Studentenkamer(zolder)fest 2015 Enschede

Verslag van drie optredens

door: Willem Stolk. ,

Stukafest is het festival dat studenten op een laagdrempelige manier in contact brengt met kunst en cultuur. Voor één avond in Enschede worden studentenkamers omgetoverd tot podia voor muziek, dans en theater. Het publiek stelt haar eigen programma samen door te kiezen uit één van de achttien kamers in de binnenstad. Hier zijn er optredens van bands, cabaretiers en dans- en theatergroepen. 3voor12Overijssel heeft drie muzikale optredens bezocht. Bekijk hier het fotoverslag.

Clean Pete bestaat uit de tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven die naast zang respectievelijk gitaar en cello spelen. De Nederlandstalige teksten gaan de kleinkunst kant op, met een nummer als ‘Je bent te vroeg’, waarbij Loes vertelt dat "de tekst de samenvoeging is van alle exen". Dat doen ze overigens tussen alle nummers door: iets vertellen en vooral het publiek erbij betrekken. Leuke wendingen en meerstemmige zang in ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Ze speelden op de zolder van Huize Toko.

Op Stukafest kun je natuurlijk ook lokaal talent aan het werk zien. REVO, een opkomende band uit Oldenzaal, rockte tijdens het Winteroffensief in Poppodium Atak en verdiende zo een plaatsje. Ze traden op bij Buurman & Buurman en omdat het optreden in een studentenkamer plaatsvond, hebben ze de set akoestisch gemaakt. Dat klonk goed en strak. Met een nummer op de setlist van hun grote voorbeeld Muse, en voor de rest eigen nummers. Bij het laatste nummer wat ze speelden gingen ze toch even los: rocken dus.

Als laatste naar Djûke in Huize Ho’okapi. Daar wordt ze begeleid door beatmachine Jurrit Ligteringen. Ze zingt haar sprookjesachtige liedjes en nodigt het publiek uit om te dansen en om het laatste nummer mee te zingen. Dat lukt wonderwel (tot haar zichtbare verbazing). Na het optreden blijkt dat dit optreden het debuut van dit duo is. Als je haar zoekt op Facebook: zoek op Dooxs.