BFO 2015: Feeërieke geluiden bij Snowapple

Snowapple, Bospodium, Bevrijdingsfestival Overijssel, 5 mei 2015

Tekst Mandy Bezema, foto's Dani`el Van Den Berg ,

Muzikale dames tonen kwaliteit op het Bospodium

De act

Deze drie Nederlandse dames debuteerden in 2013, waarbij een tweede album ‘Illusions’ net de muzikale stal uit is. Aan talent en muzikale opvoeding ligt het niet: Snowapple bestaat uit een opera zangeres, jazz zangeres en componiste/ producer.  Veilig opgesteld op het Bospodium komen hun feeërieke tonen het meest tot hun recht, waarbij hun meerstemmige zangmomenten soms bijna engelachtig aan doen. 
 
 

Het nummer

Op z’n minst draaien mensen hun hoofd om, wanneer ze voorbij het Bospodium lopen waar Snowapple op dat moment staat. Een baret op het hoofd, vurig rood gestifte lippen en een jurk die niet zou misstaan in een Disney film. De dames begrijpen dat performance òòk telt, en vandaag slagen ze hier ruim in. Hoogtepuntje is toch wel ‘Le Clown et la Fleuriste’, prachtig Frans,  zuiver en piekfijn uitgevoerd. Het is een hint naar Jacques Brel  en het enige dat  een tikkeltje out of tune is, is de setting: dit roept om een Frans dorpje in de zomerzon. 

Het moment

Zelfs op een winderig en modderige festivalweide lukt het Snowapple om een feeërieke sfeer neer te zetten. Wellicht een tikkeltje over the top door de aankleding, het werkt wel. Lief is het kleine blonde meisje dat vol aanbidding kijkt naar de vrouwen op het podium. Track ‘Illusions’ is een sprookje an sich waardoor de Disney prinsessenjurk ineens niet meer zo heel erg gek lijkt.  

Het publiek

Gesitueerd op het Bospodium en daarmee praktisch ín de kinderweide, bestaat het publiek voornamelijk uit de jongste festivalbezoekers. Het deert niet, want de ouders die zicht houden op hun kroost kijken net zo aandachtig naar Snowapple.  Een enkeling loopt weg, maar Snowapple kan voor de rest rekenen op een publiek dat graag lijkt te willen luisteren naar hun sprookjes. 

Het oordeel

 Deze dames snappen hoe het werkt en leveren – hoe klinisch ook- kwaliteit. De combinatie van hun muzikale achtergronden levert soms fragiele maar vooral intens mooie muziek op. Chapeau.