PAUW slaat zijn vleugels uit

Psychedelische rock uit Twente verovert het land

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Tineke Klamer ,

Ze waren de meest geboekte band van de Popronde, ze staan op Noorderslag en door 3voor12 en Upcoming worden ze getipt als talent waarvan we in 2015 vast nog veel goeds gaan horen. 3voor12 Overijssel sprak de mannen van PAUW in hun bijzondere oefenruimte.

De afgelopen maanden ging het hard met PAUW. Na een geslaagde Popronde en enkele radio-optredens kregen ze bij De Wereld Draait Door te horen dat ze op Noorderslag mochten spelen. Ineens waren ze een veelbelovende band. “Helemaal te gek natuurlijk, maar lastig te bevatten”, vindt drummer Rens Ottink. “Het dringt nog niet echt tot ons door”, vult zanger/gitarist Brian Pots aan. “Misschien omdat we van die nuchtere Tukkers zijn. We komen uit een boerendorp, we oefenen in een varkensschuur... Het ene moment ben je live op de radio, het andere moment sta je weer hier.”

Oudemannenmuziek

Dat hun demo’s zijn opgenomen in een varkensschuur is dus geen grap. “Sterker nog: al onze oefenruimtes waren varkensschuren”, grinnikt Brian. In de weekenden leeft PAUW hier in Haaksbergen, op doordeweekse dagen in Amsterdam, waar driekwart van de band op het conservatorium zit. Het ontstaan van PAUW viel min of meer gelijk met de toelating. Jeugdvrienden Rens en Brian jamden destijds veel samen met bassist Eszl du Vois. Sinds kort is Eszl terug op het pauwennest en met hem kwam toetsenist Kees Braam de band versterken. Kees woont als enige nog in Twente, maar hoopt dit jaar ook aan het conservatorium te beginnen. “Ik had veel inspiratie van bands die met zijn vieren waren”, vertelt Brian. “Onze vorige bassisten speelden ook toetsen. Maar bij dingetjes met het orgel waren we dan steeds die vette bas kwijt. Kees was er altijd al bij als roadie. Nu hij in de band zit kunnen we alle toetsenpartijen live spelen.”

Vier jongens van begin 20 met een passie voor psychedelische muziek. Pink Floyd vormt een grote inspiratiebron, maar ook bands als The Byrds, The Beatles en The Small Faces. Kees en Eszl zijn opgegroeid met ‘oudemannenmuziek’, zoals Kees het noemt. Brian niet: “Maar het schijnt dat mijn moeder vroeger veel naar Pink Floyd heeft geluisterd, ook toen ze zwanger was. Misschien heb ik daar wat van meegekregen.” Bij Rens thuis is iedereen actief met muziek bezig. “Ik heb ooit in een clip van mijn broer gespeeld. Met zijn allen in een busje naar Amsterdam. Dat vond ik toen heel bijzonder en nu doe ik het zelf.” En hoe. Met de Popronde zag PAUW alle hoeken van het land. Bijna 40 optredens, waarvan alleen al zes in Maastricht. Brian klinkt nog steeds verbaasd: “Dat hadden we niet zien aankomen. Die ene demo van ons werd blijkbaar goed ontvangen. De Popronde heeft ons aardig wat promo opgeleverd, er is veel over ons geschreven.”

Noorderslag

Wat gaat PAUW in 2015 allemaal doen? In ieder geval veel spelen, daarover zijn de bandleden het unaniem eens. Te beginnen met Noorderslag. “Daar spelen we voor het eerst een hele set in de nieuwe bezetting”, vertelt Brian. “Gisteren hadden we bij Radio 2 ons eerste optreden in deze formatie. Twee nummers en dat was al gaaf. Op Noorderslag spelen we maar liefst vier shows, de laatste net na de uitreiking van de Popprijs.” Het gevoel dat ze zich daar moeten bewijzen hebben de mannen van PAUW niet. “Het is echt te gek dat we er staan, maar ons leven hangt niet af van Noorderslag. We willen gewoon goede shows neerzetten en daar hebben we heel veel zin in.”

Ook het buitenland trekt. Rens: “Onze ep hebben we opgenomen met Roel Blommers van Rock ’n Roll Support. We horen vaak dat we een internationale sound hebben en Roel snapte heel goed wat wij wilden. Een internationale tour lijkt me geweldig.” Buitenlandse contacten zijn er al, onder andere via Temples waarvoor PAUW het voorprogramma deed. “Met Temples klikt het heel goed”, vertelt Brian. “Doodnormale jongens, ook al hebben ze al over de hele wereld gespeeld. Samenwerken met andere bands is erg tof. Sowieso is het tof om op dezelfde festivals te staan als bands die wij te gek vinden. Zo speelt Pond bijvoorbeeld net als wij op Where The Wild Things Are.”

EP

Voor dit jaar staat verder een album op de planning, maar eerst is er nog een ep-release. In november kwam de digitale versie uit, de live-presentatie is op zaterdag 24 januari in de Metropool in Hengelo. De ep is dan in een beperkte oplage op vinyl verkrijgbaar. PAUW kijkt er naar uit. “We hebben die avond alle vrijheid. Het wordt een vette show en we gaan daar ook wat nieuw werk spelen. We zijn al druk aan het schrijven.”

De single 'Shambhala' doet het in ieder geval goed: Single van de Week bij 3voor12, IJsbreker bij Pinguin Radio en op Spotify al bijna 50.000 keer beluisterd. “Het schijnt dat we deze week ook zowat elke dag op 3FM zijn gedraaid”, zegt Eszl. “En dat terwijl we best een moeilijke band zijn”, vindt Rens. Voor de radio is het nummer ingekort – het origineel duurt bijna zeven minuten – maar het intro met blokfluit is gebleven. PAUW gebruikt wel meer bijzondere instrumenten. Brian noemt er een paar: “Sitar, tabla, gong... Zo’n blokfluit wil live nog wel, de rest gaat wat lastiger. Maar op de plaat zijn ze allemaal te horen.”

Hippies
Wat vinden ze er trouwens van dat ze hippies worden genoemd? Rens (met een grote grijns): “We zijn helemaal geen hippies!” Brian: “We maken muziek die we mooi vinden en we dragen wat we mooi vinden.” “Het is fijn om als jezelf op het podium te staan”, vindt Kees. “Het is ook fijn wanneer dat geaccepteerd wordt. Hier in het dorp is dat soms wat minder, maar ergens is dat ook wel grappig.”

Nog één vraag. Jullie bandnaam, waar komt die vandaan? “De schreeuw van een pauw was onze lokroep op festivals als we elkaar kwijt waren”, vertelt Rens. “Mensen wisten dat wij met zijn drieën muziek maakten en noemden ons de drie pauwen uit het oosten. Zo is die naam ontstaan. Laatst zei iemand: een pauw is ook wel een psychedelische vogel met al die kleuren. Ik ben in ieder geval blij dat we het geluid maakten van een pauw en niet van een kalkoen ofzo.”