Ep-recensie: Knarsetand - Fantasy

Vernieuwend, energiek, funky en zomers

door: Nandy Siemerink. ,

Knarsetand: een bijzondere tienkoppige band uit het oosten van Nederland. Met invloeden van triphop, chillstep, lounge, funk, klassiek, dub en veel meer. Het afgelopen jaar heeft de band zowel op meerdere festivals als in kleinere zalen gespeeld. Afgelopen maand kwam hun nieuwe ep genaamd Fantasy uit. 3voor12 Overijssel luisterde en recenseerde.

Muziekformatie Knarsetand kwam enkele weken terug met een nieuwe single, genaamd 'My Escape'. Na een groot succes volgde 'Flying Away'. Deze maand mogen we online kennis maken met de nieuwe ep 'Fantasy'. Het is een afwisseling van dromerige klanken en teksten en hele lekkere dubstep.

'Danza de la Muerte': wat een heerlijke opener van de nieuwe ep, het geeft je gelijk een zomers gevoel. De blazers komen er duidelijk in terug, dit geeft het een extra boost. Ook horen we een beetje gypsy dat een verrassende draai geeft aan het nummer. In het slotstuk horen we dubstep-invloeden, waar Martijn zijn kunsten vertoond in een fijne rap. Het tweede nummer is de titlesong van de ep: 'Fantasy'. Er is een rustige opbouw van de verschillende beats en een erg fijne zanglijn. Door de beat die de hele track wordt aangehouden is het een erg fijn en dansbaar geheel geworden.

Het intro van 'Fantasy part II' is erg fijn en je zweeft er heerlijk in mee. Dit gaat uiteindelijk over in een lekker stukje dubstep, dat het nummer net wat meer pit geeft. Aan het eind vaagt de dupstep wat uit en komt de zang weer terug.

Fijne energieke sound

Het vierde nummer genaamd 'Burn Babylon Down' is een uptempo nummer. Er is een fijn reggae begin dat over loopt in flinke tempowisselingen. Wanneer je dan denkt "dit is het", komen ineens de rauwere gitaarklanken in combinatie met de rap tevoorschijn. Dit klinkt superstrak. Ook hier komt de dubstep wederom aan bod. De tekst blijft lekker hangen in je gedachten. Als afsluiter is daar 'Dead Men Tell No Tales'. Dit vind ik zelf het beste nummer van deze ep. Het is een track met wat agressievere beats, maar dit klinkt erg fijn in combinatie met de rap. De blazers komen ook erg lekker naar voren. Hier komt er electro in terug en zit er weer een gypsy tintje in, wat ik erg fijn vind klinken. De tekst is ook duidelijk verstaanbaar, wat het al met al een erg sterk nummer maakt.

Wat een lekkere ep hebben de muzikanten van Knarsetand weer gemaakt. Je wordt in een kleine 20 minuten compleet verrast door alle verschillende stijlen. Ook kan je hier in terug horen hoe vrolijk ze kunnen zijn ondanks de soms belastende teksten. Mocht je al zin hebben in de zomer dan is het zeker aan te raden om even te kijken of je één van de concerten kunt bijwonen van deze speciale band.