Spinvis, qua eenvoudige en toch poëtische absurde teksten.
“Ik vind het wel een heel tof compliment. Ik heb er zelf eigenlijk niet zo aan gedacht. Maar vooral dat refrein, daar kan ik mij wel wat bij voorstellen. Ik vind Spinvis wel een baas.”

Houden jullie ook van camembert?
“Zeker, we zijn wel gek op kaasjes. En op Kerst. Ik denk dat veel mensen zich in dit nummer kunnen herkennen. Kerst is toch vaak een verplicht nummertje. Gekke familie of schoonfamilie. Het is niet zo zeer op de realiteit gebaseerd, maar soms zit je aan een kerstdiner en dan denk je, wat doe ik hier in godsnaam.”

Het album is ontstaan in een huisje in Den Haag twee jaar geleden. Je helemaal terugtrekken en een week lang gaan schrijven, is dit gebaseerd op New Wave (het collectief van Ronnie Flex etc.), die zich twee weken terugtrokken op Vlieland?
“Ja, ik denk wel dat we daar het idee van hebben. We hebben onze hele studio meegenomen. In de kluizenaarsmodus bezig met muziek. Wat moet de sound worden. Onder andere de single Mooi Toch is daar geschreven.
We hadden het alle drie erg druk toen, met werk en studie. Voorheen maakte we losse nummers, nu hebben we alles samen bedacht en geschreven in Den Haag.”

De basis is twee jaar geleden gelegd. Wat hebben jullie de afgelopen twee jaar dan gedaan?
“We begonnen in Den Haag met een bepaalde vibe, dit hebben we in het studioproces elke keer meegenomen.
We zijn een jaar bezig geweest met schrijven en teksten perfectioneren. Het opnemen heeft erg veel tijd gekost, je neemt eerst demo’s op. Het album zelf hebben we opgenomen in de grote zaal van Hedon, zonder publiek uiteraard. In zo’n mooie zaal heb je een andere sfeer dan in een studio.”

17 februari is de release in Hedon. Hebben jullie meer optredens gepland staan? Behalve dat jullie het Senapodium mogen afsluiten bij het bevrijdingsfestival.
“Ja, het afsluiten van het Senapodium is heel vet! En we mogen dit jaar ook weer het danstheater presenteren. Het bevrijdingsfestival is wel echt ons festival, het grootste bevrijdingsfestival van Nederland en wij zijn natuurlijk groot fan van Zwolle. Wanneer we een plaat releasen is Hedon altijd onze eerste keus.
We gaan vooral proberen ons album veel aandacht te geven. Optreden, kijken of we bij de radio kunnen komen. Airplay genereren. We hebben het nu zo professioneel opgenomen dat je toch wel hoopt dat het beluisterd gaat worden.”

Meer informatie over de release op de site van Hedon
Volg De Alliantie op Facebook