Freshtival 2018: dansen en stampen op de jubileumeditie

Twee dagen lang genieten op Het Rutbeek

Tekst: Roxanne van Norde / Foto's: Sanne Pulles ,

Vorig jaar veranderde Freshtival van een eendaags festival in een weekender. Dat beviel zo goed dat de organisatie het dit jaar weer deed. Toch staan alle écht grote namen op de zondag geprogrammeerd en is de mainstage op zaterdag grotendeels onbemand. De eerste dag voelt hierdoor eigenlijk als een heel lang voorprogramma en dat merk je aan de bezoekersaantallen. Op de eerste dag is het rustig. Dat doet verder niets af aan de sfeer, want op het kleurrijke festivalterrein zie je alleen maar lachende gezichten.

Genieten bij Chef’Special, teleurstelling bij Timmy Trumpet

Toch voel je de opwinding wanneer Chef’Special ’s avonds de mainstage opent. Het publiek is toe aan de fijne bekende beats van de Haarlemse band. Ze beginnen met een aantal relaxte songs om het publiek op te warmen. Daarna gaat het helemaal los. Voor hun hit ‘Amigo’ worden de vlaggen uit de kast gehaald en dan staat niemand meer stil. In eerste instantie wilden we maar een half uurtje blijven, maar de mannen spelen zo goed dat we het hele optreden blijven plakken. Chef’Special speelt een fenomenale show. Deze band gun je geen halfvolle weide, maar een ramvol veld.

Een ander hoogtepunt van de zaterdag is hardstyle-dj Ran-D. Zijn muziek valt in de smaak, zowel bij fans als bij mensen die normaal niet zo van dit genre houden. Hij laat iedereen flink stampen bij de Superbash-stage en draait zijn versie van ‘Zombie’ als laatste, een mooie afsluiter van zijn set. Ook het optreden van Freddy Moreira in De Rebellenclub – ‘de smerigste tent van Freshtival’ – gooit hoge ogen. Hij draait een ijzersterke, energieke set waarop flink gedanst wordt. Van deze dj gaan we zeker nog veel horen. We hadden hem dan ook liever zien afsluiten dan Timmy Trumpet. Deze Australiër brengt op de mainstage een voorgemixte set ten gehore en blaast voor de vorm af en toe op zijn trompet. Het werkt gewoon niet en het doet afbreuk aan het einde van een geslaagde dag.

Voor het echie

Op zondag kan het feest echt beginnen. Vandaag is er voor ieder wat wils en er zijn meer podia in gebruik genomen. Het Basic Grooves-podium (dat gisteren de Superbash-stage was) is een van de gaafste podia. Het is een koepel met lampjes en dat zorgt ervoor dat je in het donker je ogen uitkijkt. Toch zijn we er weinig te vinden, want er staan veel toffe artiesten op de andere stages, te beginnen met het Enschedese dj-duo East &Young op de mainstage. De festivalweide is nog vrij leeg als de mannen beginnen met draaien, maar niemand staat stil. Ook hun nieuwste release ‘Paint it Black’ valt in goede aarde. Maar wie had er ook anders verwacht: als je toestemming krijgt van The Rolling Stones om dit uit te brengen, dan heb je goud in handen.

Na een uur dragen East & Young het stokje over aan Sam Feldt. Zijn zomerse klanken passen perfect bij de sfeer van het festival en iedereen geniet met volle teugen van zijn muziek. Zelfs vroeg op de dag verleidt hij iedereen tot meezingen en als je je ogen dichtdoet, lijkt het net alsof je in Miami bent.

Foute hitjes en kleurrijke beugels

Bij de Grolsch-tent zijn de voorzieningen piekfijn in orde en het is dan ook een van de leukste plekken van Freshtival. Speciaal voor de jubileumeditie kun je bij de bar een kleurrijke Grolsch-beugel krijgen. Ook is er een bar met drie verschillende soorten speciaalbier. Een slimme zet, vooral met dit weer. Deze stage is aan het water, waardoor het ook een heerlijke plek is om je voeten even rust te geven.

In de tent zelf staan op zondag vooral mensen die niet vies zijn van een beetje foute feestmuziek. Coen & Sander beginnen hun show met de Luizenmoederhit ‘Hallo Allemaal’ en hebben zelfs Barry Badpak gestrikt om langs te komen. Het is erg gezellig en de tent staat goed vol. Op deze locatie staat ’s avonds Lil’ Kleine op de planken, die voor een grote verrassing zorgt. Hij vindt het naar eigen zeggen heerlijk om eens niet voor ‘een tent vol dertienjarigen’ op te treden en dat merk je. Zijn show voelt volwassen aan. Lil’ Kleine zet hier een goede performance neer.

Hitmachine Sean Paul

Nadat de magen gevuld zijn met een burger, frietje of pizzapunt is het tijd voor headliner Sean Paul. Voor hem staat de weide wél ramvol, ondanks het feit dat hij een paar minuten ‘fashionably late’ is. De Jamaicaan heeft veel grote hits op zijn naam staan, waardoor er volop meegezongen kan worden tijdens de eerste helft. Voordat hij overgaat tot zijn grootste hits als ‘Trumpets’ en ‘Rockabye’ is er een vreemd middenstuk waarin hij zelfs ‘Shape of You’ vertoont. Het slaat niet echt lekker aan. Sean Paul kan het beter bij zijn eigen repertoire houden, waarmee hij wel voor feest zorgt. Of deze hitmachine de sterkste show van het weekend neerzet? Nee, maar het was wel enorm gezellig.

Waardige afsluiter

Niemand wil dat het festival eindigt, maar als het dan toch moet is Steve Aoki daarvoor de uitgelezen persoon. Hij krijgt het hele publiek van links naar rechts, en zelfs mensen die zijn muziek niet kennen, kunnen de beats van de taartengooiende dj waarderen. Ook vanavond krijgen enkele bezoekers een taart in hun gezicht en daar zijn ze allemaal zielsgelukkig mee. Prachtig is ook zijn afsluiter ‘One More Light’, een eerbetoon aan Linkin Park-zanger Chester Bennington. Aoki is een dj van wereldformaat en hij stelt ook dit keer niet teleur.

Het concept van het kleurrijke Freshtival staat als een huis. Het festival heeft dan ook terecht een grote fanbase. Het is twee dagen lang genieten van de fijne sfeer en de goede muziek op het normaal zo rustige Rutbeek. Om een volwaardige weekender te worden valt er op de zaterdag nog wel wat winst te behalen. Toch zijn er vergeleken met vorig jaar al grote stappen gemaakt en het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat Freshtival op beide dagen uit zijn voegen barst. Het is heerlijk om de groei van dit geweldige festival mee te maken. Wij dansen en stampen volgend jaar dan ook graag weer mee!