Interview met rapgroep FATA uit Deventer

FATA komt met een nieuwe ep Liedjes Over Meisjes

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Rick de Visser. ,

3voor12 overijssel sprak de rapgroep FATA, bestaande uit rapper K1 Kerbusch, producer en rapper Wantigga en producer, toetsenist en zanger Louis Bordeaux live ondersteund door dj Vieze Vedi, net voor de release van hun laatste ep Liedjes Over Meisjes in hun hometown Deventer.

Wat is er allemaal gebeurd sinds de release van jullie vorige album Jongvolwassen?
"We hebben veel gedaan. Rond februari vorig jaar zijn we begonnen met de Jongvolwassen tour: ongeveer vijftien shows langs de grote zalen van Nederland samen met Kraantje Pappie. Die optredens werden erg goed ontvangen dus hebben we er nog een tour achteraan geplakt met nog meer steden op de posters. Het verschil in het album, die officiële release tegenover de mixtapes die we zelf deden voor dat album (waaronder 'gewoon BAM' en 'Eredivisie'), was toch wel dat die mixtapes meer gehoor kregen bij de echte hiphop-fans." 

K1: "We hebben onszelf ook meer op een persoonlijk vlak bloot gegeven op Jong Volwassen, waardoor mensen een wat helderder beeld krijgen van ons als persoon. Jong Volwassen heeft veel meer mensen aangesproken. Hiphop-publiek is toch wat grimmiger. We hebben ons wat dat betreft flink verbreed de laatste jaren." 
Wantigga: "Met muziek kun je een heel mooi gesprek voeren, bijvoorbeeld als je een liedje draait dat een ander kent. Je merkt dat er een soort zelfde klik is. In onze nieuwste muziek zit gewoon veel meer positiviteit, muzikaliteit en soul." 

Wat is er dan positiever geworden aan jullie muziek?
Wantigga: "Hiphoppers zijn vaak negatief, wat grimmiger, dat is ook juist heel vet. Het is meer straat, maar wij zijn wat opener en hebben een wat bredere muzieksmaak dan standaard hiphoppers." 
Louis: "We hebben ook veel straatfans met verschillende achtergronden, maar zij hebben ook behoefte aan andere muziek dan alleen die straatdingen. Zij hebben ook gevoelens, zij zijn bijvoorbeeld ook verliefd."

Op wat voor manier is de ep veranderd ten opzichte van jullie vorige album Jongvolwassen?
"De nieuwe ep is muzikaal vooral veranderd. Wij hebben ons breder georiënteerd op beats van J Dilla tot Premier tot Flying Lotus tot Hudson Mohawke. We dachten waarom doen we dat ook niet met FATA? Waarom gaan we niet wat nieuws proberen? We zijn altijd in ontwikkeling. Het kan maar zo zijn dat onze volgende plaat een rockplaat wordt of een singer-songwriter album.
Dj Vieze Vedi: "De muziek is ook dansbaarder geworden. We willen een show geven en zorgen dat het hele publiek geniet."
Wantigga: "Bij Jongvolwassen was het meer een verzameling tracks van een tijdsbestek. Dat was meer een selectie van circa 50 tracks, waaruit we onze favorieten hebben uitgekozen. Nu hebben we gekeken met een insteek: Laten we gewoon nieuwe vette shit gaan maken."
Louis: "Wij zijn muzikanten, we zijn geen hiphop-band, geen boyband, wij maken elke keer iets anders, we ontwikkelen. Het belangrijkste punt is dat wij er achter staan, en wat het dan verder doet." 
K1: "Ik ben rapper, geen producer. Als de boys me wat laten horen en ik voel het doe ik er wat mee of dat nou wat meer housy is of meer hiphop... als ik het maar voel."

Deze ep is wat actueler. zowel op inhoud als op sound.
Wantigga: "Het is voor mij wat meer hoe ik in het leven sta."
Vieze Vedi: "Het is ook wat meer gefocust op een concept over meisjes en relaties.  Relaties zijn zo verschillend met ups zoals in de wolken zitten, en downs dat het niet meer lukt en dat het uiteindelijk kapot gaat. De hele ep maakt een reis, van het begin van een relatie totdat je er helemaal klaar mee bent. De ep begint ook een beetje oppervlakkig, meer op lust gebaseerd, meer zoals een relatie vaak begint. Op een gegeven moment ben je onderweg, onderweg naar haar, dat zij het wel eens zou kunnen zijn. Tegelijkertijd ben je ook op zoek naar jezelf. Van tracks zoals 'Met Jou' naar 'Niet Meer Weg Te Slaan' tot 'Als Ik Val' maak je een hele reis door een relatie die eindigt met 'Never Nooit Meer'."

Hoe is het voor jullie om te spelen hier vanavond op jullie thuisfront?
Wantigga: "Ik weet van een paar mensen dat ze komen, het wordt een volle bak."
K1: "Nu je het zo zegt voel ik wel spanning, een eigen show in eigen stad met eigen mensen. Het is anders dan een normale tourshow."
Ferdy: "Met een tour ben je afhankelijk van hoe iemand het promoot. We zijn hier de laatste twee maanden als zo lang mee bezig, dit is wel echt een climax."
Wantigga: "Ik voel vanavond kriebels, omdat je speelt voor je eigen mensen. In een vreemde stad met vreemde mensen voelt dat toch anders." 
K1: 'Je wilt geen mensen teleurstellen. Er zijn mensen die van ver komen. Mensen uit België die naar deze show komen en een hotelletje pakken. Dat is te gek. 

Hoe ziet jullie tijd na deze release er uit?
"We hebben een Showcase in de Qfactory op 26 maart. Verder gaan we veel shows doen. Er komen wat video's, misschien nog een zomertour. We willen gewoon overal staan, overal spelen. Er komt ook nog een single aan. We zijn gewoon een festivalwaardige act, Lowlands!"
Louis: "De live-show is ook te gek, live-toetsen en zang, een live-moog, vette visuals, maar dat gaan we ook uitbouwen, grenzen op zoeken. Tot wanneer is het een hip hop show en wanneer is dat overstijgend? We willen vooral live een spannende show neerzetten."