25 februari presenteert Art of Bridges hun nieuwe EP ‘Straight to the second’ in Hedon te Zwolle. De nieuwe nummers klinken veel minder clean, "We klinken niet meer als een vrolijk Beatles bandje".

Art of Bridges is ontstaan op het conservatorium van Enschede. In 2016 brachten ze hun eerste EP uit. 3voor12 sprak met de band in een cafeetje te Enschede over hoe deze EP tot stand is gekomen en wat hun ambities zijn.

Is de nieuwe EP anders dan jullie eerste EP uit 2016?
"De eerste EP hebben we veel te snel gemaakt. Toen die uitkwam dachten we van ‘Nu gaan we het maken!’, laat alle aanvragen voor optredens maar komen! Maar zo werkt het niet, we waren nog niet goed genoeg. We zijn als band erg gegroeid sinds die tijd, vooral door heel veel te spelen."

En de nieuwe EP, hoe klinkt ‘Straight to the second’?
"
Deze EP klinkt een stuk volwassener. Minder clean, dat verwijt kregen we bij onze vorige EP, het is te clean. We zijn niet meer een ‘niets aan de hand’ Beatles bandje. Het is gewoon veel beter!"

Ik weet dat je het niet moet vragen, maar ik doe het toch. Waarmee zou je het vergelijken?
"Ons eerste werk was meer jaren 60, geïnspireerd op de Beatles. Nu zou ik zeggen, The Strokes. Euhhh… Ja, gewoon the Strokes"

Waar gaan de nummers over?
"De nummers gaan erover dat je problemen onder ogen moet zien. En dat je die problemen moet proberen te overwinnen. De laatste vier nummers zijn persoonlijk, alleen het eerste nummer van de EP, Nimby (Not in my Backyard) heeft een ander thema. Een maatschappelijker thema. Het nummer gaat over het vluchtelingenprobleem. Het is een gesprek tussen de vluchtelingen en de mensen die hier wonen, we hoeven jullie niet."

Welk nummer vindt je het leukst om leuk live te spelen?
"Van deze vijf? Eén nummer hebben we nog nooit live gespeeld. Daar heb ik wel heel veel zin in! Maar mijn favoriet om live te spelen is toch I don’t like to go outside. In dit nummer komt alles wat wij als band te bieden hebben samen. De mix van akoestisch en elektrisch, het nummer heeft vijfstemmige zang, Frederik speelt tuba. Dit is een feestje bij liveoptredens."

Heeft de opleiding nog invloed gehad op deze EP?
"Je hoort op deze EP vier capabele muzikanten, en mij (Frederik)."

Vier? En ben jij dan ook de ‘niet-ideale schoonzoon’ zoals bij de aankondig van jullie EP release werd vermeld?
"Nou ja, dat is zeg maar een beetje het imago dat we over ons heen hebben. Dat mensen ons zien dat ze denken ‘vier ideale schoonzonen’. Alleen Moritz valt er een beetje buiten, met zijn ruigere look. Niet dat hij niet aardig is hoor. Maar hij voldoet gewoon niet aan dat stereotypebeeld."

Jullie nieuwe EP klinkt minder lief, is dit ook te danken aan de invloed van Moritz?
"Ja, hij heeft onze muziek op deze EP zeker beïnvloed. Hij is straight-forward, en dat is de muziek nu ook. De muziek is ruiger, meer in your face. De eerste EP was lief en mooi, nu zitten we meer in een andere hoek."

25 februari komt ‘Straight to the second’ uit, de releaseparty is in Hedon.

Art of Bridges live zien?

  • 25/02/18 - EP Release - Hedon - Zwolle
  • 03/03/18 - Podium Paco Plumtrek - Almelo
  • 29/03/18 - Mooie Liedjes - Enschede
  • 07/04/18 - Booster Festival - Enschede
  • 08/04/18 - Herberg de Pol – Diepenheim