Kalibah: een Duits-Nederlandse mash-up

Albumrelease in Metropool, Hengelo

Door: Anne-Marie Kok ,

Druk is het niet, ongeveer 40 mensen zijn naar Metropool gekomen om de albumrelease van Kalibah bij te wonen. Wel een gemêleerd publiek, zowel Duitse als Nederlandse fans vullen de zaal. De Duitsers zijn in de meerderheid, dat wel.

Een dj probeert het publiek alvast op te warmen, maar het publiek blijft liever nog even in de hal. Jammer, want het klinkt uitnodigend. Om half tien betreedt Kalibah het podium. De mensen kennen hem, dat is goed te merken aan de enthousiaste reacties. Hij begint met een Duits repertoire, in spijkerbroek en bomberjack. De rap klinkt goed, de zang is onzuiver. Na een minuut of 20 verdwijnt hij van het podium. Lang. Dat is jammer, want op dat moment valt de zaal dood. De dj blijft achter, maar draait niet. De stilte duurt voort en de zaal wordt ongeduldig. Als hij uiteindelijk terugkomt is hij omgekleed en voorzien van zijn bekende oranje masker. Een teken dat hij in het Nederlands verder gaat.

‘Straathond’ en ‘Beweeg je’ zijn dan de opvallendste tracks, waarbij ook zijn bijzondere teksten aandacht trekken. Helaas onderbreekt hij al snel opnieuw de show voor een verkleedpartij en de dj zwijgt weer. Als het wederom lang duurt probeert hij het publiek op te zwepen door te roepen ‘Kalibah’, maar de sfeer is weg. Deze komt weer enigszins terug als Kalibah terug is, en onder meer nog een Duitse versie van 'Straßenhund’ op het podium brengt. Leuk, om zowel de Nederlandse als de Duitse variant te horen.

Misschien door de vele onderbrekingen, misschien door het weinige publiek, misschien door zijn soms onzuivere zang… het verwachte feestje bleef uit. Toch maakt zijn muziek wel nieuwsgierig.

Zie hieronder het fotoverslag van de albumrelease van Kalibah.