"Ja Dat Bedoel Ik" stamt alweer uit 2015, maar het elektronische, futuristische hiphop trio uit Rotterdam heeft niet stil gezeten. Op die ene keer vorig jaar na dan, toen frontman Jordy Dijkshoorn door een mishandeling een nekwervel brak, maar de mannen van De Likt zijn nu terug met een tweede album (De Derde) en dat wordt vol liefde onthaald in Het Burgerweeshuis.

Zodra het startsein geklonken heeft is de gretigheid direct voelbaar: het publiek wil De Likt. Jordy, bekend van de strakke speedo's maar vanavond in een korte broek met bretels, duikt er vol in: figuurlijk én letterlijk. Zijn enthousiasme en wilde dansmoves werken aanstekelijk, er is niemand die niet beweegt. Maar de harde, vuige beats van Giorgi Kuiper en John van Beek geven dan ook weinig andere keus.

 

Vanaf "Alleen Zij Geeft Licht In De Duisternis" komt de stemming er echt lekker in. Jordy gooit er nog een kleine anekdote tussendoor, van die keer in 2008 dat hij met Sparta mee kwam naar een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarmee hij zich direct populair weet te maken bij de Deventer crowd.
Een aanwinst op het nieuwe album is zanger Afronaut, die op een aantal nummers te horen is en mee is op tour. Onder andere tijdens Kingston Town deelt hij met de Rotterdamse gasten het podium. Een gewaardeerde toevoeging aan het harde, vunzige geluid van De Likt, waarmee hij een fijne mix creëert.

Jordy, die zijn harde rap lines verdiept met een poëtische  onderlaag, weet precies hoe hij de aandacht van het publiek moet krijgen en vasthouden. Zijn tijgers, zoals hij ze zelf noemt, worden continu getriggerd door zijn energie en drang naar het crowdsurfen. Tijdens Bloed Aan De Muur  roept hij zijn manager het podium op, die vervolgens met Jordy op zijn nek de zaal rondspringt. Fans dansen er als hongerige wolven omheen.

De hits van De Likt worden er in rap tempo doorheen gejast. "Finidi George" krijgt een soort mini wall-of-death, "Ja Dat Bedoel Ik" een sitdown en tijdens "Slavink" wordt er een letterlijk hoogtepunt bereikt. Jordy wordt door zijn "tijgers" op handen door de zaal gedragen, een paar rondjes om de paal, terwijl hij het stukje poëzie voordraagt. Ook zijn toetsenist Giorgi Kuiper krijgt de nodige aandacht. Hun laatste nummer voor de toegift, "Rotterdam", wordt afgesloten met een solo van Giorgi terwijl ook hij zich op handen van fans de zaal door mag begeven.

Dat de zaal slechts voor de helft gevuld is is niet te merken zodra het trio het podium verlaat. Tip: oordoppen mee is geen overbodige luxe. Het geschreeuw en gefluit blijft aanhouden tot de jongens terugkeren met hun laatste nummer (nu echt). "Breek Je Nek", op het album een samenwerking met De Staat, zal niet in de laatste plaats geïnspireerd zijn op het voorval van Jordy vorig jaar. Een waardige afsluiter blijkt, iedereen ramt nog één keer alle energie uit zijn of haar lijf.
Met een dik uur op de teller is  de show aan de korte kant, maar genoeg om Het Burgerweeshuis een stapje dichterbij te brengen naar de zo gewenste verbouwing.