De laatste dagen om je als producer op te geven voor Nieuwe Electronische Waar (NEW) zijn aangebroken, tijd voor 3voor12 om in gesprek te gaan met de projectleider Dennis Platvoet. Want wij willen wel eens weten wat NEW doet en wat het eigenlijk inhoudt als je geselecteerd wordt en bij de beste 10 nieuwe producers van Oost Nederland hoort.

Dennis is een groot muziekliefhebber, met een extra beetje liefde voor elektronische muziek. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat er ruimte is voor nieuw talent én ziet hij mogelijkheden om elektronische muziek in Oost Nederland verder te laten groeien; dé redenen voor hem om als projectleider te starten bij NEW. Dit doet hij sinds juni 2018. En hij is enthousiast!

Halverwege een seizoen starten, met een bestaande selectie, is geen ideale situatie; waar staat iedereen en welke richting wil men op? Wat kun je nog doen? Je verdiepen in de huidige selectie en ze leren kennen leek Dennis een logische eerste stap. Met de selectie zijn een aantal masterclasses gevolgd, showcases geboekt en hebben ze gezamenlijk het ADE Soundlab bezocht. Een geweldige groep mensen, met elk een eigen richting en ambitie. De selectie van 2018 was een diverse!

De NEW selectie van 2018

Tegelijk moet er ook vooruit gekeken worden, om te beginnen met de werving van de nieuwe selectie voor aankomend jaar. De inschrijvingen zijn gestart en de tracks druppelen binnen. Natuurlijk wil NEW zoveel mogelijk producers enthousiast maken om zich in te schrijven; hoe meer inschrijvingen, hoe meer kans dat de echte parels boven komen drijven! Daarom zijn de regels om je in te schrijven simpel: je produceert je eigen muziek, en je komt uit Gelderland of Overijssel. Daarnaast helpt het natuurlijk als je ook echt gemotiveerd bent om stappen te maken met je muziek. NEW zoekt ambitie!

Inschrijven kan nog tot en met 31 december, daarna gaan een achttal professionals, lees: labelbazen, producers en DJ’s, zich buigen over de ingezonden tracks. Hier worden de 10 producers uit geselecteerd.

Wanneer de selectie bekend is begint de voorbereiding op de release: de tracks worden gemastered en uitgebracht onder de vlag van Deventer platenlabel Esc. Rec. van Harco Rutgers. Achter de schermen wordt gewerkt aan het positioneren van de producers; professionele foto’s worden gemaakt, de biografie wordt geschreven, persmomenten worden geprikt en de releaseparty gepland.

Na de releaseparty, op het Booster festival in Enschede, gaat het échte avontuur van start. Vanaf dat moment worden de producers gekoppeld aan de professionals die ze denken nodig te hebben. Dit kan variëren van advies van een producer of DJ over je track tot een marketeer voor het neerzetten van je branding. De rol van NEW is het koppelen van de juiste pro’s aan de juiste specifieke behoeftes van de producers.

Masterclasses en workshops vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Dankzij de inzet van de partners staat er een mooi programma voor de deur: de producers kunnen bijvoorbeeld naar World Domination, een reeks ontmoetingen waarin de muziekindustrie naar Oost-Nederland wordt gehaald, naar de events van de Hedon Academy of naar de wekelijkse masterclasses van de opleiding Media Music van ArtEZ. Een vol programma dus!

En last but not least; showcases! NEW is constant voor de producers op zoek naar showcasemogelijkheden. Afgelopen jaar stonden de NEW’ers bijvoorbeeld op het Tuinfeest in Deventer, de Kunstnacht in Nijmegen en in verschillende poppodia.

Het programma is dus overvol, en gespitst op de gemotiveerde en ambitieuze producer! Een jaar lang de tijd om kennis op te doen, feedback te krijgen, te leren en vooral om te groeien. Op de gebieden waar je als producer wil groeien. Kansen en mogelijkheden.

In onze oren klinkt dit meer dan fantastisch, want 3voor12 stimuleert elk talent en zeker uit eigen regio!

Inschrijven? Dat kan! Tot en met 31 december heb je de tijd om je track in te sturen (via soundcloud), via www.nieuweelectronischewaar.nl