Kelly Hammer, nieuwe directeur Burgerweeshuis

Aan de slag met de verbouwing van het Burgerweeshuis

Interview: Mieke Hissink Foto: Jelmer Gremmen Photography ,

Ondertussen is Kelly Hammer alweer een kleine twee maanden directeur van het Burgerweeshuis, het poppodium in Deventer. Tijd om haar eens het hemd van het lijf te vragen dachten wij van 3voor12.
Ze vertelt dat we haar ’s nachts nergens voor wakker mogen maken, dat ze koffie verkiest boven thee, het liefst Hollandse pot eet. Als ze een CD moet noemen, ze bij Lenny Kravitz uitkomt met 5 (uit 1998) en dat ze toch liever een wijntje drinkt dan bier. Maar we hebben haar natuurlijk nog veel meer te vragen!
Lees hieronder wat haar doelen zijn, en wat ze van plan is het met ‘ons’ mooie Burgerweeshuis.

Aan haar accent is te horen dat haar roots verder het oosten in liggen dan Deventer. Dat is natuurlijk ook niet gek werkende  bij gemeente Enschede en wonend in Haaksbergen. Dat laatste gaat veranderen, want voor haar functie vindt Kelly het noodzakelijk dat ze dichterbij de stad komt te staan en daarom is ze, samen met haar vriend, op zoek naar een leuke boerderij in Deventer en omgeving.

Wanneer we naar het CV van Kelly kijken, zien we dat ze niet uit de muziekwereld komt. Ze heeft negen jaar voor de gemeente Enschede gewerkt, waarvan de laatste zes jaar als beleidsadviseur evenementen, cultuur en citymarketing, en daarmee viel Poppodium Atak onder haar account. “Je staat dan, als overheid, best ver van de inhoud af.” De gemeente heeft als subsidiegever veelal een goede relatie met de instelling en gaat over de grote lijnen.

Kelly heeft wel heel veel affiniteit met muziek en bezoekt dan ook graag een concert of festival. “Maar het proces van bands boeken en de uiteindelijke productie dat is wel helemaal nieuw voor me.”

“Het is altijd wel mijn wens geweest om naar de culturele sector te gaan. En dan ligt de popcultuur het dichtste bij mij. Bij de gemeente heb ik verschillende accounts onder mijn hoede gehad, zoals theater, pop, klassiek en opera. Als ik daar uit moet kiezen dan vind ik pop wel het allerleukste.”

Met een klein beetje verdriet neemt ze afscheid van gemeente Enschede. “Ik had een leuke baan en er waren wellicht ook nog genoeg kansen. Maar de gemeente Enschede is een grote gemeente, ook qua werkstructuren en processen, en het eindresultaat was dan niet altijd heel zichtbaar of meetbaar. Bij het Burgerweeshuis zie ik nu al dat dit anders gaat. Wat je bespreekt bij een vergadering bijvoorbeeld, wordt binnen een uur al in gang gezet. Je ziet meteen resultaat.”

Kelly Hammer, directeur Burgerweeshuis

Met het Burgerweeshuis als nieuwe job gaat ze een nieuwe koers varen. “Waarom ze mij gekozen hebben voor deze functie?! Dat zal toch ook zeker met mijn achtergrond te maken hebben, ervaring in het politieke spel, maar nu vanuit een andere point-a-view. Het manifest ‘Club van de toekomst’ is geschreven, nu is het zaak om spijkers met koppen te slaan en de verbouwing te realiseren. Hiervoor is er contact met de gemeente en provincie, de wijk en alle andere betrokken partijen. En willen we ook de ondertekenaars van het manifest blijven betrekken.”

Ze denkt dan ook niet dat zij degene hoeft te zijn die helemaal in de muziekindustrie zit. “Daar is het team voor, zoals bijvoorbeeld Job Rebergen, onze programmeur en de mensen die de  productie en bedrijfsvoering goed kennen. Mijn taak is om de langere lijnen uit te zetten en richting college de dingen voor elkaar te boksen. Dat vind ik erg leuk aan deze functie. Dat, naast dat we onszelf kunnen bedruipen met het geven van mooie concerten, en de verbouwing er naast loopt de komende jaren.”

"Club van de Toekomst", de campagne voor de verbouwing van het Burgerweeshuis

Deze verbouwing heeft een lange adem nodig; Mano Scherpbier (de vorige directeur), was er al een aantal jaar mee bezig. Vorig jaar is het voor het publiek gaan leven door het schrijven van het manifest en het verzamelen van handtekeningen. Volgens Kelly is het nu de kunst  om het enthousiasme vast te houden, dat iedereen betrokken blijft.
Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. “Voor mij is het belangrijkste punt dat we stevig op de agenda staan bij de politieke partijen. Ook de gemeente/politiek geeft aan dat de verbouwing nodig is. Dit jaar en begin volgende jaar is dé tijd om het voor elkaar te krijgen. Daarna kunnen wij zelf aan de slag!”

Maar momenteel wordt Kelly nog gewoon ingewerkt, want twee maanden is kort. De dienst van assistent bedrijfsleider heeft ze er al op zitten. “Nu weet ik in ieder geval wat ik moet doen als het bier op is of hoe het licht uit moet.” vertelt ze lachend, “Dat moet ik ook gewoon allemaal leren, dat vind ik belangrijk, weten hoe alles werkt.”

“Wanneer ik eenmaal ben ingewerkt en ik mijn weg binnen het Burgerweeshuis en Deventer kan vinden wil ik me gaan inzetten om de nieuwe generatie aan te spreken. We zorgen natuurlijk al dat cultuur in de klas terugkomt, door projecten zoals Do-It. We hopen een goede eerste ervaring met het Burgerweeshuis neer te zetten, zodat de jeugd, wanneer ze eenmaal uitgaan, ook sneller kiezen om een bezoek aan het Burgerweeshuis te brengen.”
“Ik probeer me meer te verdiepen in de muziek, maar die is, naar mijn gevoel, tegenwoordig veel vluchtiger dan vroeger. En er zijn nieuwe muziekstijlen, zoals urban en hiphop. Gelukkig heb ik Harold de Boer, gespecialiseerd in cultuureducatie, die mij hier goed  wegwijs in maakt.”
“Ook zoeken we de samenwerking op met de andere poppodia. Door middel van het Podiumplan (talentontwikkelingsprogramma), waaronder de ‘Burgerbeurs’ en de netwerkorganisatie Poppunt Overijssel is hier al een voorzichtige aanzet gemaakt. Dit gaat groeien! Straks kunnen we het hele palet Overijssel bedienen, hoe gaaf is dat!”

“Daarnaast wil ik ons naar buiten nog beter profileren. We hebben al een paar prachtige buitenevenementen staan, zoals Hoogtevrees en de Grote Kick-Off. Door dit soort evenementen zijn er nieuwe en jongere doelgroepen die voor het eerst in aanraking komen met het Burgerweeshuis.”

Kelly is dan ook erg nieuwsgierig naar de zomer, dan gaat de tuin weer open. “Ik ken dat natuurlijk helemaal niet en iedereen heeft het er over. Ik ben wel benieuwd wat dat gaat brengen en hoe gezellig dat echt is. Ik heb een jaar de tijd om alles mee te mogen maken en ik kijk daar enorm naar uit.”

Een laatste muzikale vraag om af te sluiten. Welke band zou Kelly graag op het podium van het Burgerweeshuis willen zien staan?
“Als ik nog een keuze mocht maken qua band, wanneer geld geen rol speelt… dan kies ik voor Kula Shaker, een Britse psychedelische-rockband uit de jaren ’90. Ik ben erg fan van ze.  Of Sean Lennon, dan scoor ik punten bij mijn vriend!”